*Nettavisen* Sport.

- Jeg har aldri vært bedre

Med sine to scoringer i første omgang ordnet Ruud van Nistelrooy seieren over Latvia. Nederland er videre, og storscoreren mener han aldri har vært bedre på landslaget.

24.06.04 11:31

NEDERLAND - LATVIA 3-0: - Jeg er definintivt inne imin beste periode for Nederland. Jeg håper den kan fortsette, sa van Nistelrooy ifølge AFP etter klampen.

Under kampen kom det stadig jubel fra den nederlandske fansen, men dette virket tidvis misledende på Manchester United-spilleren:

- Jeg trodde det var 2-0 til Tsjekkia til pause, men da var stillingen faktisk 1-1, la han til.

Trener Dick Advocaat forklarte at nederlenderne prøvde å ikke tenke for mye på Tyskland-Tsjekkia-oppgjøret:

-Vi fokuserte på kampen vår og tenkte ikke på den andre. Det viktigste var å vinne, og vi konsentrerte oss om det gjennom hele kampen, sa han til uefa.com.

Nederland vant komfortabelt 3-0 og oppnådde avansement, siden Tyskland tapte mot Tsjekkia .

Kampfakta og spillerbørs

Toppscorer
Begge målene kom altså før hvilen. Det første kom etter 27 minutter. Vitaly Astafjevs la ned Edgar Davids i den latviske boksen. TV-bildene viste at Davids la seg lett, men dømt var dømt. van Nistelrooy satte straffen nede ved høyrestolpen.

HTML EMBED
Hvem går til topps i fotball-EM?
England
Portugal
Danmark
Sverige
Tsjekkia
Nederland
Frankrike
Hellas

Se resultat

Åtte minutter senere var han frempå igjen. På et frispark la Clarence Seedorf inn på nærmeste stolpe. Philipp Cocu gikk opp i en duell og headet ned til en umarkert van Nistelrooy. United-stjernen headet ballen ned i bakken og forbi Alexanders Kolinko i det latviske målet. Med dette målet seilte van Nistelrooy opp som foreløpig toppscorer i mesterskapet sammen med Wayne Rooney. Begge har fire mål, og van Nistelrooy er imponert over den 18-årige Everton-spilleren:- Wayne gjør det veldig bra. At han gjør det Så godt på et slikt nivå i hans alder, er fantastisk, sa han til AFP etter kampen.Nederlandsk dominans

Første omgang ble fullstendig dominert av de oransje. Laget kunne gått opp i ledelsen allerede etter 29 sekunder. Da fikk Seedorf en gyllen mulighet, men skuddet endte utenfor.Nederland var giftige ved en rekke anledninger, og Latvia hadde mer enn nok med å forsvare seg. Latvierne var knapt over på den nederlandske banehalvdelen, og det sier litt når skuddstatistikken ble 15-1 i favør Nederland.Nær redusering

Latvia så ut til å stille med et nytt lag like etter pause. Mannskapet fikk en kjempesjanse allerede etter to minutter. På en kontring la Andrejs Prohorenkovs over til Andrejs Rubins. Sistnevnte skjøt imidlertid rett på Edwin van der Sar fra ti meter.To minutter senere var det nære på igjen. Etter en corner skjøt Valentins Lobanovs, og ballen gikk gjennom tre-fire nederlendere og noen millimetere utenfor målet. van der Sar så ikke utgangen til skuddet, og kunne ikke ha reddet dersom ballen gått på innsiden av stolpen.Vellykket bytte

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Reuters

Ti minutter ut i omgangen tok imidlertid Nederland over kampen, men laget fikk ikke uttelling før det gjensto seks minutter av ordinær tid. Roy Makaay - som kom inn for van Nistelrooy etter 70 minutter - fikk æren av å sette spikeren i den latviske kisten. Arjen Robben driblet seg fri og spilte til Makaay. Sistnevnte dro seg fri fra sin oppasser og satte ballen under Kolinko fra omlag 16 meter.

Nederlenderne lekte seg mot latvierne også mot slutten av kampen. Seieren var fullt fortjent. De oransje endte til slutt på annenplass i gruppe D, mens Latvia inntok sisteplassen. Tabellen ser du her. Nederland skal møte Sverige i kvartfinalen. Kampen går av stabelen 26. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.