*Nettavisen* Sport.

- Jeg er en fantastisk dårlig taper

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Det er litt av grunnen til at Anders Jacobsen gir seg på landslaget før VM på hjemmebane.

30.05.11 14:52

ULLEVAAL STADION (Nettavisen) Neste vinter skal Vikersund arrangere VM i skiflyging. Det kommer til å gå av stabelen uten Anders Jacobsen.

Under en pressekonferanse på Ullevaal Stadion mandag ettermiddag, avslørte Jacobsen at han takker nei til å være med landslaget.

Mangler gnisten
Avgjørelsen var ventet, ettersom det før helgen ble kjent at Ringkollen-hopperen sliter med motivasjonen. Han har derfor ikke deltatt på samlingene til den nye landslagssjefen, Alexander Stöckl.

- Jeg sliter litt med å finne den gnisten som jeg har hatt før, for å gi alt, 100 prosent, for å bli best. Hopping er en så krevende idrett at du er nødt til å legge ned mer enn han som ble best i fjor, for å bli best i dag. Da må du ha den indre driven og den er ikke der per dags dato. Dette handler om at jeg takker nei til landslagsplassen i år. Så får vi se hva det kommer til å bety, sier Anders Jacobsen.

- Det har absolutt ingenting med at vi har fått ny trener å gjøre, legger han til.

Han skulle gjerne ha deltatt i VM på hjemmebane, men klarer ikke å motivere seg til å legge ned det treningsarbeidet som skal til for å kunne kjempe i toppen.

- Jeg har hoppet i Vikersund og det å hoppe VM i Vikersund, hadde vært fantastisk stort. Det kommer til å bli et strålende mesterskap. Men å hoppe uten at jeg har lagt ned hundre prosent, er ikke noe gøy. Da kommer jeg til å hoppe 200 meter, mens de beste hopper 250. Jeg er en fantastisk dårlig taper.

Usikker på framtiden
Han er usikker på om han kommer til å legge opp eller om han kommer til å fortsette.

- Jeg vet ikke. Jeg mangler den indre gutsen og drivkraften. Man må være mentalt sterk og fysisk sterk og gjøre en stor innsats for å bli verdens beste skihopper. Det er ikke noe gøy å bli nummer femten.

- Kommer du til å hoppe i vinter?

- Det kan jeg ikke svare på nå. Jeg kan ha hoppet mitt siste hopprenn. Det får tiden vise.

Jacobsen er rett og slett i villrede. Han kan komme til å legge opp, men han utelukker heller ikke at gnisten kommer tilbake.

- Jeg kan ikke forvente at jeg blir mottatt med åpne armer hvis jeg tar sommerferie og så vil melde meg på igjen.

Enorm i 2006/07-sesongen
Anders Jacobsen hoppet fra total anonymitet til status som en av Norges fremste idrettsutøvere i løpet av høsten 2006. Først ble han nummer tre i Kuusamo i slutten av november. Så fulgte han opp med en andreplass på Lillehammer en drøy uke senere.

I midten av desember brukte han de to rennene i Engelberg til å vise at suksessen ikke var tilfeldig. 16. desember ble han nummer to. 17 desember gikk han til topps.

Suksessen fortsatte inn i den tysk-østerrikske hoppuka, som startet to uker senere.

Jacobsen ble den åttende norske vinneren av hoppuka takket være fjerdeplass i Oberstdorf, femteplass i Garmisch-Partenkirchen, seier i Innsbruck og andreplass i Bischofshofen.

Under Idrettsgallaen 2007 ble han tildelt prisen for «Årets gjennombrudd».

Den sesongen endte han på andreplass i verdenscupen sammenlagt. Han tok også sølv i laghopp under VM i Sapporo.

Ni mesterskapsmedaljer
Totalt har Anders Jacobsen vunnet seks individuelle verdenscuprenn. Fire av disse kom i gjennombruddssesongen, mens den femte kom i februar 2008 og den sjette i januar 2010.

Han har «bare» to individuelle medaljer i mesterskapssammenheng. Jacobsen ble nummer tre under skiflygings-VM i Planica i 2010 og nummer tre storbakkerennet under VM i Planica i 2009.

I tillegg har Jacobsen bidratt til fem VM-sølv og én VM-bronse i lagkonkurranser (inkludert skiflyging), samt bronse under OL i Vancouver.

- Jeg kom jo inn med et brak på landslaget og startet med en kjempesesong. Jeg hadde min første verdenscupseier før jul 2006 og vant hoppuka, hadde en kjempeopptur og stor glede av hoppinga. Jeg hadde en drøm om å bli verdens beste og jeg hadde en drøm om å hoppe over 200 meter. Så ble de oppfylt veldig fort og jeg sliter med å finne nye mål, sier Jacobsen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.