- Jeg er svært skuffet

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Vegard Ulvang slakter planene om et internasjonalt langrennslag.

Mandag fortalte Adresseavisen at tidligere Eurosport-kommentator, nå profesjonell stadionspeaker, Kjell Erik Kristiansen – sammen med blant andre Inge Bråthen – ønsker å starte et internasjonalt langrennslag. Blant annet ønsker de å lokke Petter Northug ut av det norske landslaget.

Det får Vegard Ulvang til å tenne på alle pluggene. Mannen med tre OL-gull fra Albertville, som nå er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), er skuffet på flere nivåer.

Les også: Ønsker Northug på superlag

- Jeg er svært skuffet over at såpass sentrale aktører innenfor skisporten ser på organiseringen av sykkelsporten som et forbilde. Jeg kan ikke se at skisporten har mye å lære av sykkelsporten, sier Ulvang til Nettavisen.

- Umulig å tenke lagtaktikk
Aller minst mener han det er å lære av dopingarbeidet.

- I langrenn bruker vi mer penger på antidopingarbeid enn de samlede reklameinntektene på alle verdenscuprenn, poengterer han.

Ulvang mener dessuten at det ikke er realistisk å tenke lagtaktikk på samme måte i langrenn som i sykling.

- I verdenscupen er det fortsatt 60 prosent intervallstarter, og der er det umulig å tenke lagtaktikk. Og selv i fellesstarter, er det omtrent bare i Val di Fiemme under Tour de Ski vi har sett vellykkede forsøk på samarbeid, poengterer Ulvang.

Åge Skinstad: - Høres ut som et luftslott

- Identifiserer seg med nasjoner
Argumentasjonen mot tanken om et internasjonalt profflag stopper imidlertid ikke der. Ulvang mener også at et slikt lag vil undergrave landslagsstrukturen, som han mener er selve fundamentet i langrennssporten.

- Landslagstankegangen er en av hovedårsakene til at langrenn står så sterkt, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg tror dessuten folk flest identifiserer seg med nasjoner, ikke firmaer, sier Ulvang.

Han undrer seg dessuten over hvilke løp Kjell Erik Kristiansen har tenkt at hans løpere skal konkurrere i.

Politisk umulig
- Per i dag er det politisk umulig å stille til start som et profesjonelt lag i internasjonale renn som verdenscupen, VM og OL. Da må alle de nasjonale forbundene oppgi sine rettigheter og Det internasjonale skiforbundet (FIS) kapitulere. Det kommer aldri til å skje.

- Skal det bli profflag på tvers av nasjonaliteter, må de nesten starte en egen proffliga utenfor dagens system. Det har jeg ingen tro på at det er realistisk mulig å få til, sier Vegard Ulvang.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.