*Nettavisen* Sport.

- Jeg håper det er slutt på dopingen

Foto: STR (AFP)

Jevgenij Ustugov (24) håper og tror russerne har ryddet opp. For godt.

10.01.10 13:45

OBERHOF (Nettavisen): Med sprintseieren i Tyskland overtok Jevgenij Ustugov ledelsen i verdenscupen, åtte poeng foran amerikanske Tim Burke.

Men med framgangen fra fjorårets 33.-plass såes det også tvil rundt 24-åringens prestasjoner. Slik er det å være russisk toppidrettsutøver i 2010.

Det er et snaut år siden forrige gang skandalene rammet det russiske laget. Trioen Dimitrij Jarotsjenko, Jekaterina Jurijeva og Albina Akatova avla positive dopingprøver etter verdenscuprennet i Östersund.

De ble ikke fordømt av det russiske skiskytterforbundet, og dukket opp i VM i Pyeongchang som om ingenting skulle ha hendt.

- Kan vi stole på dere?
Derfor vekker rapportene om startnekt for langrennsløperne Alexander Kuznetsov og Ivan Alypov i Tour de Ski dårlige minner. Det gjør også den plutselige hjemreisen til Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov.

Det forsterker inntrykket av at russisk toppidrett fortsatt ikke er friskmeldt. Og det gjør at de øvrige russerne – enten de jukser, eller ikke – blir møtt med skepsis og dissekerende spørsmål hvor enn de viser seg.

Kommentar: Det stinker av russerne

I Oberhof hadde russerne en dårlig stafett torsdag. De endte på 5.-plass. Lørdag hadde de plutselig fire mann blant de ni beste. Da dukket spørsmålene opp igjen.

- Det var problemer med dopede, russiske løpere under VM i Pyeongchang sist. Kan vi stole på dere nå?

- Ja, selvsagt. Absolutt, svarer Ustugov.

Best i uværet
Han er spedbygd, mutt – men hyggelig. Da Nettavisen forsøkte å få ham i tale etter stafetten, takket han høflig nei.

- Jeg snakker ikke engelsk.

Nå har vi alliert oss med Dmitrij Loev. Den russiske presseattacheen snakker nemlig engelsk.

Ustugov har nettopp avsluttet den formelle pressekonferansen etter at han vant sprinten til tross for tre (!) bom på den siste stående skytingen. Tatt i betraktning av både vær og føreforhold, var det åpenbart noe som passet den lille russeren godt.

- Det var ekstremvær og ekstreme forhold i dag. Det var hardt for løperne. Først og fremst måtte man skyte godt, i tillegg var det så mye vind at det var tungt å gå i løypene. Kanskje burde man avlyst rennet på grunn de vanskelige snø- og vindforholdene, sier han via tolken.

- Fremdeles har russerne fire løpere blant de åtte beste. Passer slike forhold for dere?

- Det er nok en fordel for oss, ja. Vi presterer godt når andre sliter, humrer han.

Ustugov: - Jeg vet ingenting
Men vi skal ikke bare snakke om 24-åringens prestasjon. Selv om den var god.

I stedet spør vi om hans reaksjon på rapportene som tikker inn fra den italienske fjellheimen.

- Det har kommet rapporter fra Tour de Ski om at to russiske løpere har fått startnekt, og at Alexander Legkov og Maxim Vylegzhanin har reist hjem. Kan du spørre ham hvordan han reagerer på det?

- Det vet jeg ingenting om, svarer han kort.

- Hvordan takler du mistanken og dopingspørsmål mot russiske utøvere? Er det problematisk eller en del av det store bildet?

Ustugov formulerer et langt svar, som rister løs latteren blant tilhørende russiske journalister. Dette er oversettelsen vi får:

- Jeg håper det som skjedde var den siste dopingsaken i vårt lag. Jeg er helt ren og tar avstand fra doping. Skandaler som den i Pyoengchang skader spesielt oss utøvere, men det er også skadelig for våre ledere og våre supportere. Jeg håper det er slutt på doping overalt. Til evig tid.

Svensk tillit
Noen minutter i forveien sto Carl Johan Bergman side om side med Ustugov etter at svensken til slutt havnet på 3.-plass.

- Stoler du russerne?

- Det må man gjøre. Dersom man skal gå rundt og tvile på alle andre, har man det ikke bra med sitt eget liv heller. Vi har forhåpentligvis et system som skal ta dem som jukser. Da må man stole på det. Hvis ikke kan man like gjerne slutte. Jeg kan ikke gå rundt å beskylde noen for noe som helst. Vi må stole på systemet.

- Litt av grunnen til at jeg spør er fordi to russiske utøvere har fått startnekt i Tour de Ski og to andre har dratt hjem. Blir man noen gang ferdig med det?

- Det er bra at de andre to trekker seg ut. Det er bra dersom de blir tatt. Vi får se på det på den måten.

- Det er ingen som er tatt, men de har fått startnekt på grunn av mistenkelige blodverdier.

- Nei, men i skiskyting kan man bli tatt for doping ved mistanke. Dersom du har unormale verdier foran start, så kan man bli tatt. Slik det også skjedde med Pechstein (Claudia, en tysk skøyteløper som ble utestengt etter unormale blodverdier under VM på Hamar i 2009, vår anmerkning). Det er også positivt. Før var testingen mer en helsetest, nå er det mer en dopingtest. Det er bra, mener Bergman.

Löfgrens forklaring
Den norske leiren har ikke for vane å løfte dopingspørsmålet ut i offentligheten. Landslagstrener Mikael Löfgren så ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved russerne sterke innsats på sprinten:

- De var virkelig kjappe i dag, innrømmer han.

- Har du noen forklaring på det?

- De så ut til å være i godt slag i dag. Det gjaldt for så vidt hele laget. Det kan være mange årsaker. Gode ski, for eksempel. Det hjelper det. Da går sekundene fort. De gjorde det bra, vi får komme sterkere igjen senere, sier Löfgren.

La oss håpe han har rett i det.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.