*Nettavisen* Sport.

- Jeg gruer meg

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Thor Hushovd får smake smerte de neste ni dagene.

12.06.10 11:05

Det har gått litt over en måned siden Thor Hushovd var uheldig og brakk kragebeinet under en treningstur i Monaco. Nå er han endelig klar for comeback, under beinharde Tour de Suisse.

Å si at 32-åringen gleder seg, er en ganske stor overdrivelse:

- Hovedproblemet er at jeg har mistet mye muskler. Jeg har blitt svakere langs hele venstresiden, selv om jeg har gjort øvelser for å forsterke skulderen. Det gjør fortsatt vondt i armen, forteller Thor Hushovd til procycling.no.

Verst nedover
På dette stadiet av sesongen er det ingen «kjære mor». Dersom Grimstad-gutten skal forsvare poengtrøya i årets Tour de France, må han komme seg gjennom rittet i Sveits.

Et ritt mange av de andre sammenlagtkanonene, og da spesielt klatrerne, tar med seg for å trigge formen maksimalt foran sommerens store høydepunkt mellom 3. og 25.-juli.

- Målet er bare å komme seg igjennom. Jeg trenger treningen og gjennomkjøringen, det blir bare en bonus hvis jeg kommer ut av det i god form.

Les også: Ny Tour-drakt for Hushovd

- Hva gruer du deg mest til?

- Det er nok de store fjellene. Jeg har ikke fått trent så mye som jeg burde gjort, og da blir det tøft å sykle i så store fjell. Dessuten er kanskje utforkjøringene verst for skulderen og helsa. Da er jeg nok nødt til å ta det pent, sier han.

Arvesen: - Brutalt
Kurt Asle Arvesen vet alt om å pine seg gjennom etappeløp. I fjorårets Tour de France fullførte like godt de siste 105 kilometerne av etappen fra Limoges med brukket kragebein. I år benyttet han Tirreno-Adriatico som oppkjøring, da uhellet igjen var ute under Tour of Qatar.

Han har ikke så mange trøstende ord å gi før Tour de Suisse.

- I fjor var det ikke så hardt, men i år skal det visst være brutalt, sier Arvesen til procycling.no.

- Hvordan tror du Hushovd takler ni dager på sykkelen nå?

- Det blir nok en litt mer forsiktig Hushovd enn før. Han vil merke når han står oppreist at beinet nok ikke er hundre prosent grodd sammen ennå. Jeg tror nok han vil unngå de verste massespurtene.

Kurt lukter brudd
Med tanke på løypeprofilen blir det nok ikke all verdens med massespurter, heller. Arvesen forteller at han har som mål å plassere seg selv i et utbrudd i løpet av neste uke.

- Målet mitt er å komme i brudd i løpet av arrangementet. Jeg vinner ikke massespurter, og ikke oppover heller, så jeg må prøve meg på andre måter.

- Når var du i brudd forrige gang?

- Det forrige rittet jeg kjørte skikkelig bra i var i hvert fall under VM (Mendrisio, 2009). Men brudd? Det var vel kanskje i Tour de France, da? Under NM i fjor var jeg i hvert fall i brudd, humrer veteranen.

- Forventer du mye syting og klaging fra Hushovd og hans vonde skulder denne gangen?

- Nei, jeg skal holde ham med selskap, jeg. Hvis jeg klarer å henge på ham, flirer Arvesen.

Spekket med stjerner
Tour de Suisse er spekket med stjerner denne gangen. Lance Armstrong stiller til start, sammen med blant andre Andreas Klöden, Jaroslav Popovitsj og Levi Leipheimer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håvard Solerød

Team Saxo Bank stiller med Schleck-brødrene, hjemmehåpet Fabian Cancellara, Jens Voigt, Stuart O'Grady, Gustav Larsson, Matti Breschel og klatreglade Jakob Fuglesang.

Faktisk er seks fra topp 10-listen fra fjorårets Tour de France på plass. Unntakene er Alberto Contador og Christophe Le Mevel som kjører Critérium du Dauphiné, samt Bradley Wiggins og Vincenzo Nibali som sparer krefter etter et tøft Giro d'Italia.

Kongeetappen
Rittet i de sveitsiske Alper består av hele 1.351 kilometer fordelt over ni dager. Lørdag skal Hushovd & Co. gjennom en 7,6 kilometer lang prolog. Det blir bare en ørliten forrett til det som venter.

Kongeetappen sykles torsdag. Da skal rytterne gjennom 213 kilometer fra Meringen til La Punt. På veien møter rytterne to stigninger over 2.000 meter over havet. Den høyeste, Albulapass, rager 2.315 meter over havet.

Deretter skal feltet kjøre utfor til målgang i La Punt. Det er nok også etappen Hushovd har mest grunn til å grue seg til.

PS! Rittet avsluttes lørdag 20. juni.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.