Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er i fullstendig sjokk

Alexander Dale Oens største konkurrent beskriver ham som et ikon.

Slik reagerer gullvinneren fra Beijing og Oens største rival på de tragiske nyhetene.

Kosuke Kitajima var Alexander Dale Oens største konkurrent.

Japaneren var den eneste som slo Dale Oen under OL i Beijing i 2008, og han var sjokkert over prestasjonen da Dale Oen knuste verdenseliten under VM i 2011.

De to var verdens beste i en av verdens største idretters paradegren, 100 meter bryst. Men de var også gode kamerater. Dale Oen trente sammen med Kitajima i 2009, og de to har holdt kontakten. Blant annet rakk de begge ut en hånd til hverandre, først Dale Oen etter det grusomme jordskjelvet i Japan – senere Kitajima da Norge ble rammet av terror.

- I sjokk
– Jeg er i fullstendig sjokk. Alexander har vært min rival og mitt mål i det siste året når jeg har trent for London. Jeg gledet meg til å konkurrere mot ham under OL, og vet at han gledet seg til å konkurrere mot meg. Hjertet mitt går ut til Dale Oens familie, hans venner, trenere og lagkamerater i Norge, sier Kosuke Kitajima til BA.

– Han var en stor rival for meg, og en fantastisk venn, sier Kitajima.

Alexander Dale Oens prestasjoner som svømmer gjorde ham til en inspirasjon langt utenfor den store verdensidretten.

– Alexander var mye mer enn viktig for svømmesporten. Han var viktig for hele den norske idretten. Han var et ikon og en inspirasjon som viste at alt er mulig. Og han har betydd mye for meg og min trening, sier roeren Olaf Tufte om sin gode kamerat Alexander Dale Oen.

- Dagslys i et mørkt rom
Oen var ikke bare en inspirasjon gjennom sine enestående prestasjoner i bassenget. Alle som kjente svømmeren fra Øygarden vet at han var like blid som han var god. Alltid utrustet med et bredt smil og en morsom kommentar.

– Alexander var dagslyset i et mørkt rom. Han var en fantastisk kompis og en fantastisk idrettsmann som alltid gjorde livet bedre for de rundt seg, sier en beveget Tufte.

Han beskriver det som uvirkelig at en av våre sterkeste nå er borte så tidlig.

– Vi sitter som spørsmålstegn. Alexander skulle være flaggskipet vårt i OL i London, sier Tufte.

Også for golferen Suzann Pettersen har Alexander Dale Oen betydd mye.

– Alexander var en fantastisk inspirasjon for alle. Han jobbet hardt og viste hva som skal til for å lykkes uansett idrett. De verdiene og de holdningene han sto for var helt eksepsjonelle. Ord blir fattige, sier Pettersen.

- Varm person
Hun hadde ved flere anledninger hatt kontakt med Dale Oen, og skulle etter planen reise til Mosambik sammen med verdensstjernen denne høsten på tur med Right to play.

– Det var en tur vi begge gledet oss utrolig til, sier Pettersen.

– Alexander var ved siden av å være en stor idrettsmann, også en utrolig varm person. Samtidig som han var den stjernen han var, hadde han et stort hjerte, sier Suzann Pettersen.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger