- Jeg forstår Zidane

Foto: (Foto: Scanpix)

Frankrikes trener Raymond Domenech forstår hvorfor Zinedine Zidane mistet hodet i VM-finalen.

10.07.06 02:28

Zinedine Zidane ble utvist i 2. ekstraomgang etter at han stanget hodet sitt i brystet på Marco Materazzi. Minutter senere ble Italia verdensmestere etter å ha slått Frankrike på straffekonk.

Rødt farvel
Den franske kapteinen spilte sin siste kompetitive kamp i en alder av 34 år, og begynte finalen på eksellent vis. Han chippet ballen i mål fra 11-metersmerket, og alt lå til rette for at finalen skulle bli Zidanes perfekte avskjed med fotballen.

isteden er det det røde kortet hans alle snakker om.

Raymond Domenech prøvde etter kampen å forklare det tragiske sortiet til Zidane.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er øyeblikk, når du får smeller... Når man må tåle alt Zidane må uten at dommeren gjør noe med det, så kan man forstå det. Jeg sier ikke at jeg forsvarer det, men jeg forstår det. Det var en totalt unyttig handling. Vi synes det er synd, og det gjør Zinedine også, sa han til pressen.

Domenech syntes det var trist at det skulle ende på den måten for Zidane.

- Noe må ha skjedd
- Han har hatt en fantastisk karriere og et stort VM. Noe må ha skjedd, men jeg vet ikke hva. Jeg tror ikke han bestemte seg, helt ut av det blå, for å skalle til ham. Noe må ha skjedd. Dommeren så ingenting, assistentdommeren så ingenting, men fjerdedommeren så reprisen på video og fortalte det til dommeren, forklarte Domenech videre.

Marcello Lippi tok Materazzi i forsvar etter episoden.

- Det var ikke Materazzi som fikk dommerens oppmerksomhet. Det var det fjerde- og femtedommeren som gjorde etter at de hadde sett episoden på video. Det var ikke skuespill fra Materazzis side. Han fikk seg en smell og fikk vondt, sa treneren.

Domenech var ikke i tvil om at savnet av Zidane mot slutten ble avgjørende i Frankrikes disfavør.

- Vi savnet Zinedine Zidane veldig de siste ti minuttene. Hans fravær hadde en tung effekt på kampen for vår del. Vi kan definitivt si at Zinedines røde kort var øyeblikket som ødela kampen. Særlig i ekstraomgangene. Italienerne ventet åpenbart på straffekonken, la han til.

Hadde fortjent å vinne
Og han fortsatte:

- Vi kan bare være veldig skuffet, ikke over VM, men over den siste kampen og måten det endte på. Vi hadde fortjent å vinne kampen utfra hvordan vi spilte. Vi kan si at vi ikke gjorde det dårlig, men det er Italia som er mestere.

Frankrikes president Jacques Chirac hyllet Zinedine Zidane etter søndagens finale, tross den tragiske måten karrieren hans endte på. Chirac, som skal være vertskap for de franske spillerne hjemme hos seg selv mandag, var stolt av laget.

- Jeg tenker spesielt på Zinedine Zidane, som spilte sin siste kamp for Frankrike. Jeg vet ikke hva som skjedde, hvorfor han ble straffet, men jeg vil uttrykke all den respekt jeg har for en mann som representerer de vakreste idealene ved idretten, de beste menneskelige egenskapene, og som har beæret fransk idrett og Frankrike, sa han.

- Ikke rett med parade
Domenech er heller ikke veldig fornøyd med at laget hans skal være med på en parade på Champs Elysees mandag.

- Hvis det var opp til meg, så hadde det ikke vært noen parade. Vi gjorde sånt for 30 år siden, men jeg synes ikke det er det rette å gjøre nå.

Domenech ville ikke spekulere noe i sin egen fremtid.

- Jeg skal tenke på det om et par-tre dager når jeg har hatt litt fri og fått tid på meg til å fordøye denne store skuffelsen. Det er ikke nok for meg at vi kom til finalen. Jeg synes vi skulle ha vunnet den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.