RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele

- Jeg fikk aldri panikk

Gilbert snakker ut etter en strevsom sesong.

Hvis 2011 var en ren parademarsj for Philippe Gilbert, har første sesong som BMC-rytter vært noe mer komplisert.

På denne tiden i fjor sto belgieren bokført med hele 18 seire. En mirakuløs trippel i Ardenner-klassikerne og en overlegen triumf på første etappe i Tour de France satte kronen på mesterverket som gav han seieren sammenlagt i World Touren.

Forventningene var derfor skyhøye da Gilbert meldte overgang til BCM Racing Team og ble lagkamerat med Thor Hushovd foran årets sesong. På et lag med overflod av både penger og talent var det meningen at Gilbert skulle befeste sin stilling som «klassikerkongen», kanskje også ta steget enda litt videre.

Snuoperasjon
Hushovd og Gilbert kjente hverandre godt på forhånd. Blant treningskameratene i Monaco var stemningen naturlig nok gemyttlig, selv om resultatene lot vente på seg. Hushovd ble syk. Hva som feilte Gilbert, visste ingen.

- Med den støtten jeg hadde fra laget hele tiden, fikk jeg aldri panikk. Jeg brukte tiden godt for å komme tilbake på mitt vante nivå. Vi jobbet hele tiden profesjonelt, og nå er jeg tilbake til der jeg var i fjor, forteller Gilbert til Velonation.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med to etappetriumfer i Vuelta a España begynte Gilbert å vise glimt av gammel storhet i oppladning til verdensmesterskapet i Nederland. Sammen med den påfølgende VM-suksessen, som forøvrig var fjerde gang en belgier ble kronet til verdensmester i Valkenburg, sto høstens prestasjoner i sterkt kontrast til den bleke vårsesongen. En tredje plass i Flèche Wallone, fem sykkellengder bak en overlegen Joaquim Rodrigeuz, var eneste nevneverdige resultat Gilbert kunne vise før han gikk inn i Tour de France.

Touren hadde i år Grand Depart i Belgia, og de innledende etappene var således en mulighet for Gilbert til å gi tilbake til en sultefôret fanskare. I likhet med resten av feltet på etappen til Seraing, var dessverre BMC–rytteren ikke kapabel til å hamle opp med det slovakiske vidunderbarnet, Liquigas’ Peter Sagan.

Les også: Ny åpenbaring i Italia

I VM i Valkenburg var Gilbert del av et meget sterkt belgisk lag som spilte kortene sine til perfeksjon. På siste stigning opp den berømte Cauberg-bakken var 30-åringen fra Remouchamps totalt overlegen. En helt annen oppvisning enn Mur de Huy tidligere i år. En jagende troika, med Alejandro Valverde, Aleksandre Kolobnev og Edvald Boasson Hagen, kunne ikke hindre Gilbert i å hente hjem den prestisjetunge regnbuetrøyen.

- I VM var situasjonen enkel for oss. Vi hadde to muligheter. Jeg skulle angripe på Cauberg, mens Tom skulle ta seg av en eventuell spurt. De andre lagene hadde enten en spurter eller en som skulle angripe. Vi var det eneste laget som hadde begge deler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tror ikke på forbannelse
Gilbert hadde håpet å vinne Il Lombardia i regnbuetrøyen uken etter VM. I stedet krasjet han på nedfarten fra stupbratte Mauro di Sormano. Dog tror ikke valloneren på forbannelsen som angivelig skal innbefatte VM-trøyen.

- Jeg håper forbannelsen ikke finnes. Jeg tror ikke på den, men jeg tror at verdensmesteren ofte er etterspurt. Og når man ikke er seriøs om vinteren, kan den påfølgende sesongen blir dårlig. Det er kanskje derfor bæreren av regnbuetrøyen kan ha problemer, avslutter Gilbert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere