RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg hadde lyst til å slutte

Foto: Anders Skjerdingstad/Nettavisen
Sist oppdatert:
Langrenn mistet all mening for Astrid Uhrenholdt Jacobsen da moren kjempet for livet.

DOMUS MEDICA (Nettavisen): De siste sesongene har vært en sammenhengende sportslig opptur for Oslo-jenta Astrid Uhrenholdt Jacobsen (21). Sist vinter ble hun seniorverdensmester i sprint som junior. Sesongen som nettopp er avsluttet endte med andreplass i verdenscupen sammenlagt.

Men på hjemmebane har det ikke bare vært jubel. For mens Astrid har kjempet seg mot verdenstoppen i langrenn, har mamma Britt kjempet en langt viktigere kamp – mot kreften, om livet.

- Det er tre år siden hun fikk diagnosen kreft. Hun har vært igjennom to perioder med cellegiftbehandling. Slik behandling er tøft og preger en menneskekropp. Selvfølgelig har det påvirket meg, sier Astrid.

- Føltes meningsløst
Selv tilbrakte hun et år som student i Trondheim mens moren var syk. Astrid legger ikke skjul på at morens sykdom var en medvirkende årsak til at hun droppet sivilingeniørstudiene og reiste hjem.

- Det var godt å bo i Oslo igjen da, medgir 21-åringen – som fortsatt bor på egen hybel i foreldrenes hus på Smestad i Oslo.

For Astrid var høsten 2006 – altså opptakten til sesongen som skulle ende med seks medaljer på sju VM-starter – den aller tøffeste.

- Mamma hadde et tilbakefall den sommeren. Da hadde jeg lyst til å slutte. Det føltes helt meningsløst å skulle satse på ski.

(Les videre under bildet)

- Lover veldig bra
Men etter å ha fått tenkt seg litt om, valgte Heming-jenta likevel å satse videre.

- Jeg tror mamma hadde blitt sur og skuffet om jeg hadde lagt opp. Det hadde jo ikke hjulpet henne noe om alle andre hadde satt livene sine på «hold», fastslår hun.

I øyeblikket er moren bedre enn på lenge.

- Siden hun avsluttet den siste cellegiftkuren i fjor sommer, har hun ikke hatt noe tilbakeslag. Så nå ser vi veldig lyst på det. Jeg føler at mamma er frisk. Det lover veldig bra.

Det er på Domus Medica Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller Nettavisen historien om morens sykdom. For uinnvidde er Domus Medica stedet der morgendagens leger utdannes. Beliggenheten er vegg i vegg med Rikshospitalet – og bare et par voksne steinkast fra hjemmet på Smestad.

Vil hjelpe mennesker
16. juni avlegger Astrid sin første eksamen som medisinstudent. Fagene humanbiologi, medisinsk statistikk, atferdsfag og etikk teller like mye i den firedelte eksamenen som vil avgjøre om verdens nest beste langrennsløper har bestått første semester.

Astrid har nemlig en spesialavtale med universitetet som gjør at hun kan bruke et helt studieår på et semester.

(Les videre under bildet)

- Akkurat nå synes jeg det er veldig gøy å studere. Hvis jeg ikke hadde hatt studiene i denne perioden, hadde jeg nok kjedet meg i hjel. Og så har jeg kommet bedre i gang med lesinga enn alle medstudentene, det er litt artig. De begynte jo med dette etter jul, mens jeg har holdt på helt siden i fjor høst, poengterer Astrid.

Begge foreldrene er leger. Lenge var hun fast bestemt på ikke å følge i deres yrkesspor, men det har altså endret seg.

- Jeg liker tanken på å kunne hjelpe mennesker. Det er den viktigste årsaken til at jeg vil bli lege, forklarer hun.

Klar beskjed fra lillebror
Selv om det ennå er lenge til hun behøver å spesialisere seg, har Astrid begynte å tenke på hvilken retning hun skal velge.

- Som alle andre unge studenter har jeg lyst til å jobbe der det er litt action, kanskje på et akuttmottak. Så det kan hende jeg velger anestesi. Jeg diskuterte faktisk litt med pappa så sent som i går, og han prøver å få meg til å forstå at det er krevende å jobbe på akutten. Det er ikke noe man gjør veldig lenge.

- Hvordan fungerer det sosialt å være student når du skifter medstudenter for hvert semester?

- Du kommer ikke til å få noen venner du, sier lillebroren min. Enten det, eller så får jeg veldig mange venner, sier jeg. Men jeg har ikke fått så mange nære venner ennå, det må jeg innrømme. Ti uker er litt for kort tid.

Midt oppi studiene har Astrid Uhrenholdt Jacobsen også gjort seg ferdig med sesongen som akkurat er ferdig – og begynt å planlegge den nye.

- Må ha det gøy
Evalueringen er selvfølgelig en relativt behagelig prosess etter en sesong som den hun har gjennomført.

- Det er veldig mange ting jeg er fornøyd med. Men det er også en del ting jeg er misfornøyd med. Neste sesong skal jeg bli bedre teknisk i skøyting i høyt tempo, forteller Astrid – vel vitende om at VM-sprinten i Liberec går i fristil.

(Les videre under bildet)

Den nye sesongen starter 1. mai. Astrid har overhodet ikke lagt noen detaljerte plan for de første treningsukene. Hun er ingen tilhenger av rigide planer.

- Jeg vet sånn cirka hva jeg skal gjøre i løpet av en treningsuke, men endrer ofte planer underveis. Hvis jeg våkner opp til ufyselig vær en dag jeg skulle ha vært på sykkeltur, så gjør jeg heller noe annet. Jeg må ha det gøy når jeg trener, poengterer hun.

Passer seg for fella
Nøkkelen er å holde motivasjonen oppe. Allerede etter VM-gullet i Sapporo varslet den daværende juniorjenta at karrieren vil være over den dagen motivasjonen ikke lenger er der.

Bare et par måneder etterpå var motivasjonen nesten fullstendig borte. En farlig kombinasjon av depresjon og allergi førte blant annet til et vekttap på fem kilo. Blant annet takket være god hjelp fra Olympiatoppens ernæringseksperter kom hun tilbake til matchvekt tidsnok til å være godt forberedt til sesongen.

- Jeg var deppa og livet var kjipt i fjor vår. Jeg tror folk rundt meg ble litt overrasket, sier Astrid.

Nå har hun tatt grep for ikke å havne i den samme fella. Blant annet har hun takket nei til å delta i en rekke turrenn og showrenn. At hun taper noen tusenlapper på å si nei til gode startpenger, er en pris hun er mer enn villig til å betale.

Det finnes tross alt ting som er viktigere enn både langrenn og penger. Livet, for eksempel.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere