RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg forstår folks skepsis til Bartoli

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Vegard Robinson Bugge fortsetter med gamletreneren etter Bartoli-bråket.

Han var blitt advart av sportsdirektør Gino Van Oudenhove i forkant, men Vegard Robinson Bugge synes likevel det var overraskende da Norges Cykleforbund anbefalte ham å kutte båndene til italienske Michele Bartoli.

- Det kom vel litt brått på, i hvert fall det med forbundet. Men med tanke på dopingsakene, innrømmelsen til Steffen og det som ble rulla opp, og at folk kanskje tenker sitt om Italia, Bartoli og en som var på topp på 90-tallet, så kan det kanskje være lett for folk å koble det med doping, sier Robinson Bugge til procycling.no.

Den 19. oktober omtalte procycling.no om samarbeidet mellom Joker Merida-rytteren og den tidligere sykkelproffen Bartoli.

Fire dager senere smalt Kjærgaard-saken over landet som en bombe.

Klar tale fra forbundet
Ytterligere seks dager senere varslet sykkelforbundet via TV 2 Sporten at de sterkt hadde frarådet 22-åringen - og Frans-Leonard Markaskard (22) fra Øster Hus-Ridley - å inngå et samarbeid med Bartoli.

- Han har vært involvert i Operación Purerto-affæren. Han er ikke dømt, men han er involvert i saken og det synes vi ikke noe særlig om, uttalte sportssjef Hans Falk til TV-kanalen.

Ifølge opplysninger fra La Gazzetta dello Sport skal dopinglegen Eufemiano Fuentes benyttet «Sansone» som kodenavn for den tidligere stjernesyklisten Bartoli.

Operación Puerto sendte sammenlagtfavoritter som Ivan Basso og Jan Ullrich ut av 2006-utgaven av Tour de France før den i det hele tatt rakk å starte. Saken skal for øvrig tas opp igjen på nyåret.

Fortsetter med Stig Kristiansen
Ettersom Bartoli aldri har blitt dømt, synes Robinson Bugge reaksjonene har vært litt voldsomme.

- Jeg kan forstå at folk tenker sånn. Samtidig har ikke Bartoli blitt dømt i en dopingsak. Sånn sett synes jeg det har blitt litt vel dramatisk, da.

Konsekvensen blir at han fortsetter samarbeidet med sin tidligere trener.

- Jeg forstår også de som har vært skeptiske. Jeg har tatt tak i det, jeg kommer ikke til å bruke Bartoli. Jeg kommer til å bruke min tidligere trener, Stig Kristiansen. Det er en norsk og trygg trener som ikke anbefaler doping eller noe slikt, så det går nok bra, sier hortenseren med et snev av ironi i stemmen.

- Forventet ikke slike reaksjoner
Det var foran årets sesong at Joker Merida-rytteren valgte å tilbringe deler av sesongen i utlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sammen med Adrian Gjølberg og brødrene Stake Laengen, har han hatt sin base i byen Lucca. Her kom han også i kontakt med Bartoli og en rekke av rytterne han trener.

- Tenkte du noen gang underveis at denne saken kunne få et slikt utfall?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg er nesten ikke gammel nok en gang til å huske tiden han syklet på. Jeg kjenner ham som en veldig hyggelig, jordnær og hjelpsom mann som har tatt godt imot meg der nede. Han har støttet meg og hjulpet meg til å finne meg et miljø nede i Italia. Jeg er veldig takknemlig for det. Jeg ser på ham som en kamerat, og en som kunne hjelpe meg med treningsveiledning ettersom han trener mange ryttere og bor der nede. Det følte jeg var naturlig.

- Har du på noe punkt blitt litt forbannet i løpet av denne prosessen?

- Jeg har vel blitt litt oppgitt, over hele dopingprosessen, egentlig. Jeg skjønner at det blir mye styr på bakgrunn av alt dette som har kommet fram rundt både Armstrong og Kjærgaard. Da blir det vel naturlig for folk å prate om doping. Jeg har vel blitt litt lei og oppgitt over all dopingpraten.

Vil bruke mer tid i Norge
Robinson Bugge mener han har lært av det hele. Han forteller også at han kommer til å legge opp Italia-oppholdet litt annerledes foran 2013-sesongen.

En av feilene han mener han gjorde i fjor, var å ankomme hjemlandet for nært opp mot konkurransene.

- Jeg vil være litt mer i Norge. Det kommer til å være flere løp i Norge denne sesongen. Jeg har kanskje gjort litt feil der i år. Jeg var kanskje litt for mye i Italia og kom rett på store løp som NM og Tour of Norway. Det gjorde at det var enklere for meg å bli syk.

Neste år kommer vil han blant annet være i Norge i mai og juni, for å fokusere på Glava Tour og NM.

I januar og februar kommer han til å gjøre unna den daglige treningen i Italia.

Varsler sterk sesong
Etter at bråket rundt Bartoli-saken roet seg ned, har unggutten rettet fokus mot neste sesong.

Der har han nemlig tenkt å slå tilbake med et smell:

- Det blir en veldig bra sesong. Jeg har skikkelig troen. Jeg er mer motivert nå enn jeg har vært på lenge. Jeg har tatt en del oppgjør med meg selv. Jeg har snakket mye med Stig og Gino. I denne sesongen har jeg kanskje vært litt stresset med tanke på å bli proff og komme meg ut.

- Hva ble dere enige om?

- Jeg har kanskje glemt litt hva det egentlig handler om. Det det handler om er å trene og sykle godt i løpene. Jeg startet ikke med sykling for å bli proff, jeg begynte fordi det var gøy. Og det skal jeg fortsette med. Jeg håper å unngå sykdom denne vinteren og starte sesongen i god form.

Joker Merida-rytteren nevner blant annet Tour de Normandie og Tour de Bretagne som viktige ritt for ham. Løp han hevdet seg i toppen av i fjor – uten å ta steget til toppen av podiet.

Det ønsker han å endre på nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere