*Nettavisen* Sport.

- Jeg er ikke Messi, jeg er ...

Foto: Muzi Ntombela / PA Photos / NTB scanpix

Merk deg navnet til dette stortalentet først som sist.

26.01.13 16:40

Det finnes mange eksempler på unge fotballspillere som har blomstret opp en kort periode, for så å forsvinne inn i ingenmannsland for godt.

Det å få tilnavnet «den nye ditt» eller «den nye datt» er ofte mer en forbannelse enn en velsignelse for et ungt talent.

Vi husker at Michael Johnson ble omtalt som den «nye Gerrard», James Vaughan den «nye Rooney», og hvordan El-Hadji Diouf floppet i England etter et utrolig VM i 2002.

Det finnes også masse eksempler på supertalenter som aldri levde opp til hypen. Iago Falque var regnet som et av tiårets største talenter i Barcelona, men fikk det aldri til.

Han har siden vært innom både Juventus og Tottenham, men ikke fått det spesielt bra til der heller. Torsdag ble det klart at den nå 23 år gamle Iago reiser på lån til Almeria.

Afrikas Messi
Og hva er så grunnen til denne moralprekenen, tenker du kanskje? Jo, det er enkelt. Leser du videre nedover vil du nemlig bli bedre kjent med Afrikas svar på Lionel Messi.

Det er i hvert fall tilnavnet han har fått.

Christian Atsu heter han, og du skal ikke se bort ifra at han gråt da han ble født. Atsu er en spiller man tror kan få sitt store gjennombrudd under afrikamesterskapet nå i vinter.

Det vil si, 21-åringen fra Ghana har allerede kommet ganske langt. Han har landskamper for hjemlandet og han er i ferd med å etablere seg hos storklubben Porto.

Ifølge BBC har Atsu en førstetouch som er vakker. Han er også ballsikker og moden i spillestilen. Vi glemmer heller ikke at 21-åringen er teknisk, rask og sterk.

Det er med andre ord ikke så rart han blir omtalt som Afrikas svar på Lionel Messi. Argentineren er også forbildet til den spennende Porto-spilleren.

- Messi er mitt idol, men det finnes ingen ghanesisk Messi. Det finnes bare én Messi i hele verden, sier Atsu om sin store helt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er ikke engang én prosent av det Messi er. Det er umulig å måle seg med ham. Jeg er ikke Lionel Messi, jeg er Christian Atsu, sier den lovende spilleren videre.

- Blir en stjerne
Atsu startet karrieren på Feyenoord Academy i Ghana, før han i 2010 ble plukket opp av Porto, da under ledelse av Tottenham-manager André Villas-Boas.

Kantspilleren ble raskt sendt på lån til Rio Ave 2011/12-sesongen. Der fikk han 27 ligakamper og scoret seks mål. Denne sesongen er han på A-laget til Porto.

Etter god innsats i Rio Ave fikk Atsu også sin landslagsdebut for Ghana. Debuten kom 1. juni 2012 mot Lesotho og han noterte seg også for en fulltreffer i kampen.

- Folk i Ghana må passe på å ikke legge for stort press på ham, men jeg er sikker på at han vil bli en stor spiller, sier landslagskompis Dede Ayew om unggutten.

Tidligere Sunderland-spiller Asamoah Gyan er også full av lovord om det unge talentet.

- Jeg har sett alle kampene han har spilt for Ghana og han er utrolig. Fortsetter han på denne måten, kommer han til å bli en stor stjerne, sier Ghana-spissen.

Liverpool og Everton
Så langt under afrikamesterskapet har Ghana spilt to kamper. Atsu spilte fra start da det ble 2-2 mot Kongo, mens han kom inn som innbytter i 1-0-seieren over Mali.

(artikkelen fortsetter under videoklippet)

HTML EMBED

Når én gruppekamp gjenstår, mot Niger, topper Ghana gruppe B med fire poeng. Maili følger på andre med tre poeng, mens Kongo har to og Niger ett poeng så langt i gruppen.

Ghana-trener Kwesi Appiah er blant dem som tror årets afrikaturnering vil bli det store gjennombruddet for den spennende Porto-spilleren.

- Dette er hans første store turnering med landslaget, og prestasjonene vil svinge, men jeg tror folk vil få se hvor god han faktisk er i løpet av turneringen, sier Appiah.

I løpet av sin korte karriere har Atsu også blitt koblet til klubber som Liverpool, Everton og skotske Celtic. Det er nok også store sjanser for at et par storklubber har speidere på plass i Sør-Afrika denne måneden for å finsikte Atsu ytterligere. Kanskje setter han sitt preg på kampen mot Niger? Den spilles i hvert fall 28. januar.

Kilder: BBC, Goal.com, Ghana Web, PortuGOAL.

Annonsebilag