- Jeg kjenner ikke mine egne grenser

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Phillipe Gilbert trodde han bare kunne vinne en håndfull endagsklassikere, nå ser han ingen grenser lenger.

21.04.11 13:12

Før Fleche Wallonne forsøkte Phillipe Gilbert å skyve favorittstempelet over på Alberto Contador og Andy Schleck. Den belgiske klassikereksperten mente at de lette klatrerne ville bruke sin lille vekt til sin fordel.

- Det er et utrolig hardt ritt som favoriserer klatrerne, så for meg er dette en overraskelse, sa Gilbert til cyclingnews etter sin ekstreme prestasjon opp Mur de Huy.

LES MER:Hvem kan slå Gilbert?

Gilbert var ikke den eneste som ble overrasket. De fleste var forberedt på at de små klatreekspertene fra Spania skulle dominere den belgiske klassikeren. Joaquim Rodriguez og Samuel Sanchez utgjorde pallen i Belgia, men seieren var utenfor rekkevidde.

- Jeg så Rodriguez og Contador i andre og tredje rekke. Hvis de hadde kommet tilbake på hjulet mitt hadde det kanskje vært tapt, det var fortsatt lang til mål, fortalte Gilbert.

Alberto Contador var spesielt skuffende. Saxo Bank-SunGuard-syklisten ble nummer elleve i rittet, etter å ha slitt med forkjølelse dagene før rittet.

LES MER:Contador venter på toppformen

Ingen grenser?
Gilbert forventet ikke at han noen gang skulle beherske bakker som Mur de Huy like godt som ryttere av Schleck og Contadors kaliber.

- Jeg fryktet en avslutning som denne og nå kan jeg tenke på å vinne ritt som jeg aldri trodde jeg skulle vinne. For eksempel har jeg aldri startet i Emilia (for Giro dell’Emilia, vår ref.) fordi jeg trodde det var for hardt for meg, innrømte Gilbert.

Det virker som en ny verden har åpnet seg for 28-åringen. Klassikerspesialisten har vunnet massevis av endagsritt, men bare tre etapper i de tre store Grand Tours.

- Jeg vet ikke hvor grensene mine går lenger. Før trodde jeg at jeg bare kunne rittene jeg drømte om, som Flandern rundt, Milan-San Remo, Giro di Lombardia, som jeg allerede har vunnet, og selvfølgelig Liège. Jeg trodde ikke jeg kunne vinne ritt som dette, sa en stolt vinner på pressekonferansen.

Foto: Tim De Waele

- Laget var svakt
I Flandern rundt var Gilbert skuffende. Han forsøkte å gå solo på slutten av ritt, men ble kjørt inn og endte på niendeplass. Omega Pharma-Lotto-rytteren gir laget skylden for den svake prestasjonen.

- I brostensklassikerne var laget svakt, men i disse rittene har de vært sterke, mener Gilbert.

Den trofaste hjelperytteren Jelle Vanendert var spesielt imponerende. Hjelperytteren gjorde en fantastisk jobb for Gilbert og ble nummer seks selv.

- Vi samarbeidet ikke med Saxo Bank og Leopard i jakten på det tidlige bruddet fordi de brukte voldsomt mye krefter i Amstel Gold Race, forklarer Gilbert.

En legendarisk seiersrekke
Gilbert har vunnet de tre siste rittene han har kjørt. Brabantse Pijl, Amtsel Gold Race og Fleche Wallonne. De to siste gir han muligheten til å bli legendarisk ved å vinne Ardenner-trippelen.

Vinner han Liège-Bastogne-Liège kopierer han Davide Rebellins bragd fra 2004. Italieneren er den eneste som har vunnet alle de tre Ardenner-klassikerne samme år, Amstel Gold Race, Fleche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

- Jeg er i posisjon til å klare det, men man kan ikke være for selvsikker. Fra i morgen, akkurat som før ethvert ritt, starter jeg den mentale og psykiske forberedelsen for Liège, forteller Gilbert.

Belgieren gjorde en lignende prestasjon i 2009. Da hadde han en ufattelig god høst. Etter å ha blitt nummer seks i verdensmesterskapet i Mendrisio vant han Coppa Sabatini, Paris-Tours, Giro del Piemonte og Giro di Lombardia. En utrolig prestasjon, om han gjenskaper den våren 2011 finner du ut på søndag.

procycling.no følger Liège-Bastogne-Liège LIVE og presenterer alt du trenger i forkant, under og etter rittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.