*Nettavisen* Sport.

- Jeg er lei av å være middelmådig

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

Tom Hilde har fått nok av plasseringer midt på resultatlisten.

Det er litt under seks måneder til OL i Sotsji braker løs og de norske hopperne er for lengst i gang med forberedelsene til neste sesong.

I slutten av juli startet også hopperne å konkurrere internasjonalt i sommer Grand Prix, men foreløpig har prestasjonene variert for de norske hopperne.

Skuffende plasthopping trenger heldigvis ikke gjenspeile det som vil skje på snø om få måneder, og det er ventet at landslagstrener Alexander Stöckls gutter vil heve seg flere hakk når det virkelige alvoret braker løs.

Tom Hilde er en av hopperne som skal forsøke å hevde seg i verdenstoppen til vinteren. I helgen ble det femteplass i Courchevel, kun to poeng fra andreplassen.

- Briste eller bære
Etter flere sesonger med svært varierende resultater forteller Hilde til Nettavisen at han har fått nok av plasseringer midt på resultatlisten.

- Jeg begynner å bli lei av å være middelmådig. Det er bra med trykk nå. Hoppingen fungerer greit og jeg har lyst til å være der oppe hele tiden. Ikke drive å surre med å bli nummer 15 og 18. Det er kjedelig når man er 25 år. Det er for kjedelig. Så nå er det full fres og så får det briste eller bære. Det er tankegangen min nå, sier Hilde til Nettavisen.

Til vinteren er det liten tvil om at Sotsji-OL er det store høydepunktet for de norske vinteridrettsutøverne. Til tross for at toppresultatene har uteblitt det siste året, mener Hilde at han har gode sjanser til å kunne ta medalje i mesterskapet.

- Jeg ser på mine egne sjanser som veldig store. Jeg har lyst til å ta to individuelle medaljer i OL. Jeg vet at jeg kan det, men jeg tror ikke det er så veldig mange andre som har så stor tro på det som meg. Men det hadde vært veldig artig å dra hjem med to medaljer. I OL er det litt spesielt for der er folk så nervøse. Der gjelder det å holde hodet i ro og ha troen på det du skal gjøre. Da kan hvem som helst stå øverst, sier Hilde.

- OL betyr alt
25-åringen bruker OL som motivasjon når han trener seg opp til neste sesong.

- Akkurat nå, så betyr OL alt. Det er bare hvert fjerde år og jeg begynner å dra på årene, så hvis jeg ikke får det til denne gangen her, begynner jeg å få ordentlig dårlig tid. Men jeg kjenner at jeg tar i litt ekstra hver gang jeg tenker «faen heller, det er snart OL».

- Et OL-gull er veldig stort. Jeg tror uansett hva jeg får til av andre prestasjoner, så tror jeg at et OL-gull hadde hengt høyest som enkeltprestasjon. Greier man å vinne verdenscupen to år på rad, så vil jeg påstå at det er en større prestasjon, men jeg tror OL-gullet hadde hengt høyere på hylla uansett, sier Hilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

For å finne Norges siste olympiske mester i skihopp må vi tilbake til OL i Torino i 2006, da Lars Bystøl gikk til topps i normalbakkerennet. Akkurat som Hilde varierte resultatene til Bystøl i verdenscupen, men i OL viste nordmannen klasse med både OL-gull og OL-bronser i både lagkonkurransen og storbakken.

Hilde har gode minner fra da Bystøl gikk til topps i normalbakken i Torino.

- Jeg husker jeg satt på en pizzarestaurant i Zakopane sammen med B-laget. Den følelsen jeg fikk da jeg så Lars ta gull henger fortsatt igjen, og det er artig, sier Hilde.

Må slå Schlierenzauer
Skal Hilde bli olympisk mester må han imidlertid slå blant annet storfavoritt Gregor Schlierenzauer.

Østerrikeren var i storform forrige sesong og var suveren i verdenscupen sammenlagt. Hilde tror han vet hvorfor østerrikeren har blitt så god.

- Det er enkelt og greit fordi fra han var liten gutt, så har han hatt veldig mange riktige personer rundt seg. Han har jobbet med en filosofi hele veien. Han har jobbet veldig riktig i tillegg til at han har en veldig god følelse for skihopping. Jeg skulle veldig gjerne likt å vite hva han føler og tenker, men det tror jeg at han vil holde for seg selv, sier Hilde

- Hvordan er ditt forhold til han?

- Jeg vet at han er en ekstremt god skihopper. Hyggelig kar. Men jeg kjenner han ikke noe godt. De er egoister de også, så det er ikke veldig mye prat mellom nasjonene, sier Hilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

Før OL skal hopperne gjennom flere uker med verdenscupkonkurranser og allerede da får man en pekepinn på hvordan det står til med de forskjellige nasjonene.

Fornøyd med Stöckl
Hilde tror Norges landslagstrener Alexander Stöckl skal være med på å få ham i best mulig slag fram mot OL. 25-åringen har forteller at han er godt fornøyd med jobben østerrikeren har gjort med de norske guttene.

- Først og fremst har han kommet inn med en helt ny filosofi bak skihopping. Det trengte vi. Vi sto og stanget i en vegg der vi prøvde veldig hardt å ta igjen østerrikerne. Vi kom veldig nærme, og så litt lenger unna igjen. Vi klarte aldri å tette gapet. Når Alex kom så skjønte vi hvorfor. Vi var på villspor i forhold til hva de gjør. Vi fikk til å hoppe noen gode renn under Mika, men over tid så dro østerrikerne fra oss. Etter to år så greide vi å slå østerrikerne i nasjonscupen. Det var tidlig. Nå hadde de en dårlig sesong, men det var betryggende at vi fikk til det. Det tipper jeg var ganske godt for Alex også, som trener. Det er der han har gitt oss mest. I tillegg så er han en ganske rolig person, som får ut det beste av oss til enhver tid. Han driter i hvor langt vi har hoppet tidligere eller hvor langt vi skal hoppe om to uker. Han fokuserer på det neste hoppet vi skal gjøre og at det er viktig å gjøre det bedre enn det forrige. Han fokuserer ikke på hvor flink man var under OL i Vancouver, sier Hilde.

- Tror du østerrikerne lar seg stresse av deres prestasjoner?

- Jeg håper jo det, men de har vist tidligere at de er ganske flinke til å beholde roen. Vi så det i fjor at de begynte å stresse midt på vinteren i fjor. Vi kom til hoppuken med litt bedre utstyr enn det de hadde. Da var det bare én av de som klarte å holde hodet kaldt. Sånn har skjedd tidligere også og da har de kommet enda sterkere tilbake. Det er jo faren med å ha slått de i fjor. De kommer til å være ganske på hugget når vi starter til vinteren, sier Hilde.

Verdenscupen starter i tyske Klingenthal 23. november, mens OL i Sotsji arrangeres mellom 7-23 februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.