- Jeg er veldig forbanna på Armstrong

Foto: Schrøder, Tor Erik (NTB Scanpix)

- Jeg har sittet og grått opp fjell, fordi jeg har hatt det så vondt, sier Thor Hushovd.

17.02.13 10:52

Da procycling.no snakket med Thor Hushovd i januar, var BMC-rytteren svært så forsiktig i sine uttalelser om Lance Armstrong.

Les mer:Hushovd nekter å ta oppgjør med Armstrong

Det har han for så vidt vært en god stund, men nå tar den tidligere verdensmesteren endelig et oppgjør med amerikaneren.

I et lengre intervju med NRK, forteller Hushovd at han synes omfanget av Armstrongs doping var sjokkerende.

Overrasket
- Det er helt vilt hva Armstrong og laget (US Postal journ.anm.) har gjort. Dopingen er så systematisk, noe jeg aldri hadde forestilt meg. Den måten han har opptrådt på og den arrogansen han har vist overfor dem som har pratet sant, er sjokkerende. Han har dyttet dem ned i søla, sier Hushovd.

- Ble du overrasket over det som kom frem?

- Jeg ble overrasket av omfanget.

Hushovd så den første delen av Armstrongs intervju med Oprah i Argentina. Den andre delen har han ikke sett noe av, det holdt med det første.

I tiden som har gått, har Hushovd ofte blitt kritisert for å ha latt være å ta et oppgjør med Armstrong. For selv om de fleste for lengst hadde innsett at «sykkelkongen» ikke hadde rent mel i posen, var Hushovd ofte vag i svarene når det gjaldt Armstrong.

- Jeg var kanskje unnvikende ved noen svar, men jeg mener at man ikke kan si at noen er dopet basert kun på rykter. Det står jeg ved i dag også. Men når Lance senere innrømmer å ha dopet seg, blir svaret mitt et helt annet. Jeg gikk vel aldri god for han, men jeg følte det var feil å skulle begynne å slenge dritt mot noen uten at alt hadde kommet frem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Forbannet
Siden Thor Hushovd ble proff i 2000, har han syklet mot mange som senere har vist seg å være dopere. Selv om Hushovd har en svært imponerende CV, kunne det sett langt bedre ut, både resultat- og pengemessig.

- Jeg blir veldig forbanna på Armstrong og andre som har holdt oss for narr. Jeg har sittet og grått opp fjell, fordi jeg har hatt det så vondt. Nå har jeg skjønt hvorfor jeg ikke klarte å følge dem. Mens jeg spiste havre og drakk vann fra sykkelflaska, hadde de helt andre forutsetninger. Det blir man forbannet for. Jeg vet at jeg hadde hatt en helt annen merittliste. Min pengebinge hadde garantert vært dobbelt så stor, sier Hushovd.

Med flere og flere tidligere syklister som innrømmer doping, er det også naturlig at dagens syklister blir spurt om doping. Hushovd har flere ganger blitt spurt om han har dopet seg, og svaret er alltid nei. Men troverdigheten til syklister er i ferd med å bli borte. Lance Armstrong benektet tross alt doping i over et tiår.

- Jeg vet at mine ord veier mindre og mindre for hver sykkelrytter som innrømmer doping. Det eneste jeg kan si er at jeg vet at jeg sitter her med god samvittighet. Samtidig har folk som har dopet seg sagt det samme tidligere, men i hodet mitt og her inne har jeg det trygt og fint, sier han og peker mot hjertet sitt.

Se det 15 minutter lange intervjuet hos NRK her (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.