*Nettavisen* Sport.

- Jeg hørte ingenting fra Kowalczyk

Foto: Kaja Marie Snare/Mediehuset Nettavisen

Marit Bjørgen fikk støttemeldinger fra de fleste, men ikke sin polske erkefiende.

10.02.13 10:23

HAMAR (Nettavisen): Noen dager før julaften kom nyheten om at Marit Bjørgen var lagt inn på sykehuset med hjerteproblemer. Norge holdt pusten.

Heldigvis viste det seg å «kun» være snakk om hjerterytmeforstyrrelser, men den norske langrennsdronningen måtte stå over Tour de Ski, og var ikke tilbake i konkurranse før verdenscuprennene i La Clusac en måned senere.

Bjørgen tok det tungt, men med støttemeldinger fra både inn- og utland fant hun raskt tilbake motivasjonen.

- Jeg fikk veldig mye meldinger. Folk var oppriktig bekymret, tror jeg. Det kom mye blomster, tekstmeldinger og e-post. Det var utrolig hyggelig, sier 32-åringen til Nettavisen.

Til og med konkurrentene, som ofte ikke har nubbesjans på førsteplassen når Bjørgen er i løypa, viste sin støtte.

Men ikke alle.

- Det kom meldinger fra veldig mange konkurrenter, men det er jo noen du har bedre kontakt med enn andre. Det kom ikke noen melding fra Justyna (Kowalczyk, red.anm.), ler Rognes-jenta.

Les også: Johaug har endret syn på hjertetesting

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hell i uhell
Bjørgen brukte den konkurransefrie måneden godt, og da hun var tilbake i La Clusac, endte det med førsteplass på både 10-kilometer klassisk og stafett. Helgen etter, under NM, fikk hun med seg to gull og én bronse.

Nå er VM i Val di Fiemme om få uker det store målet, og Bjørgen tror, tross alt, at hun kan ha en fordel etter å ha stått over Tour de Ski. Hennes to sterkeste konkurrenter i VM, Kowalczyk og Therese Johaug, ble henholdsvis nummer én og to i sammendraget.

- De var nok slitne etter Tour de Ski, men jeg lå ikke akkurat hjemme og hvilte selv. Jeg trente mye, sier hun, og innser at nettopp den taktikken har lyktes før.

- Jeg gikk jo ikke Tour de Ski sesongen da det var VM på hjemmebane, så det kan absolutt være positivt for VM at jeg ikke fikk vært med i år.

- Holder med ett VM-gull
I Holmenkollen i 2011 ble Bjørgen ubestridt VM-dronning, med fire gull og ett sølv.

Kan hun klare det utrolige nok en gang?

- Jeg er fult klar over at folk har forventninger og at det er et stort press på meg, men jeg føler ikke at jeg må bli VM-dronning igjen. Jeg har sagt at jeg vil være fornøyd hvis jeg tar ett individuelt gull, også har jeg veldig lyst til å vinne tremila. Det klarte jeg verken i OL eller i Holmenkollen, forteller den norske folkehelten, som mener hun er godt rustet til å takle presset.

- Det er noe du bare må lære deg å leve med. Landslagsledelsen er gode på å skjerme oss, og innad i laget er vi veldig opptatt av å tenke at det kun er snakk om skirenn. Vi går mange skirenn hvert år, så det er jo ikke verre enn det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

I tillegg til medaljefavorittene Bjørgen og Johaug, er det flere jenter, som Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla, som kan sikre edelt metall for Norge. Bjørgen tror ungjentene har det verre enn hun selv.

- Det er nok vanskeligere for de yngre jentene, som vet at de kan ta medalje og får høye skuldre. Det hjelper med litt erfaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.