*Nettavisen* Sport.

- Jeg er bekymret for støyen rundt McQuaid

Foto: FABRICE COFFRINI (Afp)

Harald Tiedemann Hansen og Europa har tatt sitt valg.

15.09.13 18:49

Etter en ekstraordinær kongress i Det europeiske sykkelunion (UEC) søndag, har Europa blitt enige om å gi sin stemme til Brian Cookson i kampen om presidentvervet i UCI.

27 av 37 stemmer gikk til den britiske kandidaten, Pat McQuaid fikk 10 og det ble levert inn 5 blanke stemmer.

Resultatet fra kongressen gir i prinsippet Cookson 33 prosent av stemmene foran valget i Firenze den 27. september.

- Ifølge UECs regelverk, skal vi stemme som blokk under valget. Men ettersom det er hemmelig valg, vet man ikke hva hver enkelt av de 14 delegatene faktisk stemmer, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

- Cookson kom best ut av det
Under møtet i Zürich fikk den norske visepresidenten og 41 andre representanter fra den europeiske unionen framført innlegg om hvordan McQuaid og Cookson skal utvikle sykkelsporten i framtiden.

- Hvem av de to kandidatene kom best ut av denne sekvensen?

- Begge hadde en bra framføring, men jeg må nok si Cookson. Jeg synes han hadde en bedre innlevelse, og snakket tydeligere om hva som bør gjøres med sykkelsporten i framtiden. McQuaid har et annet utgangspunkt, og er mer nødt til å forsvare det som har blitt gjort, men slik jeg vurderte responsen i salen, hadde Cookson mest appell av de to.

- Ble det grilling av de to kandidatene?

- Det kunne godt ha vært mer av det. Men jeg føler at det foreløpig er lite hold i det som har blitt lagt fram mot McQuaid via «The Dossier from Bergen» (hvor UCI-toppene McQuaid og Hein Verbruggen har blitt beskyldt for massiv korrupsjon). Det virker som dette kun er rykter som blitt framsatt, og at man kanskje ikke får se noe til bevisene. Om det kun er beskyldninger, er dette ingen sak heller, mener Tiedemann Hansen.

Les mer om «The Dossier from Bergen» her!

Vil ikke si hva han stemte
Han er stemmeberettiget på vegne av UEC i Firenze, men ønsker ikke å si hvor han plasserte stemmen sin søndag.

- Du kan godt spørre, men jeg vet ikke om jeg bør svare på det nå. Jeg er en av delegatene som skal stemme i Firenze, og forholder meg til hva flertallet av de nasjonale forbundene i UEC har gitt signal om både når det gjelder endringer av artikler i grunnloven og valg av presidentkandidat.

Svaret kan oppfattes som noe taktisk, all den tid det fremdeles ikke er klart hvem som blir sittende med makten på toppen av UCI.

Dersom Cookson får de 14 stemmene fra Europa, har han alt dratt inn 33 prosent av stemmene. Men både Amerika (9), Afrika (7) og Oceania (3) virker splittet i synet.

Stemmene fra Asia (9) går sannsynligvis rett i lomma til McQuaid.

Tiedemann Hansen jobber fortsatt for Norges VM-søknad for sykkel-VM i Bergen i 2017, og er godt tjent med å ha venner i begge leirer.

- Hvem gir minst støy?
I uttalelsene hans det siste året later det likevel til at han har hatt en dreining mot Cookson i valget mellom de to.

- Du har tidligere ytret deg positivt om McQuaid, men virker nå å være på Cooksons side. Hva har gjort at du har endret oppfatning underveis?

- Selv om Pat McQuaid har fått veldig mye kritikk og det har vært mye støy rundt hans person, vet vi samtidig at han har satt i gang mange nye prosjekter, blant annet i sykkelsportens antidopingarbeid. Selv om man kan mene at dette ikke har gått fort nok, er det kun McQuaids fortjeneste, og han har gjort mye mer enn noen andre særforbund har gjort på dette området. Han har også gjort mye for globalisering av sykkelsporten, og det ser vi blant annet på sykkelfeltet i dag, og en rekke nye ritt som har blomstret opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg mener at alt ikke er svarthvitt, men det som bekymrer meg er all støyen rundt sporten og rundt ham som person. Vi må komme oss videre, og det tror jeg han er enig i selv også. Da går det på hvem av disse to kandidatene som kan greie å få ro og utvikle sykkelsporten videre. Det er det viktigste vi må se på når vi skal ta dette valget.

Ikke norsk VM-ja i Firenze
Foran møtet i UCIs managementkomité under VM i Firenze, står sykkel-VM i 2017 på agendaen.

Norge og Bergen ønsker seg dette mesterskapet, men forsinkelser rundt søknaden om statlig støtte, gjør at dette uansett ikke blir avgjort i Italia.

- Vi er for sent ut til at saken blir behandlet i Firenze. Vi har ikke fått svar fra sentrale myndigheter i løpet av valgkampen, sier Tiedemann Hansen.

- Vil det spille noe rolle for Norges VM-søknad om Cookson velges til president på bekostning av McQuaid?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg har en god dialog med begge to. Jeg snakket med McQuaid og søknaden tidligere i dag i Zürich og forklarte hvorfor vi ikke fikk levert søknaden i tide.

Tiedemann Hansen har også gjort det klart for UCI at Norge ikke er interessert å betale summen Qatar hostet opp for å arrangere mesterskapet i 2016.

- Det er sikkert greit for Qatar og noen andre land å betale 10 millioner euro for et slikt arrangement i avgiftskassen til UCI, men det er ikke det for oss, og vi har satt en strek for hvor mye vi er villige til å legge i potten. Det er nå opp til managementkomiteen å avgjøre om det er tilstrekkelig, avslutter den norske sykkelpresidenten.

PS! UEC stemte også imot endring av artikkel 51.1 i UCI-reglementet. Malaysia har kommet med forslag om at «to vilkårlige nasjonale forbund skal kunne fremme sin egen presidentkandidat», trolig for å bane vei for Pat McQuaids tredje periode som sykkelpresident i UCI.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.