*Nettavisen* Sport.

- Jeg forstår ikke denne oppstandelsen

Foto: JACQUES DEMARTHON (AFP/Scanpix)

Men sykkelpresidenten fra Armstrong-epoken innrømmer at de ikke burde tatt imot pengegave.

16.01.13 09:50

Fra 1991 til 2005 var Hein Verbruggen president i det internasjonale sykkelforbundet. Det er vel relativt trygt å si at dette var idrettens mørkeste periode med tanke på bloddopingen mange av rytterne benyttet seg av.

Les også: Armstrong kan vitne mot sykkeltopper

Verbruggen er i dag æresmedlem i den internasjonale olympiske komité.

Han er også den mange peker på når man forsøker å forklare hvorfor det kunne gå så galt med sporten, og framfor alt ukulturen som bredde om seg i US Postal-laget, da Lance Armstrong vant sju Tour de France-versjoner mellom 1999 og 2005.

Armstrong skal nå ha innrømmet dopingbruk i TV-programmet «Oprah’s Next Chapter».

- Ikke min skyld, men testene
Dette har nederlandske Verbruggen fått med seg, men 71-åringen fra Helmond ser fortsatt ingen grunn til å påta seg ansvaret for det omreisende dopingspøkelset på hans vakt.

- Jeg forstår ikke hva hele oppstandelsen går ut på nå, sier Verbruggen i et eksklusivt intervju med sykkelbladet «De Muur» ifølge nusport.nl.

Han innrømmer at det var en «mørk periode i sykkelhistorien». Likevel vil han ikke stå til ansvar for det som skjedde.

- Dersom du tester en rytter 215 ganger, og testen alltid slår negativt ut (les: at utøveren er ren), da er problemet testingen i seg selv. Jeg står ikke ansvarlig for det, sier Verbruggen og sender dermed ballen i retning av WADA (verdens antidopingbyrå).

Hamilton hevder test ble skjult
Etter at Armstrongs innrømmelse ble gjort kjent natt til tirsdag, har The New York Times noe overraskende meldt at 41-åringen bli del av Floyd Landis varslersøksmål fra 2010.

Dersom dette skjer kan den tidligere US Postal-kapteinen både ende opp bli utbetalt erstatning og kan rive med seg sykkeltopper som Verbruggen og Pat McQuaid i fallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Førstnevnte har lenge vært en omstridt skikkelse i idrettens maktelite. Tyler Hamilton fortalte i mai 2011 at Armstrong testet positivt under Tour de Suisse ti år i forveien – men at UCI hjalp til med å dekke over testen:

- Men det ser ikke ut til å ha vært noen konsekvenser?

- Nei.

- Hva skjedde?

- Folk tok seg av det.

- Hva betyr det?

- Jeg kjenner ikke til alle detaljene, men jeg vet at folkene rundt Lance og folk fra «den andre siden». Fra sykkelsportens styrende organ, tror jeg. De fant ut en måte for å få det til å forsvinne på, sa Hamilton til TV-programmet «60 minutes».

Verbruggen har avfeid dette som det reneste sludder:

- Det er umulig, for det finnes ingenting. Jeg gjentar igjen: Lance Armstrong har aldri brukt doping. Aldri, aldri, aldri. Og jeg sier ikke bare det fordi jeg er hans venn, men fordi det ikke stemmer. Selv om vi hadde ønsket det, hadde det ikke vært mulig å skjule en positiv prøve, sa han til ad.nl.

Ikke imponert over Verbruggen
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har også ytret misnøye med den tidligere UCI-presidenten handlinger.

- Jeg er ikke veldig imponert over det som har blitt gjort, eller ikke har blitt gjort under hans periode, sa Tiedemann Hansen til procycling.no da Armstrong-saken kom til overflaten i fjor høst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tilbake i Nederland ser det ikke ut til at Verbruggen har mistet mye nattesøvn over det som nå har kommet fram.

- Jeg lurer på hva jeg personlig skulle ha gjort annerledes, innleder han.

- Det er veldig enkelt å si nå: «Du visste om dette», men ingen kunne vite noe sikkert. Vi hadde våre mistanker. Vi gjorde hva vi kunne, men vi klarte ikke å finne noe. Jeg forstår ikke hva all oppstandelsen skyldes nå. Vi visste omtrent like mye som journalistene.

Angrer på pengegave
Dersom Armstrong blir en del av varslersøksmålet i USA, vil trolig pengeoverføringene hans til nettopp UCI bli gransket også.

I etterkant av det Hamilton påstår var en positiv prøve for Epo, skal forbundet ha mottatt et sekssifret dollarbeløp fra Armstrong.

Dette bekreftet også nåværende president Pat McQuaid under en pressekonferanse i Italia for tre år tilbake.

Pengene skal ha gått til å kjøpe inn en maskin som kunne foreta analyser av blodprøver.

Verbruggen innrømmer i dag at det var uklokt å motta penger fra en så mektig rytter som Lance Armstrong:

- Når jeg ser på det i etterkant, burde jeg ikke tatt imot disse pengene, sier Verbruggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.