- Jeg forventer full skjerpings

MÅ SKJERPE SEG: Thor Hushovd og de andre norske syklistene må skjerpe seg, skal det bli norsk jubel i Paris-Nice.

MÅ SKJERPE SEG: Thor Hushovd og de andre norske syklistene må skjerpe seg, skal det bli norsk jubel i Paris-Nice. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

De norske skuffet på åpningsetappen av Paris-Nice.

09.03.14 20:53

Søndag gikk starten for det prestisjetunge sykkelrittet Paris-Nice. Rittet er en viktig oppladning for mange av rytterne til årets store mål, Tour de France.

På den første etappen var det ikke sammenlagtkanonene som skulle kjempe om seieren. En rellativt flat etappe skulle passe flere av de norske bra, og med hele fem nordmenn fra start var det lov å håpe på norsk suksess på dag én i Frankrike.

Det gikk dessverre ikke slik, og Nacer Bouhanni fra FDJ.fr kunne juble for etappeseier og ledertrøye etter dag én. Han vant spurten foran John Degenkolb fra Team Giant-Shimano og Gianni Meersmann fra Omega Pharma - Quick Step.

FORVENTNINGER: Johan Kaggestad har store forventninger til de norske syklistene i Frankrike. Foto: (www.procycling.no)

Dårlig norsk dag
Sykkelekspert Johan Kaggestad var ikke fornøyd med den norske innsatsen på første etappe av Paris-Nice. Han mente de norske hadde gode muligheter, men at taktiske feil underveis skapte problemer for nordmennene.

- To av de (Hushovd og Boasson Hagen) lå for langt bak når det gikk en velt mot slutten av løpet, mens Kristoff ba om å bli sperret inne slik han kjørte den siste svingen, sa Kaggestad til Nettavisen søndag kveld.

Årets Paris-Nice er ikke like hardt som tidligere utgaver. Det mener Kaggestad passer de norske bra.

- Edvald og Thor bør ha muligheter på de etappene hvor det blir litt tøffere avslutninger, slik at de beste spurterne detter av. Samtidig tror jeg Kristoff har mulighet til seier mandag.

Muligheter for norsk skrell
Kaggestad tror også at Lars Petter Nordhaug er en mann å se opp for i årets Paris-Nice. På spørsmål om han kan være med å kjempe helt i toppen av sammendraget vil ikke Kaggestad avskrive nordmannen.

- Det kommer ann på hvilken rolle han har. Sitter han sammen med Keldermann (sammenlagtfavoritten til Belkin) havner han høyt oppe i sammendraget, mener Kaggestad.

- Forbanna Kristoff
Størst favoritt blant de norske på forhånd var Alexander Kristoff. Katusha-rytteren har vært den sterkeste norske spurteren den siste tiden, og hadde forhåpninger om topp-plasseringer i Frankrike.

Kristoff satt med helt i teten når spurten gikk, men ble stengt inne de siste hundre meterne. Da nordmannen krysset målstreken så han tydelig irritert ut, og så ut til å gestikulere mot de andre rytterne.

- Han er forbanna på noen der, Alexander Kristoff, sa sykkelkommentator Christian Paasche under tv2s sending søndag.

Kristoff endte til slutt på 20. plass.

Felt av fall
Løpet, som normalt sett ville gitt et helt samlet felt, hvor alle spurterne gjorde opp om seieren, ble preget av noen fall seint i løpet Blant annet Thor Hushovd fikk lide på grunn av dette. Grimstad-mannen havnet i en gruppe bak hovedfeltet, og rakk ikke frem til teten før spurten gikk.

Også Edvald Boasson Hagen ble rammet av at feltet sprakk opp, og var sjanseløs på dagens etappe.

De rullet over målstreken litt over minuttet bak vinneren.

Sammenlagtfavoritter ute
Allerede den første dagen kom beskjedene om at to av de største sammenlagtkandidatene, Richie Porte og Tejay van Garderen ikke kom til å fullføre rittet. Porte trakk seg før rittets start, for å erstatte Chris Froome i Tirreno-Adriatico, mens van Garderen slet med magetrøbbel på den første etappen, og måtte dessverre bryte rittet etter usle 71 kilometer.

Paris-Nice varer én uke, og det vil komme tøffere fjelletapper senere i uken. I morgen er det likevel klart for en ny flat etappe og en ny mulighet for Kristoff, Hushovd og de andre spurterne.

Det er fem norske ryttere som stiller til start i årets utgave av etapperittet Paris-Nice. Disse er: Lars Petter Nordhaug (Belkin), Thor Hushovd (BMC), Alexander Kristoff (Katusha), Edvald Boasson Hagen (Sky), Gabriel Rasch (Sky)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.