- Jeg har ingenting å skjule

Foto: Sergio Perez (Reuters/Scanpix)

Les Alberto Contadors forklaring på den positive dopingprøven.

02.10.10 13:11

Torsdag ettermiddag møtte Alberto Contador (27) pressen i hjembyen Pinto.

Tour de France-vinneren ble møtt med applaus fra nysgjerrige fremmøtte i den lille byen sørøst for Madrid.

I løpet av den tre kvarter lange seansen, holdt spanjolen fast på at han var uskyldig og at den positive dopingprøven han avleverte den 21. juli skyldes et stykke bedervet kjøtt.

- Jeg er fullstendig uskyldig. Jeg har ikke tatt noen ulovlige stoffer, fortalte Contador.

- Testet kun Alberto og Vino
Den påtroppende Saxo Bank-proffen snakket langt og lenge om et kjøttmåltid deler av Astana-laget inntok på den siste hviledagen i årets Tour de France.

Ifølge Contador fikk de to Astana-kokkene tilbud om å kjøre noe godt kjøtt, men han ville ikke oppgi hvor kjøttstykkene stammet fra.

- Fire andre ryttere spiste kjøtt på hotellet der vi bodde, men det var dårlige greier. Fem andre av oss valgte å spise det andre kjøttet, sier Contador.

Les også: Nok en sykkelstjerne dopingtatt

Hvorfor han da testet positivt på Clenbuterol, men ingen av de andre, forklarte han slik:

- Det var kun Alexandre Vinokourov som ble testet sammen med meg den dagen. Han hadde ikke spist av kjøttet, men tok heller en tidlig kveld på hotellet.

Skylder på genmanipulert kjøtt
Contador mener den bittelille mengden av den forbudte stoffet stammer fra genmanipulering av spansk oksekjøtt. Han påpekte at verken blodprøver avgitt den 21. og 24. august viste spor av forbudte stoffer. Heller ikke det biologiske blodpasset hans, skal ha hatt unormale utslag.

Videre fortalte han at han ser fram til at laboratoriet i Köln skal foreta den endelige analysen, og håper at det er nok til å renvaske hans navn – om ikke hans rykte.

- Nå venter jeg kun på at saken blir undersøkt ned til siste detalj. Det kommer til å skje ved laboratoriet i Köln, der også den positive testen ble oppdaget. Det er, til alt hell, det samme laboratoriet som har testet alle mine øvrige prøver, og de har vært negative alle sammen.

Nattprat med Riis
Av dansk TV2 ble proffsyklisten spurt om hvordan han tror dette vil påvirke kontrakten med Saxo Bank. Contador sykler som kjent for Team Saxo Bank/Sungard de neste to sesongene – dersom han klarer å renvaske seg i dopingsaken.

- Jeg både tror og forventer at jeg starter opp i Team Saxo Bank. Jeg snakket med Bjarne Riis i natt og vi skal ha et nytt møte snart, avslørte Contador.

- Jeg skulle gjerne hatt denne saken ute av verden. Jeg gleder meg veldig til prosjektet med Saxo Bank, og jeg gleder meg til å komme i gang hos dem. Nå er det imidlertid opp til laget, erkjenner han.

Skremt av tysk TV
Contador mener det er svært skadelig for sykkelsporten at avsløringen kom før ekspertene har kommet til bunns i saken.

Han fortalte at han ikke en gang hadde informert sin egen familie om den positive prøven.

- Jeg har ikke fått sove på halvannen måned. Da jeg fant ut at tysk TV fikk høre om dette, valgte jeg å fortelle om det selv. Først i går fortalte jeg familien min om dette, fortalte Contador som avsluttet pressekonferansen med følgende oppfordring:

- Jeg står helt og fullt til deres disposisjon. Det er bare å fyre løs. Jeg har ingenting å skjule.

Inntil videre har han blitt suspendert av UCI (det internasjonale sykkelforbundet). Contador risikerer både å miste Tour de France-seieren og å bli utestengt fra alle sykkelritt de neste to sesongene.

Vi fulgte pressekonferansen direkte - les referatet under:

12.54: - Noen flere spørsmål? spør pressesjefen. Contador takker for oppmøtet og klappes ut av salen igjen. Hovedsaklig er det fremmøtte tilskuere som står for applausen, ikke det spanske pressekorpset.

- Jeg står helt og fullt til deres disposisjon. Det er bare å fyre løs. Jeg har ingenting å skjule, avslutter Contador og forlater podiet. Seansen er unnagjort på 45 minutter.

12.49: Contador har snakket mye om kjøttstykkene han spiste den samme kvelden han avla den positive dopingprøven. Ifølge spanjolen fikk Astanas kokker et tilbud om å kjøpe godt kjøtt, men han vet ikke hvor det ble kjøpt. - Fire andre rytterne spiste kjøttet på hotellet der vi bodde, men det var dårlig. Fem andre av oss valgte å spise det andre kjøttet. På hviledagen den 21. juli spiste jeg et stykke til av det samme kjøttet, som ble varmet opp.

- Nå venter jeg kun på at saken blir undersøkt ned til siste detalj. Det kommer til å skje ved laboratoriet i Köln, der også den positive testen ble oppdaget. Til alt hell er det det samme laboratoriet som har testet alle mine øvrige prøver, og de har vært negative alle sammen.

12.47: Contador ble spurt av en spansk journalist hvorfor han ikke hadde fortalt om dette før, ettersom han fikk beskjeden allerede den 24. august. - Jeg har ikke fått sove på halvannen måned. Da jeg fant ut at tysk TV fikk høre om dette, valgte jeg å fortelle om det selv. Først i går fortalte jeg min familien om dette her, svarer Contador.

12.46: - Det hadde vært bedre for sykkelsporten om denne saken ikke kom ut før den endelige konklusjonen forelå, mener spanjolen.

12.44: - Jeg har vært igjennom noen tunge stunder, men jeg er ikke en person som legger meg ned, forklarer han.

12.43: Contador synes åpenbart at det er vanskelig å snakke om dette. 27-åringen er på gråten.

12.39: Contador ble spurt om Saxo Bank og kontrakten som gjelder fra neste sesong: - Jeg vil gjerne ha denne saken ut av verden. Jeg gleder meg fortsatt veldig til prosjektet med Saxo Bank, og jeg gleder meg til å komme igang. Men det er opp til dem nå. Jeg snakket med Bjarne Riis i natt og vi skal ha et nytt møte snart.

12.38: - Jeg snakket med Bjarne Riis i går kveld, avslører han. - Det er en komplisert situasjon, erkjenner han.

12.38: Alberto Contador svarer fremdeles på spørsmål fra de spanske journalistene. Han er beredt på å kjempe for å bevise sin uskyld. Det er åpenbart!

12.34: - Mengden Clenbuterol er så liten, at dette aldri ville ha gitt noen effekt på landeveien, mener han.

12.31: - Jeg ble testet i dagene fram mot hviledagen, og da var det ingen spor av Clenbuterol. Derfor må matforgiftningen ha gjort utslaget, påpeker han. Contador mener derfor det finnes svakheter i systemet antidopingjegerne arbeider etter.

12.29: - Jeg trenger ingen ting her i livet, men jeg er nødt til å kjempe for det jeg elsker, sier Contador.

12.26: - Dersom mine øvrige lagkamerater hadde blitt testet, hadde også de testet positivt, mener Contador og peker på at også de tok del i kjøttmåltidet om kvelden den 21. juli. Den eneste lagkameraten som testet sammen med ham, var Alexandre Vinokourov. Men ifølge Contador hadde han tatt en tidlig kveld og sto over middagen.

12.25: - Dette er en klart tilfellet av matforgifting. Jeg har vært i kontakt med flere eksperter på området, og de peker mot kjøttmåltidet mitt.

12.22: - Takk skal dere ha, avslutter Contador og åpner for spørsmål. Som vanlig nekter han å svare på annet enn spanske spørsmål.

12.21: - Dere kan stille alle spørsmål dere vil, og jeg vil gi dere mitt svar, sier Contador henvendt til pressen.

12.20: - Jeg tror alt dette kommer til å løse seg. Jeg er uskyldig. Det må finnes rettferdighet i verden, sier Contador. - Dette er en skandale.

12.18: - Antidopingsystemet vi har i dag, er svært tvilsomt, mener Contador. - Andre laboratorier hadde ikke funnet denne mengden Clenbuterol, men det klarte de ved instituttet i Køln.

12.17: Contador påpekte at ingen av de andre ryttere som tok del i måltiden, ble testet. - Det er helt klart at jeg matforgiftet, gjentar han.

12.16: Contador forteller at han ble tatt ut til dopingkontroll kun tre timer etter at han inntok et biffmåltid. Han er overbevist om at det er årsaken til den positive dopingprøven.

12.12: - Det internasjonale sykkelforbundet har også fortalt meg at dette kan være en matforgiftning. Det må dreie som en matforgiftning, fastholder Contador.

12.11: Contador forteller at det ble funnet noe Clenbuterol i prøven hans, men veldig lite. Han ble gjort oppmerksom på dette av UCI (det internasjonale sykkelforbundet) den 24. august.

12.11: - God dag til alle sammen, sier Contador.

12.10: Det er godt over 20 mikrofoner plassert på podiet.

12.10: Pressen vil istedet ta bilder av mannen. Mange bilder!

12.09: - Ok, er vi klare til å starte, eller, innleder Contador.

12.08: I kjent stil blir Contador klappet inn i salen. Han er iført en hvit t-skjorte og ser ut til å være ved godt mot.

12.07: Fortsatt har ikke Alberto Contador vist seg ved podiet.

12.06: Dennis Ritter, ekspertkommentator for dansk TV2, er usikker på hva konsekvensen blir for Team Saxo Bank. - Dette skjedde på en tid da Contador ikke var under kontrakt med Team Saxo Bank, så det gjenstår å se om hovedsponsoren ønsker å trekke seg på bakgrunn av dette, sier han til TV2 Sputniks direktesending.

12.03: Pressemøtet finner altså sted på Hotel Las Artes i byen Pinto, sørøst for Madrid.

12.02: Et massivt spansk pressekorps venter på at Alberto Contador skal finne sin plass ved podiet.

Bakgrunn:

Sent onsdag kveld valgte Alberto Contador selv å slippe bomben. Årets Tour de France-vinner testet positivt på det forbudte stoffet Clenbuterol på den siste hviledagen i det spanske rittet.

Spanjolen risikerer dermed både å miste seieren og å ryke på en toårig utestengelse, dersom hans forklaring ikke holder vann.

Les også: Mosquera i dopinggarnet?
Les også: Riccò, igjen

Teamet rundt 27-åringen varslet en pressekonferanse fra Hotell Las Artes i Pinto. Contadors hjemby som ligger sørøst for Madrid.

Tidligere på dagen skyldte tourmesteren på en fordervert, spansk biff for å forklare den positivte dopingprøven.

Verdens øyne rettes derfor mot den påtroppende Team Saxo Bank/Sungard-rytteren når klokka slår 12.00.

Les også: Hushovd taus om Contador-doping
Les også: Contador skylder på spansk biff
Les også: Contador spiller ekspertene

Du kan følge pressekonferansen direkte hos procycling.no i dette manuset!

Dansk TV2 har bilder fra pressemøtet og oppdaterer kontinuerlig her!

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.