Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg får tårer i øynene hver gang. Hver gang!

Her er beviset på at fotball er så mye mer enn 22 menn som jakter en lærkule.

Petter Veland er statistikkansvarlig for spansk fotball på Canal Plus og kanalens faste La Liga-ekspert i studiosendinger.

Nylig la han ut en blogg på kanalens hjemmesider, der han fortalte om sitt høydepunkt fra 2011/2012-sesongen.

Den historien fortjener mer oppmerksomhet.

- Jeg får tårer i øynene hver gang. Hver gang, skriver Veland i sin blogg.

Og det er ikke rart. Nettavisen velger nå å gjenfortelle historien til våre lesere.

Vond hemmelighet
Det er november 2011, og Carlos Martins har nettopp vært med på å sende Portugal til EM etter en 6-2-seier over Bosnia-Herzegovina.

Han fikk spille de siste minuttene av kampen, i det som ble en festdag for portugisisk fotball.

Men Martins bar på en vond hemmelighet, og i garderoben etter kampen klarte han ikke å holde den skjult lenger.

Som Veland skriver i sin blogg:

«Emosjonelt oversvømmet, glad og trist, lykkelig og fortvilet, pluss og minus på samme tid. Det ble for mye.»

Bruno Alves, Pepe, Cristiano Ronaldo og Fábio Coentrão sto i nærheten og skjønte at dette ikke var gledestårer. Der og da fortalte Martins absolutt alt.

Hans tre år gamle sønn hadde nettopp fått diagnosen leukemi, og var avhengig av en beinmargstransplantasjon for å overleve.

Ba om hjelp
Dette bildet forklarer mye av stemningen i Portugal-garderoben akkurat da.

Historien ble ikke kjent for allmennheten før fire dager senere. Da ble det også et voldsomt oppstyr. Alle ville hjelpe.

Carlos og Monika Martins stilte opp på portugisisk TV og ba folk om å hjelpe. Ikke bare sønnen Gustavo, men også andre som lider av samme sykdom.

Så kom dagen som vil gå inn i historiebøkene som en av de mest følelsesladde i fotballhistorien, og nå overdriver vi ikke.

- Skal score for deg
20. november 2011 - Martins spiller sin første kamp for Granada siden nyheten om sønnen ble kjent. Det er ikke en vanlig kamp, noe alle har fått med seg.

Vi gjengir like godt Petter Velands beskrivelse av hva som skjedde da lagene forlot garderoben for å starte første omgang:

«Alle løper ut på gressmatten, unntatt Carlos. Han løper noen meter, stopper opp, snur. Han løper opp trappene på hovedtribunen over garderoben. Målrettet. Han vet hvor han skal. Opp på VIP-feltet. Der sitter Monika og Gustavo. Han gir dem en god klem, et kyss, og en lovnad. - Jeg skal score for deg, Gustavo. Jeg gleder meg til å se deg vinke ned til meg. Jeg skal vise deg noe spesielt - jeg har en overraskelse til deg, sier Carlos.»

Da lagene entret banen, holdt de opp et banner med «Todos con Gustavo» - som på norsk betyr «Alle er med Gustavo».

Carlos Martins slet med å holde tårene tilbake allerede da.

Drøm ble virkelighet
Så kom øyeblikket hele Fotball-Spania hadde ventet på, øyeblikket Veland beskriver som sesongens øyeblikk i La Liga.

Martins fikk ballen 30 meter fra Mallorcas mål. Han ble forsøkt stoppet på ulovlig vis, men rev seg løs. Anet en skuddmulighet. Hele stadion holdt pusten.

Han skjøt. Han scoret. Han holdt løftet han hadde gitt til sin kreftsyke sønn.

- Til og med Mallorca-fansen jublet og sang navnet hans. Det var et enormt øyeblikk, forteller Veland til Nettavisen.

Stadion eksploderte. Martins ble overfalt av jublene lagkamerater, selv keeperen løp 60 meter for å være med på feiringen. Men Martins skulle videre. Bort til sidelinjen for å juble med Gustavo.

Martins knakk sammen, strakk to hender i været og brast ut i gråt.

Han hadde vist sønnen at alt er mulig.

- Mest intense TV-opplevelsen
Hjemme i Oslo satt Petter Veland og fulgte kampen foran skjermen. Han får gåsehud av å tenke tilbake på det, forteller han.

- Det får hårene til å reise seg. Jeg sto der og hoppa, kona lurte på hva som var galt. Det var en av de mest intense opplevelsene jeg har hatt foran tv-skjermen, sier Veland til Nettavisen.

Fem og en halv måned senere fikk familien Martins beskjeden de hadde ventet på. Sykehuset hadde funnet en donor, Gustavo ville overleve.

- Dette er en solskinnshistorie fra A til Å, og noe av det fineste med fotball. Det er ikke bare 11 mot 11, det er så vanvittig mye mer enn det, sier Veland.

Og som han skriver i bloggen:

Dét er vakkert, det.
Det er så jævlig vakkert.

Her kan du se spanske Canal Plus' reportasje om Carlos Martins. Vi anbefaler deg å se hele reportasjen, enten du forstår spansk eller ikke.

- Jeg har trolig sett den firesifret antall ganger. Det er den beste filmen som finnes på Youtube, samholdet, måten stadion eksploderer på, alle vet hvor viktig scoringen er for ham, det er fantastisk, sier Veland.

Sett deg tilbake og nyt (selve scoringen kommer etter 2.02):

HTML EMBED
Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett