*Nettavisen* Sport.

- Jeg kan vinne Tour de France-åpningen

Foto: (Reuters)

procycling.no hadde med gode nyheter til Thor Hushovd.

20.10.10 09:10

MILANO (procycling.no): Tirsdag er Thor Hushovd blant de 40 rytterne som er invitert til Tour de France-presentasjonen i Paris.

Men allerede i forbindelse med helgas Giro di Lombardia, kunne procycling.no gi nordmannen de første nyhetene fra neste års rute.

Den første etappen er nemlig avslørt allerede. Det er ikke en prolog, men en flat etappe over 180 kilometer fra Passage du Gois på Frankrikes vestkyst til Mont des Alouettes.

En målby rytterne sist var innom i 2005.

Ingen prolog
Avslutningen av etappen en svært interessant for Hushovd og hans nye Garmin-Cervélo-lag. Den siste bakken «ruver» 232 meter over havet, er tre kilometer lang og stiger gjennomsnittlig 3,6 prosent.

- Så det er ikke prolog i år? spør Hushovd procycling.no og lar allerede tankene begynne og kverne.

- Det kan jo åpne opp for andre enn Fabian Cancellara i gult den første uka, hva synes du om en slik åpning på rittet?

- Det er ulikt det vi er vant til, men jeg synes det er veldig bra. Med en slik avslutning høres dette ut som en etappe jeg kan vinne. Men det er jo også en kjempesjanse for en kar som Philippe Gilbert, forteller nordmannen.

- Et oppdrag for deg eller Tyler Farrar?

- Det har ingenting med saken å gjøre nå, lyder det kontante svaret.

Mentor - på sikt
Hushovd var i samtaler med Garmin-direktør Jonathan Vaughters i utkanten av Milano, fredag kveld. Her diskuterte de to opplegget for 2010-sesongen, og streifet nok innom Tour de France.

Selv om neste års Garmin-Cervélo også har sprinteren Tyler Farrar i rekkene, føler 32-åringen at han har mer å bevise i verdens største sykkelritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Det er ikke gitt at han har konkurrert om sin siste grønne trøye.

- Ifølge Vaughters har du åpnet opp for å bli en slags mentor for Farrar, starten den jobben allerede til sommeren?

- Det som er helt sikkert er at jeg ønsker å sykle Tour de France med verdensmestertrøya. Når en får spørsmål om hvordan man skal løse problemstillingen mellom meg og Farrar, bør man heller se på mulighetene til begge to. Jeg deler gjerne av mine erfaringer, når jeg føler at mulighetene er over for min egen del. Da kan jeg kanskje innta en slags mentorrolle for yngre ryttere, presiserer Hushovd.

Uten etappeseier i Tour de France
Det kan Garmin-laget også trenge. Amerikanerne debuterte i Tour de France i 2008, men har ennå ikke sikret seg sin første etappeseier.

Neste sommer får Vaughters & Co. en enestående sjanse når den flate etappen, som bør passe Hushovd så vel som Farrar, etterfølges av en 23 kilometer lang lagtempo i Les Essarts.

- De har jo et veldig sterkt lagtempolag, så det er veldig viktig for Garmin å vinne den, sier Hushovd.

Drømmer om gult
Under årets Tour de France var lagtempoen utelatt. I 2009 ble Garmin-laget kun slått av Team Astana med 18 sekunder over 39 kilometer.

I Giro d’Italia ble det en skuffende 8.-plass i år, mens det året i forveien kun var Team Columbia som leverte en bedre sluttid en de lyseblå og oransje.

Jonathan Vaughters er betinget optimist også denne gangen.

- Ser du for deg en Garmin-rytter i gult gjennom den første uka av neste års Tour de France?

- Det er det vi håper på. Ideen ser i hvert fall slik ut på skissebordet, forteller Vaughters til procycling.no.

- Jeg har lært min lekse
Den karismatiske Garmin-sjefen tar likevel et ørlite forbehold når det kommer til lagtempoen.

- Vi har sagt at vi skal vinne lagtempoen både under giroen og touren i to år nå, men vi ender alltid opp på andreplass. Jeg tror vi er nødt til å realisere det prosjektet neste sesong. Samtidig ønsker jeg ikke å prate som mye om det i forkant, før vi kommer ned dit. Du kan si at jeg har lært min lekse.

- Men du har skikkelig lyst på den?

- Ja, selvfølgelig, svarer han.

Stjernespekket presentasjon
Når det gjelder resten av ruta blir den lagt fram i Palais de Congrés i Paris tirsdag formiddag. Der venter over 4000 inviterte gjester og 500 pressefolk.

Foruten Hushovd blir Andy Schleck, Fränk Schleck, Cadel Evans, Ivan Basso, Mark Cavendish, George Hincapie, Alexandre Vinokourov, Vincenzo Nibali, Samuel Sanchez, Joaquim Rodriguez, Thomas Voeckler, Anthony Charteau, Sandy Casar, Yoann Offredo og Jérôme Coppel å finne i salen.

procycling.no kommer selvsagt tilbake med solid dekning av Tour de France-ruten tirsdag!

Totalt vil 28 lag være representert.

Den 98. utgaven av Tour de France sykles mellom 2. og 24.-juli neste sommer.

PS! Sammen med Eddy Merckx mottok Thor Hushovd mottok søndag en spesialpris under det direktesendte, italienske TV-showet «Gran Gala» i Conegliano, søndag kveld. Tidligere den dagen rakk han også å stille opp i et kriteriumsritt i Borgomanero.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.