*Nettavisen* Sport.

- Jeg kunne ikke dumme meg ut

Foto: Erik Johansen/Scanpix

Her er Vebjørn Rodals beste OL-minne.

25.07.12 07:55

Få ting, ved siden av gåing, er like simpelt som løping. Så naturlig. Medfødt. Allment. Prinsipielt enkelt. Hvem kan løpe fortest på en gitt distanse?

Du trenger ingen ball. Ikke et par ski. Ikke et basseng. Alt du trenger for å løpe, er din egen viljestyrke, og de to beina du har løpt på siden du var tre år gammel.

Alle kan løpe. Alle nasjoner. Alle hudfarger. Alle aldere.

Når det snakkes om den største, norske OL-prestasjonen gjennom tidene, er det derfor naturlig å kvalifisere Vebjørn Rodals gullmedalje på 800-meter i 1996.

Tenk, av de 5,7 milliarder menneskene som levde i 1996, var norske Vebjørn Rodal den personen som brukte minst tid på å løpe to runder rundt friidrettsbanen. Best av 5,7 milliarder mennesker!

Kun ti personer har før og siden løpt raskere enn Rodals 1.42,58. Ingen i olympisk sammenheng.

Likevel vil ikke trønderen snakke om hvorvidt han står for den største, norske OL-prestasjonen gjennom tidene.

- Jeg tror det blir litt feil å sammenligne prestasjoner på den måten. Den idretten jeg drev med var så spesifikk. Jeg er egentlig bare mest glad for at jeg klarte å holde meg skadefri og frisk, og klarte å gjøre det arbeidet som måtte gjøres for at det skulle bli gull. Det er fint å ha noen knagger å henge ting på etter karrieren, sier den norske legenden til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Johansen/Scanpix

- 3200 treningstimer til neste mulighet
Vi tenker oss 16 år tilbake i tid. Sommer-OL arrangeres i Atlanta, USA. 31. juli, på lekenes tolvte dag, skal det løpes 800-meter på Centennial Olympic Stadium. Regjerende verdensmester på distansen, Wilson Kipketer, er ikke tilstede. Men det er norske Vebjørn Rodal.

24-åringen kvalifiserer seg til finalen på et grusomt nødskrik. Han løper inn som nummer tre i semifinalen, men går videre som «lucky loser».

- Det var ikke sånn jeg i utgangspunktet hadde tenkt at det skulle være, men jeg fikk meg sikkert en nyttig vekker i forkant av finalen. Jeg fikk kjenne på hvor høyt nivået blant de andre var, minnes Rodal.

Så var det klart for finale. OL-finale.

- Jeg husker at OL var skummelt. Det var så mye mer enn en vanlig konkurranse. Fallhøyden om man ikke lyktes var så stor. Hadde jeg vært uheldig og dummet meg ut, så hadde det for mitt vedkommende vært 3200 timer med trening, 800 per år, til neste gang jeg fikk prøve igjen. Derfor handlet det mye om å ta vare på muligheten, når jeg visste jeg var i form. Jeg kunne ikke rote bort den sjansen. På den andre siden var det også viktig å tenke at man ikke skulle fokusere annerledes. Det var en viktig konkurranse og jeg måtte springe 800 meter slik jeg pleide, ikke finne på noe lurt, eller gjøre noe nytt fordi det var OL.

- En stor lettelse
Pang! 800-meterfinalen er igang. Den første runden går unna i et forrykende tempo.

Andre runde. Rodal ligger langt bak. Hastigheten er fortsatt enormt høy.

Siste sving før mål. Rodal kommer bakfra. Overtar ledelsen. Det går mot ny olympisk rekord.

1.42,58. Vebjørn Rodal løper over målstreken. Han er olympisk mester.

- Det var først og fremst en stor lettelse. I et slik mesterskap er det et enormt nervepress. Først er det kvalifisering, så er det semifinale, og så finale. Det er noen nye x-faktorer hver gang.

Spilte det noen rolle at Kipketer, som hadde emigrert fra Kenya til Danmark, og ikke fikk lov til å løpe for sitt nye hjemland, ikke deltok?

- Han hadde ikke hatt en sjanse! Nei, da, jeg vet ikke. Jeg har sprunget utallige ganger mot ham, og han hadde stort sett slått meg, men det han bomma på av og til, og som mange kenyanere bommer på, er det å løpe tre løp veldig tett. Når det kun er ett løp er de alltid veldig gode, men når det er tre løp med lite restitusjon, kan det bli tøffere. Men Wilson var veldig god i mange VM, så det kan godt hende han hadde slått meg, erkjenner Rodal.

Her kan du se Rodal vinne OL-gull på 800-meter i 1996:

HTML EMBED

- Har ikke sett medaljen etter OL
Hvem bryr seg? Ingen kan skrive om historiebøkene. Inget verdens viskelær kan fjerne Vebjørn Rodals navn fra listen over olympiske gullmedaljører.

- For meg personlig så var det en bekreftelse på at all den jobben jeg hadde lagt ned for å komme i så god form faktisk var verdt det. Også hadde det har jo en spin off på mange måter, og har åpnet dører og gitt meg muligheter, selvfølgelig.

Medaljen, bekreftelsen på det sensasjonelle, har han likvel ikke sett stort til etter premieutdelingen i Atlanta.

- Jeg tror den ligger i en safe i huset mitt, en slik brannsikker safe. Jeg har den bortgjemt fordi den var viktig der og da, deretter er det neste konkurranse som teller. Jeg har vel aldri egentlig tatt den fram i stor grad i ettertid av OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har tro på Andreas Thorkildsen
Med Rodals gullmedalje trygt bortgjemt, må det erkjennes at det trolig vil bli lenge til nordmenn får se et løpegull igjen.

- Vi fikk noen nye profiler under EM i sommer, men det er vel egentlig ingen av dem som er på et slik nivå at de kan ta medalje under OL. Men jeg gleder meg til å følge Henrik Ingebrigtsen, Margrethe Renstrøm, og Tonje Angelsen. Det er nye spennende navn. Jeg synes kanskje det er litt ekstra artig med Tonje Angelsen, som tidligere har hatt litt problemer med å være best i mesterskap, men som endelig taklet presset, og setter personlige rekorder, sier Rodal, som tror det kan bli norsk jubel i spydkast under OL i London.

- Vi vet at Andreas Thorkildsen er en mester til å finne formen under store mesterskap og at han har masse erfaring. Han må på ingen måte avskrives, mener den 39 år gamle familiefaren, som til daglig jobber i Telenor, men som skal være ekspertkommentator for NRK under de olympiske lekene.

Løpe? Det gjør han selvfølgelig fortsatt. Alle løper, jo.

- Sammenlignet med det jeg gjorde før, så trener jeg vel ikke så mye, men jo da, jeg holder meg fortsatt i god form, avslutter den norske OL-helten.

Les også: OL-portrett av Siri Eftedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.