*Nettavisen* Sport.

- Jeg har noen mentale arr

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Marit Bjørgen takker superpsykolog for at hun er tilbake.

16.11.09 11:13

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Marit Bjørgen er tilbake i kanonform – og utklasset konkurrentene både i klassisk og skøyting under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen.

Det var ingen selvfølge for et halvt år siden. Bjørgen var langt nede etter VM-fiaskoen i Liberec – og tok pause fra alt som heter skitrening i to-tre måneder etter verdenscupfinalen i Falun i midten av mars.

Mye er allerede sagt og skrevet om Bjørgens snuoperasjon i sommer og høst. Men den kanskje viktigste faktoren har hun holdt for seg selv. Til nå.

Alt negativt blir borte
Overfor Nettavisen bekrefter Bjørgen at samarbeidet med psykolog Britt Tajet-Foxell har hatt uvurderlig verdi.

- Jeg har noen mentale arr etter det som har skjedd de siste årene. Jeg har vært langt nede. Samtalene med Britt har betydd veldig mye. Når jeg har snakket med henne, er alle negative tanker borte, forteller Bjørgen til Nettavisen.

Tajet-Foxell har sitt hovedvirke ved The Royal Ballet i London. Hun ble tilknyttet Olympiatoppen allerede i forkant av OL i 2002, og har siden jobbet med mange norske toppidrettsutøvere.

Kristiansen: - Ingen psykolog
- Hun er fysisk til stede på Toppidrettssenteret tre-fire dager i måneden. I tillegg har hun kontakt med flere utøvere regelmessig på telefon og e-post. Britt er en veldig ressurs for oss, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til Nettavisen.

I sommer har Tajet-Foxell jobbet med hele langrennslandslaget for kvinner.

- Det er ulikt hvor mye hver enkelt har brukt henne, men alle har hatt samtaler med Britt. Det har vært veldig positivt. Jeg er jo ingen psykolog, erkjenner landslagstrener Egil Kristiansen.

Marit Bjørgen har altså knyttet sterke bånd til den erfarne idrettspsykologen.

- Jeg har hatt samtaler med henne omtrent to ganger i måneden siden i vår. Hun har lært meg mye om hvordan jeg skal fokusere riktig. Det handler både om hvordan jeg skal takle press fra media og hvordan jeg skal løse arbeidsoppgavene på trening og i konkurranse, sier Bjørgen – som blant annet takker Tajet-Foxell for lørdagens seier på Beitostølen.

- Stor del av æren
Da lavet snøen ned og sørget for forhold som i utgangspunktet ikke favoriserer Marit Bjørgen, som er en relativt tung langrennsløper.

- Før ville jeg ha sagt at det ikke var Bjørgen-føre og vært veldig skeptisk. Men Britt har lært meg å fokusere annerledes. Denne gangen klarte jeg å si til meg selv at jeg er jo en like god langrennsløper uansett hva slags føre det er. Det eneste jeg kan gjøre, er å gå så bra som mulig på ski, poengterer Bjørgen.

29-åringen kommer selvfølgelig til å holde kontakten med Britt Tajet-Foxell framover mot OL i Vancouver i februar.

- Hun skal ha en veldig stor del av æren for at jeg er tilbake i den formen jeg er nå, fastslår Bjørgen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.