RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

- Jeg har noe å bevise

Sist oppdatert:
For fem år siden sa det nesten stopp. Nå er spisshelten tilbake.

TIPPELIGATIPSET:
3.-PLASS: STRØMSGODSET

Da Thomas Sørum sist var i Strømsgodset gikk det på selvtilliten løs. Spissen satt stort sett på benken hos drammenserne og begynte rett og slett å bli lei fotball. Så kom redningen.

I 2008 ble Sørum sendt på dør av en fersk Godset-trener, Ronny Deila. På Vestlandet fikk Sørum tillit, fant selvtillit og ble i løpet av noen sesonger en av Norges heteste spisser.

Suksessen hos Haugesund førte til landslagsspill og et utenlandsopphold i svenske Helsingborg, et opphold som endte med trofeer. I 2013 er Sørum tilbake i Norge og der det nesten sa stopp for ham sist.

- Har noe å bevise
Spissen er tilbake i Strømsgodset. Men det har aldri vært noen tvil om at Sørum har både blå mentalitet, blå hengivenhet, og sterkt engasjement. Nå er forventningen stor i Drammen.

- Jeg har nok noe å bevise, ja. Jeg har ikke vist mitt beste i Godset-drakten. Jeg håper jeg kan få noe mer ut av denne sjansen. Eller, jeg er sikker på jeg vil det, sier 30-åringen til Nettavisen.

Strømsgodset mistet viktige Ola Kamara til tysk fotball etter forrige sesong, men har nok funnet en fullverdig erstatter i «Godset-gutten» Thomas Sørum.

- Jeg har fulgt Strømsgodset siden jeg var liten. Det er klubben min, selv om jeg nå må dele fotballhjertet i to, jeg hadde også et fantastisk opphold i Haugesund og det betyr mye for meg, sier spissen.

- Men det er Strømsgodset jeg har vokst opp med. Heltene var folk som Odd Johnsen og Halvor Storskogen, forteller måljegeren.

Da Sørum dro til Haugesund i 2008 var det som nevnt en fersk hovedtrener ved roret i drammensklubben. I dag er det en helt annen mann som leder klubben, ifølge Sørum.

- Deila har hatt en helt utrolig utvikling siden sist jeg var her. Han er en helt annen. Han framstår annerledes og har en helt annen selvtillit, forteller Sørum om den populære hovedtreneren.

- Han har også et helt annet team rundt seg, det er også viktig. Et proft apparat. De får klubben til å fungere optimalt, og er nøye med detaljer som kosthold, det mentale og hele den pakken der, sier spissen.

LES OGSÅ: «Ronny, nå smiler du ikke lenger»

- Moden og voksen
Siden han reiste fra moderklubben i 2008, har Sørum også sett en rivende utvikling i resten av Strømsgodset.

- Det har vært en fornyelse. De har en ny linje der det satses på unge, sultne spillere. De har kuttet lønnskostnader og har en helhet i det de driver med. Stallen er også jevnt god, og laget er godt rustet for en ny sesong.

- Hva har Thomas Sørum lært siden 2008?

- Jeg har tatt steg i riktig retning, jeg, men hvor mange prosent det er, vet jeg ikke. Fotball handler mye om det mentale og nå er jeg bedre rustet. Jeg kommer tilbake som en mer voksen og moden spiller, sier målsniken.

Sørum har ikke vært i Godset mer enn én uke når Nettavisen snakker med ham, og kjenner fortsatt på det å være tilbake, men allerede i første treningskamp viste spissen at han vet hvor målet står.

I treningskampen mot Sogndal, generalprøven til tippeligastarten mot Sandnes Ulf på Marienlyst, scoret 30-åringen kampens eneste mål. Han går likevel ikke med en drøm om å bli toppscorer, eller noe slik denne sesongen.

- Jeg har ingen personlige mål, på den måten. I alle intervjuer sier jeg alltid det samme, målet mitt er at Godset skal ta så mange trepoengere som mulig, og jeg skal bidra med mitt til at de klarer det, sier Sørum.

- De vil overraske
Der Thomas Sørum er ny for sesongen, er Adam Larsen Kwarasey i ferd med å bli en ekte veteran i Strømsgodset. 25-åringen ble før årets sesong utnevnt til ny kaptein i drammensklubben.

Burvokteren tror ikke at klubben har blitt nevneverdig svekket av å miste folk som Alexander Aas, Ola Kamara, Anders Konradsen og Lars Iver Strand siden i fjor. Han mener erstatterne, Jørgen Horn, Simen Brenne, Thomas Sørum og Thomas Lehne Olsen, kan fylle skoene.

- Vi har mistet fire gode spillere, og det er selvfølgelig vanskelig å erstatte slik kvalitet, men vi har fått inn fire gode erstattere. Jeg føler vi har et like bra lag nå, som i fjor, sier Larsen Kwarasey til Nettavisen.

- Men det vil nok ta litt tid før systemet sitter, og alle tilpasser seg. Men det vil nok gå fort nok, det, sier 25-åringen.

Larsen Kwarasey advarer imidlertid mot å kun tro det er nykommerne som vil overraske for Godset i år. Kapteinen har nemlig sett mye positivt på trening i vinter.

- De yngste på laget har tatt store steg i vinter. De kommer nok til å overraske mange denne sesongen, sier Godset-spilleren.

- En leder, sjef
En annen det er knyttet store forventninger til er nykommer Jørgen Horn. Stopperen og Larsen Kwarasey «vokste» opp i Vålerenga sammen, og kjenner hverandre svært godt.

Horn har hatt noen uheldige opplevelser tidligere i karrieren, og ble blant annet sendt på dør i Viking, etter noen glattcelleepisoder. Forrige sesong var imidlertid Horn svært stødig i Fredrikstad.

- Jørgen er en leder, en sjef, og det er det vi trenger. Han er en spillende midtstopper, som jeg tror vil slå ut i full blomst hos oss, sier Godset-kapteinen.

- Han har vært litt uheldig med klubbene, eller, måten klubbene hans har spilt på. De har ikke utnyttet hans sterke sider til fulle, sier mannen som er landslagsspiller for Ghana.

(artikkelen fortsetter under bildet)

25-åringen er imidlertid bombesikker på at kompisen nå vil ta ytterligere steg i Godset og etablere seg som en kvalitetsspiller i Tippeligaen.

- Han vil bli bedre under Ronnys ledelse. Jeg tror han kommer til å få det til med Jørgen. Jørgen er sulten og vil oppnå noe. Han passer inn her, forteller sisteskansen.

- En stor ære
Selv gleder Larsen Kwarasey seg til å lede Godset ut på «Gamle gress» til serieåpningen mot Sandnes Ulf.

- Det er stort å være kaptein for Godset, det er en ære. Det er en spesiell klubb, en klubb jeg har følelser for. Dette betyr mye for meg, sier han.

Forrige sesong snakket alle om at Godset måtte bli bedre på bortebane for å hevde seg i toppen. Det gjorde også klubben, og endte opp med en sølvmedalje, bak Molde.

Larsen Kwarasey mener nøkkelen ligger litt på samme sted også denne sesongen.

- Vi må bli enda bedre borte. Vi slapp inn for mange mål i fjor. Vi må ta flere poeng borte og det blir den største utfordringen, om vi skal ta steget opp til Molde, sier burvokteren.

- Det handler om å ta kontroll. I fjor vant vi en del kamper borte, uten å ha den kontrollen vi ønsket. Vi må lese kampbildet enda bedre, og ikke alltid prøve å styre og stelle så mye på bortebane, sier Larsen Kwarasey.

Vår analyse av Strømsgodset:
Sammen med Molde har Strømsgodset det beste grunnspillet i Tippeligaen. Drammenserne har et godt pasningsspill, samtidig som de er noe avventende i spillestilen. Vi kan gjerne kalle det «gjennombruddsavventende».

Under Ronny Deilas ledelse er stor bevegelse, posisjonsbytter, høye backer og innoverkanter noen kjennetegn. Det kan minne litt om en moderne form for «totalfotball», for å sette det hele litt på spissen.

Og selv om flere og flere klubber tar i bruk slike taktiske grep i den norske fotballen nå, så var Strømsgodset blant de aller beste på dette i fjor, og tok også et fortjent sølv etter en god sesong.

3584757

Klubben har mistet gode spillere som Alexander Aas, Ola Kamara og Anders Konradsen i vinter, men også hentet inn nye, spennende navn for å fylle tomrommene.

Jørgen Horn var sterk for Fredrikstad sist sesong, og har spilt seg inn i landslagsdiskusjonen. Thomas Sørum har vært en målgarantist i Tippeligaen tidligere, mens Simen Brenne har rutine og kvaliteter.

Det største tomrommet Godset må fylle, er det Konradsen har etterlatt seg, men vi vet Brenne kan gjøre en god jobb på midtbanen, og i tillegg har klubben har flere unge som kan ta skrittet opp i år.

Klubben har bygd seg opp en sterk og bred tropp, som nå teller 27 mann. Blandingen mellom rutine og ungt pågangsmot er perfekt. Og troppen er ikke nevneverdig svekket siden 2012.

En fantastisk hjemmestatistikk, sammen med kraftig forbedret bortestatistikk, løftet laget flere hakk sist sesong, og vi tror Ronny Deilas gutter vil ta nye skritt i løpet av 2013.

Klubben er avhengig av å beholde sine beste spillere over sommeren for å kjempe helt i toppen, men gjør Godset det, vil laget hevde seg helt der oppe også denne sesongen.

Godset har ikke helt fått full klaff under vinterens treningskamper, og kun vunnet to av ti møter, men man skal ikke legge så altfor mye vekt på dette. Nå sesongen starter, vil Godset bli å regne med, mener vi.

Plusser:
+ Satser ungt og har fått godt betalt for det de siste årene
+ Ronny Deila: En dyktig trener med en fascinerende filosofi.
+ Råsterke på hjemmebane. Vant 13, spilte tre uavgjort og tapte ingen i fjor.
+ Har fått skikk på borteformen. Hentet 19 poeng på 15 bortekamper i 2012.
+ Har en moderne og underholdende spillestil, som er godt innarbeidet.
+ Har et fruktbart samarbeid med Manchester City.

Minuser:
- Begrenset med ressurser. Kan ikke hente forsterkninger i øst og vest.
- Risikerer å miste nøkkelspillere til større klubber i sommer.
- Må leve med større forventninger i 2013, enn i 2012.

Se opp for: Gustav Mendonca Wikheim
Unggutten fikk med seg ti tippeligakamper for Strømsgodset sist sesong, og gjorde sine saker bra.

Det ble også to scoringer på den anvendelige midtbanespilleren i løpet av sølvsesongen. De kom mot henholdsvis Molde og Aalesund.

Wikheim har blitt matchet forsiktig inn i Strømsgodset-laget og fikk åtte kamper i 2011. Vi tror unggutten vil få ytterligere tillit og et aldri så lite gjennombrudd i 2013.

19-åringen er født i Drammen og naturlig nok en spiller Godset-fansen har stor tro på. Wikheim har et godt driv på kanten og scorer ofte flotte mål.

Strømsgodset-talentet har også landskamper for Norge på U19-nivå, og blir regnet som en av de mest lovende unge spillerne i Tippeligaen.

Vårt tips: 3.-plass
Adam Larsen Kwarasey om tipset:
- Jeg håper det er et bra tips, men alle lag med ambisjoner drømmer selvfølgelig om å vinne. Jeg håper vi gjør det prestasjonsmessig bedre enn i fjor, og er noen andre bedre enn oss, fortjener de å vinne. Vi utvikler oss og jeg er stolt over det vi har oppnådd. Skulle Godset ta en ny medalje, vil jeg være stolt over det også, sier kapteinen til Nettavisen.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

MER FRA NETTAVISEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere