*Nettavisen* Sport.

- Jeg er stolt av det jeg har oppnådd

Foto: Nina Skyrud (Romerikes Blad)

Bjørn Dæhlie raser mot svensk dopingdokumentar.

27.02.13 08:25

Bjørn Dæhlie mistenkeliggjøres i en svensk TV-dokumentar om langrennsdoping. Den tidligere skikongen føler seg uthengt.

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking» setter onsdag søkelyset på langrennsløpere på 1990-tallet og de høyde blodverdiene mange hadde. Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er de tre norske løperne som blir nevnt i programmet. Overfor VG og Dagbladet nekter Dæhlie for at han noen gang dopet seg. I dokumentaren hevder dopingjeger Bengt Saltin at samtlige medaljevinnere i VM i 1995 hadde hemoglobinverdier på 17,5 eller mer.

- Mitt hemoglobinnivå har hatt en normal på 15,6-15,8, men jeg har også vært oppe på både 16 og 17. Det kan inntreffe under ekstreme tilfeller og ha med høydeopphold, drikkeinntak og slike ting, sier Dæhlie til Dagbladet.

- Jeg har ryggen rak og er stolt av det jeg har oppnådd. Når SVT først skulle gå inn i dette, burde de også sett på hva vi gjorde i trening og konkurranser. De ville sett at jeg var på et jevnt nivå gjennom sesongene, forteller Dæhlie til VG.

SVTs prosjektleder Nils Hansson vil ikke kommentere individuelle blodverdier.

Svenske Peter Hemmingsson, som var Det internasjonale skiforbundets medisinske sjef i 1995-VM og ansvarlig for å overvåke dopingtestingen, tilbakeviser også påstandene om medaljevinnerne i mesterskapet.

- I Thunder Bay var det ingenting galt med testene til noen norske eller svenske utøvere. Det er heller ikke riktig at vi testet alle medaljevinnerne. Vi testet de fire beste og to tilfeldige utøvere i ett av herreløpene. Vi testet også seks mannlige stafettløpere. Blant disse tolv løperne var det tester på nesten 20 og noen på 19. Dette var ikke Bjørn Dæhlies test. Den var helt normal, sier Hemmingsson til VG.

Antidopingsjef Rasmus Damsgaard i Det internasjonale skiforbundet (FIS) sa til Expressen mandag at blodskanneren som ble brukt til analysene den gang var lite pålitelig. Den benyttes ikke lenger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.