*Nettavisen* Sport.

- Jeg har aldri vært så imponert

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Dette visste du ikke om Aksel Lund Svindal.

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene de fleste nok ikke var klar over. Først ut er Aksel Lund Svindal.

Nasjonalskatten Aksel Lund Svindal jakter sitt andre og tredje (og fjerde?) OL-gull i Sotsji. Fra før er han olympisk mester i super-G fra Vancouver i 2010, og har også sølv i utfor, og bronse i storslalåm fra samme mesterskap.

Han vinner verdenscuprenn i hytt og pine, har blitt verdensmester fem ganger, og rørte en hel verden da han i 2008 vant både utforrennet og super-G-rennet i Beaver Creek ganske nøyaktig ett år etter at han falt og skadet seg stygt i samme bakke. Det tok lørenskogingen et helt år å komme tilbake.

Lund Svindal består av 100 kilo muskler (hovedsaklig lokalisert i beina), er populær i media, vant TV2-serien «Best av de beste» i 2012, etter å ha konkurrert mot Morten Gamst Pedersen, Kristian Kjelling, Mats Zuccarello Aasen, Tarjei Bø og Andreas Wiig, og var sammen med den kvinnelige alpinisten Julia Mancuso i fire år før, det ble slutt i fjor.

Men hva annet enn alpint brenner 30-åringen for? Hvordan gjorde han det på skolen? Hvordan taklet han den tøffe tiden etter fallet i Beaver Creek? Lund Svindals far, Bjørn Svindal, forteller i et intervju med Nettavisen ting du nok ikke visste om den norske alpinstjernen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix (Cornelius Poppe)

- Hva imponerer deg mest ved Aksel?

- Jeg har vel aldri vært så imponert som da han vant i Beaver Creek i 2008, året etter at han skadet seg stygt i den samme bakken, sier Bjørn Svindal til Nettavisen.

- Brenner Aksel for noe annet enn idretten sin?

- Ikke i den grad som han brenner for alpint, men han er en allsidig gutt, som stort sett alltid er opptatt. Han driver med aksjer og er generelt samfunnsinteressert.

- Hva gjør Aksel sint?

- Det er ikke ofte han er sint, men kan bli det hvis han selv eller andre blir urettferdig behandlet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

- Hvordan var Aksel på skolen?

- Han var veldig sterk på skolen. Fra videregående gikk han ut med stor sett femmere og seksere på karakterkortet, selv om han ikke var så mye på skolen.

- Hvorfor heter han Aksel? Vurderte dere noen andre navn?

- Vi vurderte vel aldri noen andre navn til Aksel, men lillebroren hans, Simen, skulle egentlig hete Mikkel. Det var Aksel som bestemte at han ikke kunne ha det navnet på grunn av barnesangen «Mikkel Rev». Han mente at da kunne vi like gjerne kalle ham Bæbæ, som i «Bæbæ lille lam».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Hva trodde du Aksel skulle ende opp med å drive med når han ble stor?

- Han var dyktig på ski tidlig, så noe annet har vel aldri blitt vurdert. Han flyttet på hybel for å satse som 15-åring. At han skulle bli så god som han har blitt, er vel i overkant av hva jeg trodde.

- Når skjønte du at Aksel ville bli en av verdens beste alpinister?

- Det er fortsatt vanskelig å ta innover seg. Jeg er både imponert og ydmyk over suksessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

- Hvordan har det vært å oppleve at Aksel har blitt kjendis?

- Det var litt rart i begynnelsen, men for oss er han jo ingen kjendis. Han er ikke så glad i oppmerksomheten, men jeg syns han takler det veldig bra og er stolt over måten han fremstår på. Egentlig er vel det noe av det jeg er mest stolt av han for. Alle foreldre vil at det skal bli skikkelige folk av barna sine. De må ikke bli verdensmestere.

- Har du noen gang opplevd at Aksel har vært langt nede eller umotivert sportslig sett?

- Det var tøft å se han ligge på intensiv overvåking etter fallet i Beaver Creek i 2007. Men han var faktisk aldri umotivert. Han sa tidlig at han skulle tilbake, og jeg kan faktisk ikke huske å ha sett ham deppe én eneste gang i løpet av året han jobbet seg tilbake på.

- Kan du nevne én ting folk flest ikke vet om Aksel?

- Det meste er vel sagt om Aksel, men jeg kan vel nevne at han kan ikke klarer å blåse opp ballonger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Francis Bompard/Agence Zoom (2010 Getty Images)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.