- Jeg er ikke typisk norsk

Foto: Tertnes Håndballklubb

Linn Gossé har vært ute i landslagskulden i sju år. Nå drømmer hun om EM.

13.09.12 17:54

Forrige sesong hamret Tertnes’ Linn Gossé inn 127 mål i Postenligaen for kvinner. Det var ti mål mer enn Larviks Linn Jørum Sulland, og 26 mål mer enn en spiller som Byåsens Camilla Herrem.

Gossés storspill ble selvfølgelig lagt merke til, og 26-åringen ble kåret til «årets spiller» i Norge. Men til tross for herjingene i den hjemlige ligaen har ikke Gossé fått stort med tillit på landslaget. Tertnes-spilleren har ikke vært med i planene til landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Med bakgrunn i supersesongen hun leverte i 2011/12-sesongen var det likevel diskusjoner om 26-åringen burde vært vurdert til OL-troppen denne sommeren, men Hergeirsson var ikke enig.

- Har kjempelyst
Lørdag starter en ny sesong for Gossé, Tertnes og de andre lagene i den øverste divisjonen. Nå føler kantspilleren at hun igjen må ut å bevise noe, før hun kan drømme om en plass på landslaget.

Allerede i desember et det et nytt mesterskap for håndballjentene, EM i Serbia.

Foto: Tertnes Håndballklubb

- Det er ikke jeg som bestemmer om jeg kommer dit, eller ikke, men jeg har kjempelyst til å være med. Jeg har trent knallhardt hele sommeren og er i god form, sier Tertnes-stjernen til Nettavisen.

- Jeg fikk vist meg fram forrige sesong, men nå er det en ny sesong, og jeg tror jeg må vise meg litt fram på nytt. Vi starter litt på nytt nå. Jeg har litt nerver og er litt giret, sier 26-åringen videre.

- Fokus på Tertnes
Gossé påpeker likevel at hun først og fremst har fullt fokus på det som skal skje i Tertnes.

- Jeg har prøvd å ha fokus på Tertnes, så får landslaget være en bonus. Jeg ligger i vippesonen der, og vil ikke bli skuffet, så da er det bedre å tenke på det jeg skal gjøre, og ikke bare ha fokus på Norge.

En av styrkene – og svakhetene - til Gossé er at hun er litt «unorsk».

- Nei, jeg er vel ingen typisk kantspiller som står nede i hjørnet og venter på ballen. Jeg er en litt uortodoks spillertype og på mange måter mer en playmaker enn en kantspiller, egentlig.

Det å være en uortodoks spiller er imidlertid ikke bare en positiv ting. På landslaget er nemlig spillemønstret og spillerrollene godt definert, og passer man ikke inn, kan det bli vanskelig.

- Jeg tror det er en grunn til at jeg ikke er på landslaget. Der har de vært veldig klare på hva slags kantspillere de ønsker og det er vel ikke en definisjon som passer meg helt, forteller Gossé.

- Men jeg har jobbet mye med de tingene, og selv om jeg ikke kan endre på den type spiller jeg er, så må jeg bare gjør det jeg kan for å bli bedre på det de ønsker av meg, fortsetter Tertnes-spilleren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tertnes Håndballklubb

- Hun får sjansen
26-åringen har tidligere fått konkrete oppgaver av Hergeirsson som hun må jobbe med.

- Det er snakk om returløp hjem, og forsvarsspill. Det jobbet jeg med i fjor, og følte jeg tok steg.

Skulle landslagssjefen finne det for godt å ta med Gossé til et EM, kan han fort ha skaffet seg en joker. 26-åringen kan løse opp i flokene der Norge ellers ofte stanger og stanger mot en forsvarsvegg.

- Ja, jeg håper det er en ting jeg kan bidra med om jeg får sjansen. Det er noe jeg vet jeg er god på, så får vi bare håpe jeg får sjansen til å vise det, sier kantspilleren, som nok vil få den sjansen i høst.

Thorir Hergeirsson bekrefter overfor Nettavisen at Gossé vil få muligheten til å vise seg fram for landslagsledelsen. Om det blir med rekruttlandslaget eller A-laget har han ikke tatt stilling til enda.

- Hun kommer til å få muligheten på ett av de to lagene, sier Hergeirsson til Nettavisen.

- Luksusutfordring
- Det er like tøff konkurranse på den plassen som forrige sesong. Camilla Herrem og Kari Mette Johansen har meldt at de satser videre. Gossé er en spiller som må slå seg oppover og inn.

- Trenger ikke Norge en litt annerledes spilletype?

- Jeg ser spillet i åtte faser, mens de som snakker om at hun er litt «unorsk» stort sett bare ser angrep. Linn er en kjempegod, kreativ spiller, men det er også de hun konkurrerer med.

- Det samme gjelder for Linn som for de andre. Hun må fortsette å jobbe med sitt. Stå på, det er ikke noe annet å si. Alle de fem kantene er gode, så det er egentlig en luksusutfordring for oss, sier treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

På lag med Sulland
Linn Gossé slo seg først opp som håndballspiller i Stabæk for hun dro videre til Tertnes. I Stabæk spilte hun lenge sammen med én av landslagets stjerner, nemlig storscorer Linn Jørum Sulland.

- Vi har spilt sammen fra vi var 15 år, og det er dritkult med Linn på landslaget. Hver gang hun skal ta straffe blir jeg nervøs. Det er gøy at hun har gjort det så bra, og jeg vet at hun er så god, sier Gossé.

Sulland spiller nå til daglig i superklubben Larvik, mens Gossé endte opp i Tertnes.

- Det lønner seg nok å spille for et bra lag, selv om jeg ikke tror Thorir legger så mye vekt på det. Det gjelder å få god motstand ofte, og slik sett er det en fordel å spille i Larvik eller Byåsen, sier hun.

Debut som 19-åring
Selv fikk Gossé sin landslagsdebut for Norge mot Portugal som 19-åring.

Det var tilbake i 2005, mens Marit Brevik var sjef. Kantspilleren scoret fem mål på to kamper mot portugiserne, men fikk aldri noen ny sjanse på laget. De siste sju årene har hun vært ute i kulden.

- Jeg var veldig ung på den tiden, og har vært plaget mye med skader siden jeg var 18.

- Det tok nok en del år før jeg vokste opp, forteller 26-åringen som nå drømmer om en ny sjanse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.