- Jeg har fått lære av verdens beste

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

Se hvem som har hjulpet Håvard Klemetsen i langrennssporet.

22.02.13 10:35

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Han er som regel best av våre kombinertløpere i hopp, Håvard Klemetsen. Men til tross for at han ofte starter tidlig i langrennssporet, har 34-åringen slitt med å være den første til å passere målstreken.

Kun én gang har mannen fra Kautokeino stått øverst på seierspallen i et individuelt verdenscuprenn. Den seieren kom på Lillehammer forrige sesong.

Fredag arrangeres det første kombinertrennet i VM i Val di Fiemme.

Klemetsen vet at alt må stemme i langrennssporet om han skal ha noen som helst mulighet til å være med og kjempe om en medalje.

Og det er derfor 34-åringen valgte å lade opp med det norske langrennslandslaget på høydetrening i Seiser Alm før mesterskapet.

- Langrenn er min akilleshæl
Nå håper Klemetsen at han treffer med formen etter høydeoppholdet.

- Langrenn er på en måte min akilleshæl, så det å få lov til å være med dem i Seiser Alm det har gitt meg både ny bevissthet og tro på egne ferdigheter. Samtidig ser jeg at det er mye å gå på, men det gir meg bare ekstra motivasjon. Jeg kan bli mye bedre enn jeg er, men på en god dag så kan jeg gjøre det veldig bra, sier Klemetsen til Nettavisen.

- Oppholdet i Seiser Alm var veldig flott - det var et herlig opphold sammen med langrennsløperne. Jeg lærte fryktelig mye nytt sammen med langrennsspesialistene. Det gir veldig motivasjon å trene med verdens beste langrennslandslag og det er ikke noe tvil om at de har mye å tilføre.

Skryter av Røthe
Den sympatiske kombinertløperen gir spesielt én mann æren for at han nå har tatt nye steg i langrennsløypa.

- Jeg var mye med Sjur Røthe i løpet av oppholdet. Han er veldig slepen teknisk og jeg lærte mye av ham, skryter Klemetsen.

- Også teknikktrenerne lærte jeg mye av. De tok meg til seg som en av sine egne. Jeg er veldig takknemlig for at de tok meg såpass godt i mot, og at de hjalp meg så mye på veien. En ting er det som skjer nå, men jeg har også lært mye av det som kommer til å skje neste år.

- Nå får jeg en generalprøve i forhold til OL, så nå får jeg testet ut om dette kan være et mulig opplegg jeg kjører før Sotsji neste år.

Mål om medaljer
Men først skal nordmannen kjempe om VM-medaljer i Italia.

- Jeg koste meg fælt og lærte veldig mye i oppkjøringen. Så nå er det bare å slappe av og la overskuddet komme. Forhåpentligvis så kommer det nå i VM. Vi har noen mål om medaljer og vi håper vi kan få til det, forteller 34-åringen.

- Jeg har veldig gode erfaringer med høydetrening fra tidligere. Om jeg treffer med formen nå, det er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at jeg har utbytte av høydetrening. Jeg er ikke den med høyest kapasitet. Jeg er sterk på en del områder i sporet, men er ikke den med høyest kapasitet, så da er det bra med et løft som jeg får av høydetreningen.

Samtlige av langrennsløperne Nettavisen har snakket med i Val di Fiemme sier det samme; løypene her er knallharde.

Det er også Klemetsen klar over.

- Det er kapasitetsløyper, så jeg må være hakket sterkere i sporet enn jeg har vært tidligere i vinter. Jeg må være oppe mot mitt aller beste om jeg skal være med å kjempe om medaljer, det er det ikke tvil om. Men det er mulig. Hvis jeg har truffet bra med formen i etterkant av høydetreningen så kan jeg være med å fighte, men jeg må ha en maks dag, sier 34-åringen.

Moan er favoritt
Likevel holder han en annen nordmann som den store favoritten.

- Jeg tror det kan være mellom åtte og ti mann som kan være med å kjempe om seieren. Men Magnus Moan virker å være i bra modus, så jeg har tro på ham, sier Klemetsen.

Moan sier til Nettavisen at han blir vanskelig å slå om han er på sitt beste

- Jeg er klar over at hvis jeg får vist den råskapen jeg viste i bakken og i sporet på Lillehammer i vinter, så skal jeg blir vanskelig å hamle opp med, sier Moan.

Det første kombinertløpet starter med hopp fredag klokken 10, før det hele avgjøres med 10 kilometer friteknikk klokken 15. Nettavisen følger rennet live.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag