*Nettavisen* Sport.

- Jeg er absolutt ikke sikker

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Norges skikomet har to store mål for sesongen, men er ikke sikker på om han får være med på det største.

DRAMMEN (Nettavisen): Sjur Røthe gikk inn til karrierens beste verdenscupplassering forrige sesong da han fosset inn til en syvendeplass på 15 km skøyting i svenske Gällivare.

Når verdenscupen starter opp igjen på Beitostølen 19. november er samme distanse på programmet.

- Jeg har veldig lyst til å gå fort på Beitostølen. Jeg har gått fort der de siste to årene og jeg håper at jeg kan gjøre det i år også sånn at jeg får med litt selvtillitt inn i sesongen, forteller Røthe til Nettavisen.

- Det er ikke noe å tenke på
Men åpningsrennene på Beitostølen er ikke ett av sesongens to mål. Hovedmålet er Tour de Ski. Det andre målet er Norgesmesterskapet på hjemmebane i Voss. Men om 23-åringen får delta på sitt hovedmål er han langt fra sikker på.

- Det er jeg ikke. Absolutt ikke. Det er veldig mange gode på laget her og det er tydeligvis en god del sprintere som ønsker å karre til seg en plass. Vi har også mange rekrutter som går styggfort, så det er absolutt ikke noen sikker plass for meg, sier Voss-løperen.

- Hvis jeg presterer sånn som jeg håper og ønsker på Beitostølen og rennene etterpå får jeg nok gå touren, men det ikke sikkert, sier Røthe, som helst vil slippe å tenke seg scenarioet om å måtte tilbringe juleferie hjemme foran TV-apparatet.

- Det er ikke noe å tenke på, jeg gjør mitt beste og så får vi se om det holder til en Tour-plass, sier han.

- Har alltid prestert når han skal
Odd Bjørn Hjelmeset var en av dem som forsvant ut av landslaget da unggutten fra Voss gjorde sin entré foran fjorårssesongen. Veteranen har god tro på at hans «arvtaker» vil ta nye steg denne sesongen.

- Sjur har jeg veldig stor tro på. Det virker som han har veldig god kontroll på hva han holder på med og hadde en veldig god sesong i fjor, sier tidligere landslagsløper til Nettavisen.

Han får støtte av landslagets teknikk- og hjelpetrener Steinar Mundal som forteller om sitt inntrykk av Røthe.

- Det er en veldig spennende person. Når det gjelder trening er han veldig fornuftig. Han holder igjen når han skal og tar i når han skal. Jeg har la merke til han før han kom inn på landslaget og han har alltid prestert når han skal. Det gjelder både i junior-VM og verdenscuprenn han har fått sjansen i, sier Mundal til Nettavisen.

På spørsmål om Sjur Røthe blir én av de ni norske herreløperne som skal representere Norge i Tour de Ski forteller han følgende:

- Det er klart han må kjempe om det, men jeg mener han er ganske komplett skiløper. Han har tatt steget i klassisk og er veldig god i skøyting. Samtidig er han veldig godt trent og har veldig høyt oksygenopptak, og kapasiteten hans er også veldig høy, sier han.

Må «skuffe» hjemmefansen
Det blir naturlig nok mye snakk om Tour de Ski i denne mesterskapsfrie sesongen. Men for vossingen Røthe kommer det et nytt sesonghøydepunkt få uker etter touren.

Landslagsløperen kan nemlig se frem mot et Norgesmesterskap hjemme på Voss i slutten av januar, selv om han ikke setter de rennene høyere enn etapperennet i Tyskland og Italia.

- Det er nok mange hjemme på Voss som hadde håpet på at jeg skulle si NM på Voss, men jeg får vel konsentrere meg om å komme til Tour de Ski og gjøre en god innsats der. Deretter har jeg rundt to uker til Norgesmesterskapet begynner og da kan jeg ligge med beina høyt og slappe av. Men jeg har veldig lyst til å gå fort der, sier han.

Hvis Røthe får utdelt en av de ettertraktede tour-billettene vil han få en helt ny utfordring med å gå ni knallharde konkurranser på elleve dager. Hvordan kroppen vil takle påkjenningen vil tiden vise.

- Det er vanskelig å si. Jeg har aldri gått Tour de Ski før og jeg vet ikke hvordan kroppen vil respondere på så mange konkurranser på så kort tid, men jeg har ikke satt meg noe resultatmål, men får man en god start kan man henge med, sier han.

Som flere av Norges andre landslagsutøvere er det sprintene som kan bli tungen på vektskålen. Henter Røthe verdifulle bonussekunder der kan han plassere seg høyt opp i sammendraget.

- Det er disse sprintene som er tøffe og vanskelige å ta seg videre i. Spesielt i klassisk. Tidligere har jeg trent mye på skøyting i motbakke fordi det var det jeg var best i og synes var morsomst. I år har jeg tatt litt mer tak i klassisk i flatt terreng med høy fart og håper det vil gi resultater til vinteren, avslutter han

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.