*Nettavisen* Sport.

- Jeg liker ikke Djokovic

UTRADISJONELL: French Open-semifinalist Ernest Gulbis er en tennisproff litt utenom det vanlige. Foto: David Vincent (Ap / NTB scanpix)

Den serbiske stjernens neste motstander er en sjeldent frittalende kar.

06.06.14 13:59

Tennis er i mange år blitt regnet som en idrett for ekte gentlemen.

De siste årene har de beste spillerne, eksempelvis Roger Federer, Rafael Nadal ogNovak Djokovic, på mange måter forsterket dette inntrykket.

Trioen har vunnet nesten alt av viktige Grand Slam-turneringer de siste ti kalenderårene (bare seks unntak på 41 turneringer). I de fleste tilfeller har toppspillerne vist mye respekt for sine motstandere, og de har også gitt mye ros til konkurrentene ved tap.

Andy Murray har etter hvert fått med seg noen store titler, men heller ikke skotten har bidratt med særlig mange kontroversielle meninger eller episoder.

Noen sorte får har det imidlertid vært å se i verdenstoppen. For noen tiår siden hadde man for eksempel typer som John McEnroe og Ilie Nastase, som ofte havnet i søkelyset for oppførsel som ikke var «helt etter boka».

Ny «bad boy»?
Nå kan det se ut til at en ny personlighet av lignende kaliber er på vei mot den absolutte verdenstoppen. Latviske Ernests Gulbis (25) har spilt seg helt til semifinale i det åpne franske mesterskapet i Paris.

Tidlig i karrieren gjorde Gulbis seg bemerket med uttalelser om nivået på dametennis, og han antydet at kvinnene kanskje burde tenke mer på familie og barn enn tennis.

Klikk på bildet for å forstørre.

DIREKTE: Ernests Gulbis legger sjelden skjul på hva han mener. Foto: David Vincent (Ap / NTB scanpix)

Denne uka har han, som tuneringens 18.-seedete, tatt seg til semifinale i French Open. På veien har slått ut både Roger Federer og Tomas Berdych. Gulbis slo først Federer i fem sett, før Berdych ble regelrett feid av banen i tre strake. Nå venter Novak Djokovic på grusbanene i Roland Garros.

Gulbis er ikke fremmed for å sende noen spydigheter i retning konkurrentene, og Djokovic er ikke noe unntak i så måte. Faktisk er serberen en spiller som har fått høre litt av hvert fra Gulbis.

- Jeg kan garantere at herretennis er mer hurpete enn dametennis. Jeg liker ikke Djokovic noe særlig. Vi har kjent hverandre siden vi var rundt 12 år gamle. Han var en normal fyr den gangen, men etter at han vant sine første store titler har han endret seg. Øynene hans er forandret, har Gulbis sagt.

Flere sleivspark
Da det ble klart at Gulbis skulle møte Djokovic i French Open-semifinalen ble han spurt hvorfor det har tatt så lang tid for ham å oppnå det virkelige gjennombruddet. Svaret til Gulbis ble servert med en dårlig skjult hån av Novak Djokovics strenge retningslinjer for hva han kan spise.

Sistnenvte har nemlig gitt omleggingen til et glutenfritt kosthold i 2011 mye av æren for at han klarte å ta steget opp på siden av toppspillere som Nadal og Federer.

- Jeg tror problemet mitt var at jeg spiste feil. Dietten min var gal. Alle snakket om denne glutenfrie dietten, mens det jeg spiser er fullt av gluten. Jeg liker massevis med ketsjup og usunne ting, så jeg har funnet en balansegang de siste par årene, sa Gulbis med et smil om munnen.

Om Djokovic og de øvrige toppspillerne Federer, Nadal og Murray har latvieren også vært ute med noen verbale krumspring. 25-åringen synes det vises for mye høflighet mellom rivalene.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Novak Djokovic. Foto: Dominique Faget (Afp / NTB scanpix)

- Jeg savner aggresjonen folk viser i boksing, basketball eller hockey. Folk liker det, og det blir bedre konkurranse. Her sier man at den andre gjorde en fantastisk kamp, men jeg var bittelitt bedre. Nei, det er pisspreik. «Faen, jeg vant kampen. Jeg banket dritten ut av ham, han var dårligere enn meg. Sånn er det, gå hjem.» Den typen holdninger mangler i tennisen, er Gulbis tidligere blitt sitert på.

- Liker ikke tennis
Om vi tar med at Gulbis åpent har erklært støtte til dem som er for legalisering av marijuana, og at han i raseri ødelegger opptil 70 tennisracketer i året, er det ingen tvil om at dette er en fyr som skiller seg ut fra mengden. Han også klar over dette.

- Jeg skammet meg da jeg besøkte en fabrikk der de lager racketer. Da så jeg alt arbeidet de gjorde. Alt er håndlaget. De gjør alt for spillerne, og de tenker virkelig på hva som er best for oss. Så kommer det idioter som meg og ødelegger dem.

Backhand-spesialisten hevder han ikke liker all oppmerksomheten han får som profesjonell, og at han egentlig ikke trives med verken tennis eller alle reisedøgnene. Han fortsetter å spille fordi han ikke aner hvordan han ville klart seg uten.

Ryktene vil ha det til at Gulbis bruker farens privatfly for å reise rundt til ulike turneringer.

- Ja, og jeg har også et helikopter, en ubåt og et romskip, har latvieren sagt om den saken.

Semifinalen mellom Ernests Gulbis og Novak Djokovic spilles fredag. Kampstart er etter planen klokka 13.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.