*Nettavisen* Sport.

- Jeg er vel et slags dyr...

Foto: AP/Scanpix

Nå herjer den «alkoholiserte, hasjglade, voldelige, rasistiske, feige, lite angrende og motbydelige» i Premier League.

15.12.09 15:31

Det var 2001. Lee Bowyer var 24 år gammel. Han hadde akkurat blitt frikjent for rasistisk vold etter en lengre rettssak. Så ble han likevel plassert på overgangslista av Leeds. Bowyer uttalte etterpå noe i retning av at det var han som var offeret.

Det var ikke alle enig i, og engelsk tabloidpresse har en egen evne til å få fram sin mening. Dagen etter hadde Daily Mirror dermed følgende tittel:

«I´m thew victim... wails boozing, pot-smoking, violent, racist, cowardly, unapologetic, odious, transfer-listed Lee Bowyer»

Oversatt:

- Jeg er offeret...hyler alkoholiserte, hasjglade, voldelige, rasistiske, feige, lite angrende, motbydelige og transferlistede Lee Bowyer.

Så fulgte de opp med følgende ingress:

- Så kan du bare prøve å saksøke oss, du din lille drittsekk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/Scanpix

30 mill. i potten: Spill Lotto på mobilen!

Best i England
Åtte år senere er situasjonen en ganske annen. Bowyer, som etter Leeds har spilt for West Ham, Newcastle og West Ham (ja, igjen), dro i januar i år på lån til Birmingham. Der bidro han til å spille klubben opp til Premier League igjen.

I sommer skrev Bosman-spilleren så under på en toårskontrakt med klubben, og nå er han sentral på laget som er Premier Leagues største formklubb. Birmingham står nemlig uten tap på sju seriekamper, og har tatt 14 av 18 mulige poeng på formtabellen (de siste seks).

Det er bedre enn Chelsea, Manchester United og Arsenal som følger på plassene etter.

24 poeng og 8. plass så langt betyr også at de ligger à poeng med Liverpool. Det betyr at det kun er tre poeng opp til 5. plassen – fem til Aston Villas på 4. plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sentral
Bowyer har spilt samtlige minutter av de siste sju kampene. Han ble matchvinner i helgas 1-0-seier mot gamleklubben West Ham, og han har notert seg for tre mål på de siste fire kampene.

- Han er uvurderlig, sier manager Alex McLeish.

Likevel sier Bowyer i et intervju med The Guardian at det ikke endrer noe.

Folk har nemlig bestemt seg. For mange vil Lee Bowyer alltid være alt – eller deler av det Daily Mirror skrev for åtte år siden.

- Folk flest synes vel at jeg er et slags dyr, ja, sier han.

- Når jeg møter folk, og de har en del tid sammen med meg, sier de gjerne: «Jøss, du er jo ikke som jeg trodde i det hele tatt». Det er ok. Jeg er vant til det. Men egentlig kan jeg ikke vinne. Hvis jeg gjør noe positivt (skolebesøk etc.) så får jeg det bare tilbake i trynet. Folk tror bare at jeg gjør det for å få folk over på min side. Dermed blir det egentlig bare en ny negativ greie, legger han til.

- Burde hatt en del landskamper
Derfor tror han heller ikke at han får sjansen på landslaget igjen. Han var sentral for Leeds i klubbens aller beste periode, da de også nådde Mesterliga-semifinalen, men han fikk aldri sjansen på landslaget. I 2002, året etter at han ble frikjent for rasistisk overfall, fikk han faktisk sin hittil eneste landskamp – mot Portugal.

Flere har det ikke blitt.

Og flere blir det ikke, ifølge Bowyer selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har fått én landskamp, men det burde vært 20, 30 eller kanskje flere. Det handler ikke om at jeg har et oppblåst selvbilde. Det handler kun om at jeg synes jeg hadde fortjent det. Jeg ble kåret til årets spiller i Leeds tre ganger. Vi var i semifinalen av Mesterligaen. Jeg scoret seks mål i Europa det året. Dermed ble jeg delt toppscorer. Jeg kom med på Mesterliga-laget det året. Men jeg fikk ingenting for det i England.

- Og jeg kan score 20-30 mål denne sesongen. Likevel kommer jeg ikke med til VM neste sommer. Det er altfor mange som har bestemt seg for hvordan jeg er allerede, legger han til.

I Birmingham får han imidlertid spille.

Tirsdag kveld venter Blackburn på hjemmebane. Da kan Birmingham spille sin 8. strake kamp uten tap. Med seier passerer de også Liverpool og Manchester City.

Tirsdagens Premier League-kamper:
20.45: Sunderland - Aston Villa
21.00: Man. United - Wolverhampton
21.00: Bolton - West Ham
21.00: Birmingham - Blackburn
Onsdagens Premier League-kamper:
20.45: Burnley - Arsenal
20.45: Chelsea - Portsmouth
21.00: Liverpool - Wigan
21.00: Tottenham - Manchester City

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.