*Nettavisen* Sport.

- Jeg hadde det helt forferdelig

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Hun fikk et brutalt møte med seniorlivet. Nå er Maiken Caspersen Falla (20) moden for VM.

24.01.11 12:36

SORIA MORIA (Nettavisen): Forrige helg sto hun for første gang helt øverst på pallen i verdenscupen, da hun vant lagsprinten i Liberec sammen med Marit Bjørgen.

I går, søndag, sto hun for første gang på pallen etter en individuell klassisk sprint i verdenscupen. Maiken Caspersen Falla ble nummer tre i Otepää.

Mellom de to milepælene ga hun Nettavisen audiens på Soria Moria, der de norske langrennsløperne skal bo under VM. For å snakke om det som har vært. Og det som kommer.

For til tross for at 20 år gamle Falla er inne i sin første seniorsesong, har hun allerede opplevd mye som idrettsutøver. På godt og vondt (mest på godt!). Og resultatene denne vinteren bærer bud om at det også er mye godt i vente.

Vond VM-debut
Kanskje allerede under VM i Holmenkollen. I dag, mandag 24. januar, er det nøyaktig én måned til VM-medaljene i sprint deles ut.

- Det er i hvert fall deilig å kunne si at det er senior-VM som er målet. Det er slutt på tøyset om at junior-VM er viktigst, sier Maiken.

Jenta fra Fet på Romerike er nokså unik. Som junior opplevde hun både å få delta i senior-VM (Liberec 2009) og OL (Vancouver 2010). Det samme gjorde Ingvild Flugstad Østberg. Ingen andre norske langrennsløpere har deltatt i to internasjonale seniormesterskap som juniorer.

Men ingen av gangene var Maiken Caspersen Falla godt nok forberedt, innrømmer hun nå. Fordi hun ikke fikk lov til å ha det som mål. Junior-VM skulle være fokus, var budskapet fra landslagsledelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I Liberec hadde jeg det helt forferdelig. Jeg var ikke forberedt i det hele tatt. Jeg hadde nesten ikke tenkt på VM før jeg plutselig var der. Jeg kjente ingen av de andre på laget. Den eneste jeg hadde snakket litt med fra før, var Ingvild, forteller Maiken åpenhjertig.

- Burde hatt OL som mål
Hun ble nummer 39 i VM-sprinten i Liberec. Det dårligste internasjonale resultatet hun har hatt i sprint til dags dato. På 14 sprinter i verdenscupsammenheng, har hun aldri vært dårligere enn nummer 34. I de 13 andre har hun vært blant de 30 i kvartfinalen. I ti av dem har hun også gått til semifinale, altså vært blant de 12 beste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til tross for lærdommen fra 2009, skulle junior-VM også i 2010 være hovedmålet. Nok en gang kom juniorjenta til et seniormesterskap uten å være godt nok forberedt.

OL i Vancouver ble likevel en bedre opplevelse. Maiken kjente flere på laget – og var noen erfaringer rikere.

Det ble 20.-plass i OL-sprinten. Greit nok av en lærling.

- Jeg burde nok hatt OL som hovedmål i fjor. Skal man lykkes i et mesterskap, må man ha fokus på det, fastslår Maiken.

Denne vinteren er det altså ingen tvil om hva som er målet. Maiken Caspersen Falla er ikke favoritt i Holmenkollen – og stiller til start uten medaljepress.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Tidlig på flyttefot
Samtidig vil det ikke være noen bombe om hun tar steget opp på seierspallen. Skjer det, er det ingen tilfeldighet. Det kommer i så fall som en konsekvens av systematisk og knallhard jobbing gjennom de fem siste årene.

Beslutningen om å bli langrennsløper ble tatt da unge frøken Falla var ferdig med ungdomsskolen. På det tidspunktet var hun temmelig allsidig. Blant annet drev hun på med håndball, fotball, friidrett og alpint.

- Egentlig var det helt tilfeldig at jeg valgte langrenn, sier hun nå.

Men hun bestemte seg altså for det, og 16 år gamle flyttet hun og tvillingbror Marius til Hovden for å gå på skigymnas.

Ifølge seg selv, var Maiken aldri noe supertalent. Sjetteplass er det beste hun har fra Hovedlandsrennet.

Om hun ikke var Norges beste i sin klasse som 16-åring, gikk kurven bratt oppover etter at hun kom til Hovden. I november 2008 ble hun for første gang tatt ut til å gå verdenscup.

Klikk på bildet for å forstørre.

Latterlig gjennombrudd
Debuten i Kuusamo endte med 22.-plass. Men allerede i neste løp kom det internasjonale gjennombruddet.

Sensasjonelt og helt ut av det blå suste Maiken inn til tredjeplass i Düsseldorf.

Den opplevelsen er noe hun aldri glemmer.

- Jeg husker veldig godt at jeg kom i mål og så Petra Majdic sto og jublet for seieren, slik som hun bruker å juble når hun vinner. Jeg husker jeg syntes det var helt latterlig. Hun sto der og jublet over å ha slått meg, liksom.

- Alt sammen var egentlig ganske surrealistisk, mimrer Maiken – som var så oppkavet allerede før avreise at både telefon og penger ble liggende igjen i sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

Nå er Maiken Caspersen Falla en selvskreven del av det norske sprintlandslaget. Hun har flyttet til Lillehammer, der hun studerer økonomi og administrasjon. Ikke fordi hun nødvendigvis skal jobbe med økonomi i framtiden, men fordi hun liker å ha noe annet enn langrenn å tenke på.

Harry Potter-mobbing
Når hun ikke leser økonomi, leser hun Harry Potter.

- Jeg er litt Harry Potter-fan, innrømmer hun.

- De andre på laget mobber meg litt for det. Jeg og noen venninner var på premieren på den siste Potter-filmen. Jeg syntes den var bra!

- Hadde dere med sopelimer eller tryllestaver?

- Hehe, nei. Jeg vurderte å tegne arr i ansiktet. Men jeg droppet det. Jeg er ikke blodfan, hevder Maiken.

Det er nemlig bare fire av Potter-bøkene hun har lest to ganger ...

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Hva er ditt langsiktige mål?

- OL i Sotsji i 2014. Da skal jeg være på topp som skiløper. Der skal jeg kunne hevde meg både i sprint og på andre distanser, fastslår Maiken – som jobber knallhardt for å bli en god allrounder, og som regner andreplassen på 10 km klassisk under skandinavisk cup i Torsby tidligere i januar som et av vinterens store høydepunkter.

- Og hvor lenge har du tenkt å holde på?

- Til jeg blir best! Hehe ...

Så får norske langrennsentusiaster krysse fingrene for at Maiken Caspersen Falla fortsetter noen år til selv om det mot formodning skulle vise seg at hun allerede er best i VM-sprinten i Holmenkollen 24. februar.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.