- Jeg har blitt forgiftet

HAR FORKLART SEG: Om Fränk Schleck blir å se på landeveien i 2013, gjenstår å se.

HAR FORKLART SEG: Om Fränk Schleck blir å se på landeveien i 2013, gjenstår å se. Foto: Stephane Mahe (Reuters)

Fränk Schleck har gått til sak mot noen han ikke vet hvem er.

18.07.12 13:01

Fränck Schleck var den andre syklisten i årets Tour de France som havnet i dopinggarnet.

32-åringen har testet positivt på Xipamide, et vanndrivende middel som står på WADAs (det internasjonale antidopingforbundets) liste over spesifikke stoffer.

Flere medier meldte også at sykkelstjernen på eget initiativ ble kjørt til den lokale politistasjonen i byen.

Litt senere tok også flere utrykningsenheter fra politi oppstilling utenfor. Som det skjedde da Rémy Di Grégorio ble arrestert, mistenkt for dopingbruk ved den forrige hviledagen i Tour de France, ble også RadioShack-hotellet ransaket, tirsdag kveld.

- En lege informerte meg i kveld (tirsdag, vår.anm.) at et forbudt stoff er påvist i urinen min under en rutinemessig dopingkontroll utført 14. juli 2012.

- Jeg nekter for å ha tatt noen som helst form for forbudte stoffer. Jeg har ingen forklaring på testresultatet, og insisterer derfor på å få en B-prøve, noe jeg har rett på. Dersom denne prøven gir det samme resultatet på den første, må jeg ha blitt forgiftet, skriver Fränk Schleck i en uttalelse sendt ut sent tirsdag kveld, ifølge cyclingnews.com.

Les også: Fränk Schleck tatt for doping

Søksmål
Den luxembourgske avisen Tageblatt skriver at Schleck har gått til sak mot en ukjent person. Han skal angivelig ha saksøkt de som er skyld i hans dopingprøve, selv om han ikke vet hvem det er.

Det kan være slutten på Schlecks karriere hvis han ikke finner ut av dette. Det mener Charles Delagardelle, som er den offisielle legen innad i Luxembourgs sykkelforbund.

- Det er en katastrofal nyhet. Hvis det viser seg at B-prøven også at positivt og han dømmes for doping vil det bety enden på hans karriere, forteller Charles Delagardelle til Luxemburger Wort.

Les også: «Som om han fikk en hammer i hodet»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Kim Andersen: - Ikke en veldig hyggelig nyhet
En av dem som kjenner Fränk Schleck best er den danske sportsdirektøren Kim Andersen. Han er ansatt hos RadioShack-Nissan, som Schleck-brødrene, men er ikke med til årets Tour de France.

- Det er ikke en veldig hyggelig nyhet, jeg skal være den første til å innrømme det, sier Andersen til tour.tv2.dk.

- Kjenner du til saken?

- Nei, det gjør jeg ikke.

Dansken snakket med sykkelrytteren tirsdag morgen og antar da han ikke visste om den positive dopingprøven. Han har heller ingen kjennskap til stoffet, Xipamide, som ble funnet i Fränk Schlecks urin.

- Jeg har søkt litt på nettet om det. Det er ikke doping, så vidt jeg kan se. Det kan være et slags maskeringsmiddel. Men jeg aner ikke, fortsetter 53-åringen.

Støttes av lillebror
Andersen har selv testet positivt på doping to ganger tidligere. Den første gangen var i 1987. Da ble dansken først utestengt på livstid, men den dommen ble senere omgjort til ett år. I 1992 testet han positivt igjen, og ble sparket av laget (Z Team). Han fortsatte som amatør resten av året, men la senere opp.

Seks år senere ble han ansatt av det danske sykkellaget Team Chicky World (1998-1999). Senere har han vært innom Team Fakta (2000-2003), Team CSC/Saxo Bank (2004-2010) og nå RadioShack-Nissan, tidligere Leopard Trek (2011-).

Fränk Schlecks bror, Andy, nekter for at broren hans har brukt ulovlige midler.

- Jeg sverger på mitt og min families liv, jeg er sikker på at han ikke har tatt noe, sier Andy til leParisien.fr.

Les hele saken: - Jeg sverger på livet mitt at han ikke har gjort noe

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Dette har han testet positivt på
Xipamide er et vanndrivende middel som kan benyttes til behandling av personer med høyt blodtrykk. Det kan også ha en slankende effekt.

Legemiddelet er reseptbelagt og inntas normalt i tablettform.

Innenfor idrettens verden kan Xipamide også benyttes som maskeringsagent for å skjule dopingbruk. Stoffet øker vannlatingsfrekvensen, noe som gjør det enklere å skylle ut forbudte preparater i forkant av en forventet dopingkontroll.

Derfor er stoffet ført opp på WADAs (verdens antidopingbyrå) liste over «specified substances» (spesifikke stoffer). Denne listen åpner opp for at utøveren kan ha fått i seg stoffet uten å vite om det selv.

I slike tilfeller kan det nasjonale forbundet ilegge en advarsel eller opp til ett års utestengelse. Dersom det skjer flere ganger kan en toårig eller en livsvarig utestengelse benyttes.

Nettstedet dopinglist.com har ikke registrert noen andre tilfeller av Xipamide i sin antidopingdatabase. Russiske Alexandr Kolobnev ble sendt ut av fjorårets Tour de France etter å ha testet positivt på hydrochlorothiazide (et annet vanndrivende middel).

Han ble ilagt en advarsel og en mindre bot av sitt eget forbund, før UCI anket dommen inn for idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble Kolobnev til slutt frifunnet.

I forrige måned testet keeperen på det amerikanske kvinnefotballandslaget positivt på stoffet Canrenone. Også dette står på listen over spesifikke stoffer.

Hope Solo klarte å overbevise det amerikanske antidopingbyrået om at hun fikk stoffet i seg ved en feiltakelse, og slapp unna med en advarsel.

PS! Dette er ikke første gang Fränk Schleck får en dopingsmell under Tour de France. Klateren har tidligere blitt koblet opp mot doplegen Eufemiano Fuentes. Ler mer om det nederst i denne saken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.