*Nettavisen* Sport.

- Jeg kan tukte Cavendish

Amstel Curaçao Race. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- I teorien kan jeg slå han, sier stjerneskuddet Marcel Kittel.

11.12.11 14:12

Den tyske syklisten Marcel Kittel har lagt en utrolig sesong på sykkelsetet bak seg. 23-åringen endte på 17 seiere i 2011. Bare Phillipe Gilbert vant flere ritt enn Skil-Shimano-rytteren denne sesongen.

Neste sesong er Kittel en del av 1t4i-prosjektet. Sykkellaget som bygger videre på stammen fra Kittels Skil-Shimano-lag. Den viktigste nyervervelsen er Tysklands nest største talent, John Degenkolb fra HTC-laget.

PROSJEKT 1t4i:Dette er sykkelsportens neste storlag

1t4i fikk ikke plass i WorldTouren neste sesong, men med Kittels navn på lønningslisten vil det ikke være vanskelig å få frikort til de største begivenhetene på sykkelkalenderen. Kittel vet ikke hvilke sykkelritt han skal kjøre enda.

- Jeg har flere idéer, men ingen endelige beslutninger er tatt. Jeg vet at lagets ønsker er i samsvar med mine. Jeg har mye frihet, forteller Kittel til det franske nettstedet Cyclism’Actu .

Antageligvis vil Kittel være blant hovedrolleinnehaverne i flere store sykkelbegivenheter i 2012. Tyskeren forventes å ta steget opp i klassen til Mark Cavendish, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

DEGENKOLB:Stortalent til 1t4i

- Vi fortjener Tour-invitasjon
Skil-Shimano kjørte Tour de France i 2009, etter fine prestasjoner i Paris-Nice både i 2008 og 2009. Det nederlandske laget klarte dog ikke å prege verdens største sykkelbegivenhet nevneverdig. Kenny Van Hummel fikk dog mye oppmerksomhet etter at den franske avisen l’Equipe kåret han til «den dårligste klatreren gjennom tidende».

Laget er mye bedre på papiret i 2012. Dette er i stor grad grunnet de tyske spurterne Marcel Kittel og John Degenkolb. Kittels 17 seiere i 2011 var voldsomt imponerende. Neste sesong vil han vinne færre, men større ritt.

- Jeg ønsker å vinne store løp. I år vant jeg masse løp, men få store løp. Det er målet mitt i år, de store og vakre løpene. Faktisk tror jeg at jeg mangler erfaring, og kan tjene mye på å delta i de største rittene, uttaler Kittel.

Det er ikke noen tvil om at det største og vakreste løpet for mange er Tour de France. Sykkeleventyret i Frankrike er utvilsomt noe Kittel vil ta del i neste sesong.

MER OM KITTEL:- Føler ikke press

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Czarek Sokolowski

- Jeg har fortsatt mye å lære. Men det er et løp jeg har spesielle ambisjoner for, Tour de France. Jeg ønsker virkelig å delta. Det blir den største begivenheten og mitt hovedmål. Jeg vet vi er avhengig av en invitasjon, men jeg stoler på at vi klarer det. Vi har et bra lag og fortjener å bli invitert, mener 23-åringen.

- Er det andre ritt som interesserer deg? Spør det franske sykkelnettstedet.

- Nei, egentlig ikke. Spesielt siden jeg for øyeblikket ikke vet hva vi blir invitert til, fortsetter tyskeren.

Tempospesialist ble supersprinter
Gutten som kommer fra samme by som Johann Sebastian Bach, nemlig Arnstadt i Thüringen, hadde opprinnelig sin forse på temposykkelen, og på bane. Men da han dro fra det lille Thüringen Energie Team til profftilværelse i Skil-Shimano, måtte noe gjøres.

- Når du blir profesjonell må mye endres. Skil-Shimano ønsket å bruke ferdighetene mine i spurtene da jeg ankom laget. Jeg trente mer på spurt og vi så raskt at det fungerte, forteller tyskeren.

Det så alle andre også. Få kunne matche Kittel i spurten i rittene tyskeren deltok i. En ny stjerne var oppdaget.

På tross av mye spesifikk spurttrening tror Kittel han til en viss grad har beholdt tempoegenskapene. Tyskeren har medaljer fra både europamesterskapet og verdensmesterskapet i temporitt, i U23-klassen vel og merke.

- Jeg tror jeg kan vinne, eller i hvert fall gjøre gode prestasjoner, på for eksempel en prolog. Men det blir mer komplisert i lengre temporitt. Det er spurtene som tiltaler meg mest og det er takket være spurten jeg har tatt de fleste av mine seiere. Jeg har satt temposatsningen litt på vent for øyeblikket, forklarer 23-åringen.

Kan han toppe 2011-sesongen?
17 seiere er vanskelig å gjenskape. Det er det ingen tvil om, spesielt ettersom Kittel vil kjøre ritt med betraktelig vanskeligere motstand i 2012.

- Å gjøre det bedre neste år er åpenbart et mål for meg, men jeg fokuserer ikke på antall seiere. Nå ønsker jeg å vinne store ritt, forteller Kittel.

En etappeseier i Tour de France vil i stor grad gjøre sesongen for tyskeren skal vi tro han selv. Kanskje drømmer han også om sprinterklassikeren Milan-San Remo?

- Vinner jeg få løp, vil jeg allikevel være fornøyd dersom en av seirene kommer i Tour de France. Jeg vil vinne noen prestisjefylte løp heller enn flere små, fortsetter tyskeren.

Allerede denne sesongen vant han en etappe i Vuelta a España, og beviste at han allerede har kvaliteten til å utfordre de aller, aller beste rytterne i verden.

KITTELS VUELTA-DEBUT:Lekte med stjernene

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- I teorien kan jeg slå han
Skal Kittel nå sitt store mål om å vinne en Tour de France-etappe er han nødt til å matche en brite i verdensmestertrøye, Mark Cavendish. Men det skremmer ikke 1t4i-syklisten.

- Han ble slått i år, så vi vet at det er mulig. Jeg vet at i teorien kan jeg slå han, men i praksis.. Jeg kan ikke vente med å møte han i en spurt, det gir meg masse motivasjon for 2012. Du kan stole på at jeg vil gjøre alt for å slå han i en spurt i Tour de France, uttaler den offensive 23-åringen.

Unggutten har som unge syklister flest mange drømmer. Mange av de går ut på å gjenskape en av Tysklands største sykkelhelter gjennom tidende, Erik Zabel.

- I fremtiden vil jeg gjerne vinne en etappe på Champs-Élysées i Tour de France, det er virkelig en drøm. Det er noe av det største du kan oppnå som spurter. Å vinne den grønne trøyen i Tour de France er også et stort mål, forklarer Kittel. Noe Erik Zabel gjorde seks ganger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.