RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er ikke misunnelig

Sist oppdatert:
Lyn har ikke brukt en eneste krone på spillerkjøp før årets sesong. Hva tenker Henning Berg (38) om 2008?

Brann, Lillestrøm, Viking, Vålerenga og Stabæk. Fem lag som alle ønsker å kjempe i toppen av Tippeligaen i år. Ta gjerne med hardtsatsende Fredrikstad også. Eller Tromsø, som ble nummer seks i fjor.

- Kan slå alle
Men Lyn-trener Henning Berg mener årets Lyn-lag kan slå alle sammen. Selv om Oslo-klubben foreløpig ikke har brukt en eneste overgangskrone på nye spillere denne vinteren. Og det til tross for at de mistet sentrale Stefan Gislason og Edu midt i forrige sesong.

- På vårt beste kan vi slå alle. Også med den stallen vi har nå. Men det er ikke realistisk å tro at vi per i dag kan slå alle i hver eneste kamp og bli seriemestere, sier han til Nettavisen.

Forklaringen på optimismen er ifølge Berg mangesidig. Viktige Tommy Berntsen spilte nesten ingenting i fjor, men er tilbake. Christian Brink og Indridi Sigurdsson var også ute med skader i perioder. Flere av de unge spillerne, blant annet Endre Fotland Knudsen og Erling Knudtzon slo gjennom i fjor, og fikk dermed verdifull erfaring. Håpet er at de tar nok et steg i år. Totalt fikk faktisk om lag ti U20-spillere sjansen i klubben i fjor.

Backrekka er forsterket med Shane Stefanutto og Jimmy Tamandi – selv om sistnevnte trolig mister hele sesongen på grunn av skade. Og på midtbanen er Teddy Bjarnason hentet inn fra Celtic.

- Vi vet ikke hvor god Teddy kan bli, men han har et stort potensial og vil forsterke laget. Glem heller ikke at vi hentet inn Paul Obiefule i fjor sommer. Han kom fra Danmark, en annen stil og var i en annen fysisk forfatning. Nå har han vært med oss i en hel vinter, sier Berg forventningsfullt.

- På vårt beste i fjor var vi fantastisk gode. Målet nå er å nå det nivået oftere. Grunnen til at vi ikke fikk til det oftere i fjor var de store utskiftningene. Mange var skadet. Vi spilte sjelden med samme lag to ganger på rad. Nå håper vi at de fleste holder seg skadefrie slik at vi kan stille med vårt antatt beste lag i flere kamper.

- Det er også en bedre bredde i troppen nå. Konkurransen internt er bra. Da er det ingen tvil om at vi vil holde et høyt nivå, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

- Forskjellig måter å drive på
Men mens rivalen Vålerenga har forsterket med kjente navn som Hæstad, Sæternes, Strand og Andresen – har Lyn altså svart med Bjarnason, Tamandi, Stefanutto og Trygve Velten.

- Blir du aldri misunnelig på de andre?

- Nei, kommer det raskt fra Berg.

- Jeg aksepterer at klubber har forskjellig strategi og behov. Det er forskjellige måter å drive på. Se på England – Arsenal, United, Liverpool og Chelsea. De har litt andre forutsetninger enn Wigan og Blackburn, men det betyr ikke at trenerne i Wigan og Blackburn gjør noe dårligere jobb.

- Det viktigste for meg er uansett å bli en god trener – å utvikle spillere og lag. Hvilket nivå det skjer på er egentlig ikke så viktig. Det viktigste er fotballen. Jeg er fotballmann. Jeg digger fotball. Det er det kuleste og beste jeg kan jobbe med.

- Men det vil bli ekstra deilig å slå Vålerenga i år?

- Nei. Alle seirer er deilig. Det er helt sant. Vålerenga-kampene er et lokaloppgjør med sine forventninger og rammevilkår, og de vil alltid ligge der. Uansett tabellposisjon. Men for meg er det selvfølgelig gøy å reise på Lerkendal og vinne der også.

Fotland og Knudtzon nærmest
Av Lyns mange talentfulle spillere bør man kanskje holde et ekstra øye på Endre Fotland Knudsen og Erling Knudtzon. De to ligger trolig nærmest fast spill i førsteelleveren. I tillegg er Jo Inge Berget en spiller det går gjetord om hos fansen. Spilleren var ønsket av Portsmouth i fjor, men Berg lar seg ikke blende.

- Han er veldig, veldig spennende, men selv om Portsmouth ønsket ham til akademiet sitt så betyr ikke det automatisk at han blir fast hos oss. Jeg vet hvordan denne verden er. De engelske klubbene støvsuger markedet for unggutter – for å få såkalte lokale spillere. Portsmouth hadde ikke noe akademi tidligere. Derfor er de ute etter mange nye, sier Berg.

Men:

- Det er ikke tvil om at Jo Inge Berget er en talentfull spiller. En spiller med kvaliteter og en mentalitet som ikke altfor mange andre har. Han har en stor fremtid foran seg, men når han slår gjennom? Det vet vi ikke. Håpet for hans del får være at han gjør det godt i 2. Divisjon, og får noen innhopp i Tippeligaen.

- For Erling og Endre vil derimot målet være å spille seg til fast plass i Tippeligaen i år.

(Saken fortsetter under bildet)

Ting tar tid
Kritikere vil hevde at selv om Lyn har gitt en rekke unggutter sjansen, så har få – om ingen – av de norske talentene tatt det ekstra steget som er nødvendig fra å være et stort talent til å bli en stabilt god Tippeliga-spiller. Lyn-treneren maner imidlertid til tålmodighet.

- Se på de andre klubbene i Tippeligaen da. Det er ikke mange juniorspillere som etablerer seg på A-laget i andre lag heller. Det er Tarik (Elyounoussi) i FFK, Per Ciljan (Skjelbred) og (Alexander) Tettey i RBK. Så må du hjelpe meg. Jeg kommer ikke på flere, sier han.

Og fortsetter:

- Vi har hatt ti unge juniorspillere eller U19 som har spilt for oss i Tippeligaen. Men det at de får sjansen tidlig, betyr ikke automatisk at de vil etablere seg i Tippeligaen raskere. For mange av dem har debuten kanskje kommet litt for tidlig. Kanskje må de ta steget ned til 1. divisjon eller 2. divisjon for så å ta nye steg fremover. Filosofien i Lyn er imidlertid klar. Unge spillere skal få sjansen. Vi vil gi dem muligheten.

Og det er nok av ungfoler i Lyn-stallen. Ser man bort fra Knudtzon (19) og Fotland Knudsen (19) vil spillere som Odion Ighalo (18), Tomasz Sokolowski (22) og Paul Obiefule (21) alle spille sentrale roller på årets Lyn-lag. Nye Teddy Bjarnason (20), hentet fra Celtic, vil trolig også få mange sjanser.

To system
Spørsmålet er hva Berg vil velge av system i år. I fjor gikk det lenge i 4-4-2 – før det ble endret til 4-4-1-1 på tampen av sesongen. Med Espen Hoff i en hengende spissrolle avsluttet faktisk Lyn med tre hjemmeseirer – mot Stabæk, Vålerenga og Start.

Berg vil imidlertid ikke binde seg til noen av systemene.

- Vi bruker det vi mener er riktig til den og den kampen, sier han.

Han går heller ikke med på at det er et uromoment at Espen Hoff i alle fall foreløpig ikke vil skrive under ny kontrakt med klubben. Det betyr at han ligger an til å forlate klubben gratis etter sesongen. Skal Lyn selge ham, og få noe igjen for det, må de gjøre det senest til sommeren.

- Jeg tror norske supportere og det norske fotballmiljøet begynner å bli vant til at spillerkontrakter går ut, og at man forholder seg til gjeldende kontrakter uansett. Jeg tror det er mye større forståelse for det nå enn for noen år siden, sier Berg.

(Saken fortsetter under bildet)

- Hva er best for Lyn?
Som vanlig er det nærmest bortimot umulig å få noen kontroversielle ord ut av Lyn-trenerens munn. Berg, som var kjent for mange og sterke meninger som TV 2-ekspert før han begynte i Lyn, vet hva han kan si. Eller mer nøyaktig – hva han ikke bør si.

- Jeg har fortsatt mange meninger, jeg. Men nå er jeg Lyn-mann. Da tenker jeg hele tiden på hva som er best for Lyn. Men bevares, jeg har gått i baret noen ganger jeg også. Jeg har imidlertid lært litt også, og har vel over 20 års erfaring med media nå, sier han og gliser.

Nå begynner han også å få en del erfaring som trener. Håpet er at den erfaringen skal hjelpe Lyn til å snu trenden - som tabellmessig er nedadgående under Berg. Så langt har han ledet Lyn til bronse, 7.- og 9. plass i serien. Trenden bør snus i år hvis Berg og kanskje aller viktigst – Atle Brynestad – skal være fornøyd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere