*Nettavisen* Sport.

- Jeg følte ingenting

KOMMER TILBAKE: Ryder Hesjedal sier han vil forsvare Giro d'Italia-tittelen sin fra i fjor. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Ryder Hesjedals romkamerat forteller hvordan han opplevde girodramaet.

03.06.12 11:53

Ryder Hesjedals Giro d’Italia-triumf var av det sjokkerende slaget. Ikke bare for sykkelpublikum, men også for hans lagkamerater.

- For å være helt ærlig følte jeg ingenting da han vant. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Det var altfor surrealistisk, sier Christian Vande Velde.

Amerikaneren var Hesjedals viktigste hjelper i fjellene, i tillegg til romkamerat under alle de tre ukene rittet varte. Nettsiden velonews.com har gjort et lengre intervju med amerikaneren, og her avslører han hvordan Garmin klarte å holde hodet kaldt i de avgjørende fasene av rittet.

- På rommet snakket vi aldri om at Ryder kunne vinne giroen. Vi prøvde å holde en så rolig og spøkefull tone som mulig, forteller Vande Velde.

Da Vande Velde skjønte de kunne vinne
Den rutinerte amerikaneren legger også til at mye av presset forsvant fra laget etter at de vant lagtempoen. Seieren, og alle dagene i rosa trøye den brakte med seg, sørget for at det ble en fantastisk første uke for storlaget.

Les også:Sveinung (73) håper på «norsk seier» i Giro d’Italia

Ingen hadde trodd de ville være med å kjempe helt i toppen sammenlagt. Selv ikke Vande Velde. Det var ikke før på den siste hviledagen at det gikk opp for hjelperytteren at kapteinen faktisk kunne gå helt til topps.

- Da hadde vi kommet oss over de to første fjelletappene. På den 15. etappen til Resinelli følte ikke Ryder seg sterk. Han hadde mekaniske problemer og følte seg ikke bra. Det var hans dårlige dag og han tapte ikke mer enn 30 sekunder.

- Da tenkte jeg at «ok, dette kan vi kanskje klare». Når han så tok tid på konkurrentene til Pampeago, en dag alle forventet at han skulle tape tid, da var det vårt ritt å tape på Stelvio-etappen.

- Et karrierehøydepunkt
Og det var det ikke langt unna at Garmin-laget gjorde. For selv om nådestøtene fra de antatt sterkeste konkurrentene lot vente på seg til det i realiteten var for sent, skulle en belgier stelle i stand trøbbel. Vi lar Vande Velde ta oss gjennom dagen.

- Den dagen kommer jeg til å huske resten av mitt liv. Jeg lå i et brudd fire minutter foran feltet da jeg fikk beskjed om å slippe meg ned. Det virket som det tok fire timer for feltet å hente meg inn igjen. Den ene gruppen etter den andre, blant annet den med Thomas De Gendt, hentet meg inn i mellomtiden.

- Peter (Stetina) gjorde en strålende jobb i dalen. Han tømte seg totalt for krefter. Så tok jeg over i Bormio og kjørte helt til det gjenstod 8,6 kilometer. Du lider, men lider likevel ikke. Du føler deg bare helt død i kroppen. Det var et av høydepunktene i min karriere.

Les også: - Det var episk

Da Ryder Hesjedal nådde toppen av monsterfjellet skjønte de fleste at dette gikk mot sammenlagtseier. Riktignok hadde han sluppet De Gendt delvis inn i kampen om sammendraget, han hadde gitt bort noen få sekunder til Joaquim Rodriguez og det gjenstod en tempoetappe. Men det var ingen tvil, Ryder Hesjedal hadde skaffet seg en matchball.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Imponert over Rodriguez
Det eneste han trengte å gjøre var å levere en tempo i verdensklasse. Etter å ha slitt som en galeislave på sykkelen i tre uker allerede. Ingen sa det skulle være lett å vinne Giro d’Italia.

- Den dagen var Ryder «i sonen». Jeg vekslet noen få ord med ham, men vi på laget lot ham være i fred. Vi ønsket ikke å ødelegge konsentrasjonen hans.

- Om Ryder kjørte sin livs tempo så vet jeg ikke hva jeg skal si om Rodriguez. Slik han kjørte, det var bare helt vilt. Ryder visste bedre enn noen andre at han ikke kunne ta noe for gitt.

Og den erkjennelsen, kombinert med evnen til å gå helt i kjelleren når det gjaldt som mest sørget for at Ryder Hesjedal vant Giro d’Italia, 16 sekunder foran sin spanske rival.

Garmins første Grand Tour-triumf var et faktum. Den rosa konfettien regnet ned over kanadieren, mens han nøt publikums hyllest. Likevel har det ikke gått helt opp for Christian Vande Velde hva han faktisk har vært med på.

- Jeg vet ikke om det kommer til å synke skikkelig inn de neste ti årene engang. Alt gikk på skinner hele veien. Det føltes som at det var vår skjebne å vinne rittet.

Du kan lese hele intervjuet på hjemmesiden til velonews.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.