*Nettavisen* Sport.

- Jeg må takke ham, og dere

Foto: Leon Neal (AFP)

Cameron van der Burgh tok OL-gull og satte ny verdensrekord til ære for Aleksander Dale Oen.

29.07.12 22:12

Sørafrikanske Cameron van der Burgh var en av Alexander Dale Oens nærmeste venner i svømmebassenget, og før OL lovte van der Burgh nordmannens foreldre at han ville dedikere hele sin innsats gjennom lekene til ære for avdøde Dale Oen, som døde under et treningsopphold i Arizona i april.

- Jeg har sagt til dem at jeg vil svømme til hans ære i OL i sommer og dedikere min innsats til ham. Hvis jeg kan gjøre det bra i OL, så vil det være min avskjedsgave til Alex, sa han til NRK i mai.

- Inspirert av Alexander
Og søndag kveld gjorde van der Burgh det alle nordmenn håpet på: Han svømte inn til OL-gull på Dale Oens «distanse», 100 meter bryst, og satte samtidig ny verdensrekord med tiden 58,46.

- Jeg var så inspirert av Alexander. Og jeg må takke dere, og takke ham, for den tiden jeg klarte i dag, sier sørafrikaneren til NRK etter at rekorden og OL-gullet er et faktum, en kommentar som er myntet til hele det norske folket.

- Jeg tilegner dette løpet til Alexander. Jeg tenker mye på ham når jeg trener. Han var et forbilde for meg når det gjelder hard trening, fortsetter gullvinneren.

Han åpnet finaleløpet knallhardt, og ledet klart halvveis. De siste meterne før mål var det ingen tvil om hvor seieren skulle havne.

Pekte mot himmelen
- Takk, takk, takk! Dette er det største øyeblikket jeg har opplevd i svømmehallen, ropte NRK-kommentator Ove Eriksen da van der Burgh nærmet seg bassengkanten.

Etter målgang, da sørafrikaneren hadde satt ny verdensrekord, pekte han opp mot himmelen i en tydelig gest til den avdøde kameraten.

Før OL var det ventet at van der Burgh og Dale Oen ville knive om gullmedaljen på nettopp 100 meter bryst under lekene. Men nordmannens uventede og sjokkerende dødsfall, som gjorde inntrykk på en hel svømmeverden, førte til at sørafrikaneren lovte å ta gullet for å hedre Dale Oens minne.

Og med to nasjoner i ryggen - både Sør-Afrika og Norge - gjorde 24-åringen akkurat som han hadde lovet på søndag, og hentet hjem sin aller første gullmedalje i et OL.

PS. Også en annen verdensrekord i røk i OL-bassenget på søndag: Dana Vollmer fra USA vant 100 meter butterfly i OL på ny verdensrekord 55,98, og ble dermed første kvinne i verden under 56 sekunder på den øvelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.