*Nettavisen* Sport.

- Jeg ga aldri opp gullet

Foto: Scanpix

Likevel måtte Petter Northug (24) komme med en svensk innrømmelse.

25.02.10 06:30

WHISTLER (Nettavisen): Etter Odd-Bjørn Hjelmesets gavmilde 2.-etappe, fikk Petter Northug et nærmest håpløst utgangspunkt på herrestafetten.

37,5 sekunder henter selv ikke supertrønderen inn i en håndvendig.

Etter et monsterlangrenn over ti kilometer maktet likevel Mosvika-ekspressen å passere Tsjekkia og Frankrike, og spise opp hele 21,6 sekunder av svenske Marcus Hellners forsprang.

Til Nettavisen sier Northug at han aldri fikk gullet ut av tankene.

- Når skiftet du fokus fra gull til sølv?

- Nei, det gjør jeg egentlig aldri. Jeg prøver hele veien, men når du jager en gruppe på tre, vet du at de bytter på å dra mens de to andre får ligge og hvile. Det gjør at de nok var piggere enn meg foran den siste bakken, innrømmer Northug.

Avskrev svenskene
Foran stafetten hånet Northug söta bror med å uttale at ”svenskene ikke henger med i mesterskap” og at det ”dessverre ikke kom til å bli noe duell mot Marcus Hellner”.

Det siste fikk for så vidt trønderen rett i, men kun fordi at Sverige vant stafetten suverent. 15,9 sekunder foran den norske kvartetten.

- Hvor kjipt er det du ikke får bryne deg på Hellner mot slutten?

- Jeg håper bestandig at jeg skal være med i teten på slutten. Det var et tøft utgangspunkt jeg hadde, men når vi hadde den posisjonen må vi være veldig fornøyd med sølv, svarer Northug.

Trio knakk Hjelmeset
Til slutt måtte han også innrømme at Sverige var blant lagene han fryktet før OL-stafetten.

- De overrasket meg i dag. De hadde et sterkt lag på papiret, men det er ikke han (Hellner) man frykter mest i en spurt av ankeretappeløpere. Et av scenarioene var jo at vi kom til å gå ut sammen med flere andre lag.

Det gjorde også Norge, men sammen med Tyskland og Finland. Godt over halvminuttet bak Sverige, Tsjekkia og Frankrike. Hovedårsaken til det var at Lukas Bauer, Johan Olsson og Vincent Vittoz smadret Hjelmeset på 2.-etappen.

- Hellner var pisseredd
Northug håpet i det lengste på drahjelp fra Tobias Angerer for å avskjære svenskenes parademarsj mot mål. Men da tyskeren verken hadde ski eller kropp for å følge nordmannen, fikk han egentlig en umulig oppgave i de snøtunge løypene.

- Jeg var forberedt på å gå ut bak, jeg. Jeg visste bare at man må gjøre vurderinger. Jeg gikk ut sammen med Tyskland, og Angerer og jeg pratet sammen. Vi ville jobbe sammen, men jeg skjønte på førsterunden at det gikk for sakte. Da måtte jeg gjøre jobben alene og prøve å gå inn dem foran.

- Det ble jobbing, jobbing og jobbing. Hele veien, legger han til.

- Tror du Hellner fryktet deg før sisteetappen?

- Han var sikkert ikke redd når de hadde så stor luke, men han var sikkert lettet. Før løpet var han sikkert pissredd.

- Ikke helt umulig
Landslagstrener Morten Aa Djupvik mener heller ikke det norske utgangspunktet var umulig.

- Petter gjør et ærlig forsøk på den siste runden. Hellner har god kontroll, vi blir slått av et bedre svensk lag i dag.

- Er det fysisk mulig å hente inn 37,5 sekunder med slike forhold i løypa?

- Nei, det er ikke lett. Når Petter går ut over et halvminuttet bak, er det ikke enkelt. Hadde Angerer vært på sitt beste i dag og de kunne kjørt sammen - kunne det vært mulig. Hellner er sterk, men fysisk umulig er det ikke.

Bryr seg ikke om Northug
Med sølv på stafetten, gull på lagsprinten og bronse på klassisksprinten, står Northug fortsatt uten individuelt gull i Vancouver-OL.

Den siste muligheten til å rette på det kommer på femmila med fellesstart. Lukas Bauer, som hadde dagens beste klassiske etappetid under stafetten, er mannen alle vil prøve å slå.

Tsjekkeren holder ikke Northug blant de aller største favorittene.

- Jeg kommer ikke til å bry meg så mye om hva andre gjør, men heller fokusere på mitt eget løp. Og jeg tror det finnes større utfordrere enn Northug på den distansen, sier Bauer til det norske pressekorpset.

Nordmannen regner seg selv blant outsiderne og sier følgende om det som en gang var en norsk paradegren:

- Jeg tenker mye på femmila. Jeg vet ikke hva Lukas finner på fra start. Hvis han prøver seg tidlig, spørs det på farta om jeg vil være med. Jeg er klar til å prøve det meste, men det kan jo hende at Lukas også får det hvis han rykker veldig tidlig.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.