Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg mener ikke å være stygg

Foto: Lars Opstad / Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
Ivar Hoff om drapstruslene, de falske sitatene og planene om et comeback i norsk fotball.

Det er kaldt i Oslo denne desemberdagen. Folk stresser videre til sitt, og det virker som om alle har det fryktelig travelt. Samtidig står jeg og venter på Ivar Hoff.

Fem minutter før avtalt tid dukker han opp.

Det er én episode jeg alltid har hatt lyst til å snakke med Ivar Hoff om, og nå har jeg endelig sjansen.

Vi må tilbake til 1979. Et hardtsatsende Brann-lag har ansatt den unge og offensive Ivar Hoff som ny hovedtrener. Det skulle vise seg å være en dårlig match. Ved halvspilt serie lå Brann nest sist, og bergenserne skrek etter ny trener.

Ivar Hoff fikk telefonen mens han var på Norway Cup og fulgte Branns juniorlag.

- Ivar, du må komme tilbake til Bergen, vi må snakke sammen, fikk Hoff beskjed om.

Han ble hentet på Flesland flyplass og kjørt tilbake til styreformann Ingmar Johansens kontor. Der fikk han beskjeden han hadde regnet med.

- Du er en ryddig kar, Ivar, ikke er du alkoholiker og ikke har du voldtatt kona mi. Men du har ikke fått resultater, og derfor må vi bli enige om å skille veier, sa Ingmar Johansen.

Hoff svarte rolig:

- Du har neppe truffet noen som er like forsiktig med alkohol som meg, og jeg har aldri vanket med deg i finere kretser. Når det gjelder kona di: Henne har jeg sett, så det blir ikke aktuelt.

Vi er tilbake i 2011, og Ivar Hoff har rukket å bli 63 år. Han smiler når han blir spurt om episoden.

- Det var stygt sagt av meg, men adrenalinet strømmet.

- Det er godt sagt i en presset situasjon?

- Det er mulig. Men tiden i Bergen var tøff, og jeg var bare 31 år, ikke gamle gutten. Jeg husker at de hadde en underskriftskampanje for å slippe meg ut i fallskjerm over Brann Stadion. Da var det en kar som tilbød seg å betale 5000 for å slippe meg ut uten fallskjerm. Jeg fikk drapstrusler, og folk truet med å skyte meg fra Ulriken. Det var personer som gjorde sitt fornødne på biltaket mitt, la kondomer og toalettpapir i postkassa mi. Nei, tiden i Bergen var tøff.

Han tar en slurk av kaffekoppen. Vi sitter på Egon i Oslo og spiser lunsj, og samtalen går fra det ene til det andre. Det er noen personer som har en evne til å fortelle historier på en måte som gjør at man aldri mister interessen, og Ivar Hoff er en av dem.

Fødselbråket
Han mener mye, Ivar Hoff. Det er aldri snakk om å holde tilbake, være politisk eller frykte at folk er uenige. Han mener noe, og står for det han mener. Som da han skjelte ut Ole Martin Årst for å prioritere fødsel foran fotballkamp. Det ble selvsagt bråk, men han mener det samme i dag.

- Det var vel ikke en innertier, den Årst-episoden, sier han.

- Angrer du på den?

- Nei. Jeg kunne kommet meg unna ved å være diplomatisk, men jeg mener at han burde ha spilt, og det mener jeg fortsatt. Men ifølge pipinga på telefonen min var det mange som ikke mente det samme.

Han smiler og rister lett på hodet.

- Jeg har hatt mange meninger, og noen ganger burde jeg kanskje vært mer politisk og diplomatisk.

- Som en som mener mye, er det mange som mener mye om deg. Bryr du deg om å bli kalt en klovn og slike ting?

- Jeg har fått verre betegnelser fra tribunene enn akkurat det der, og gjerne fra folk som ikke har opplevd eller vært med på noe selv. Det bryr jeg meg ikke noe om i det hele tatt.

- Hva med kona, får du noen ganger kjeft av henne når du smeller litt med kjeften?

- Noen ganger bare ser hun på meg, sier ingenting og rister på hodet. Men hun har vært en støtte i alle år, og har vært med på dette hele veien. Vi giftet oss i april 1971, da var LSK i bunnen av tredjedivisjon. Nei, hun har vært en voldsom støtte.

Han har alltid gått sine egne veier, tenkt nytt og utfordret det etablerte. Som den gangen han innførte dressplikt for Lillestrøm-spillerne da laget lå i bunnen av 3. divisjon.

- De sto ikke og applauderte oss når vi gikk med dress der, det skal jeg love deg.

- Ble du møtt av latter fra LSK-spillerne da du foreslo dressplikten?

- Nei. De aksepterte og likte det. Det har litt med selvtillit å gjøre, og man får en identitetsfølelse. Jeg har alltid likt at idrettsfolk skal være møblerte. I dag sitter de med boblejakke og topplue inne, sier han, og benytter anledningen til å fortelle en historie.

- Jeg husker vi skulle spille borte mot Fredrikstad, og spillerne skulle møte opp på Åråsen for å ta buss. Da kom Erik Karlsen og fortalte meg at han hadde glemt slipset hjemme. Da får du ikke være med, sa jeg, og vi kjørte videre. Så kom vi ned til Hølen, og hørte at det tutet bak bussen. Der hang Erik Karlsen ut av vinduet og veivet med slipset. Da stoppet vi bussen og lot ham bli med.

Profesjonaliserte norsk fotball
Dressplikten var starten på en ny tankegang i fotball-Norge. Lillestrøm, med Ivar Hoff som fotballansvarlig, gikk i bresjen for å profesjonalisere norsk fotball.

I 1972 begynte LSK så smått å hente inn spillere utenfra. Ivar Hoff skulle overtale Tor Egil Johansen fra Skeid til å komme til Lillestrøm, men serieforeningen bestemte at man måtte sende brev til den bestemte klubben om man skulle hente spillere.

- Hva er dette for noe tull, tenkte Ivar Hoff når han fikk høre om det nye regelverket.

Han løste den nye regelen ved å sende brev til samtlige klubber som var medlem av serieforeningen.

«Kjære Skeid, vi tar kontakt med hele A-stallen deres, hilsen Lillestrøm Sportsklubb».

- Tom Lund og jeg satt og pratet, og vi hadde ett mål, å bli bedre enn Strømmen. Hvordan gjør vi det, diskuterte vi. Vi henter spillerne deres, sa jeg. Det var på den tiden helt utenkelig.

Men Ivar Hoff lyktes i planene, og da 1973 kom, hadde LSK hentet flere spillere fra rivalene. Klubben feide gjennom tredjedivisjon, fikk poengrekord i tredje- og andredivisjon og rykket opp til toppdivisjonen i 1975. Seriegullet ble sikret året etter.

- Da var vi godt i gang med profesjonaliseringen av klubben. Dette med uniformering ble lagt merke til. Vi hentet landslagsspillere, og begynte å trene på dagtid. Jeg foreslo også til styret i LSK at vi skulle begynne med betaling av spillere, og innføre non-amatørfotball. Jeg skrev forslaget og leverte det til styret, og det ble akseptert. På fotballtinget i februar 1977 prøvde jeg å få det gjennom, men det ble nedstemt. Uansett fikk det mye omtale, og det gikk ikke lang tid før de hadde innført non-amatørreglementet, forteller Hoff.

- Da jeg tok over, hadde vi kun to ting i LSK: Egen stadion og Tom Lund. Da jeg forlot Lillestrøm var vi det beste laget i Norden, og hadde vunnet The Double i 1977, sier Hoff.

Fotograf Lars Opstad tar bilder mens Ivar og jeg sitter og snakker sammen. Roar Stokke, som tilfeldigvis er på samme restaurant, kommer bort til oss.

- Ivar er alltid penest fra den andre vinkelen, spøker Stokke.

De utveksler noen fraser, og det er tydelig at de to fotballpersonlighetene har respekt for hverandre.

- Han er en herlig fyr, smiler Hoff når Stokke forlater bordet.

Falske sitater
Samtalen dreier igjen over på de mange sitatene Ivar Hoff har stått for opp gjennom årene. Det er få nordmenn forunt å ha egen sitatside på internett, men han har det. Ett av de mest berømte sitatene handler om kvinnefotball, og du har garantert hørt det før.

«Ikke er det fotball, og ikke er det damer».

- Det er bare tull, og jeg har aldri sagt det. Jeg har kjempet for kvinnefotball, jeg. Det er veldig mange fra kvinnefotballen som har kontaktet meg og fortalt at de synes det er trist. Jeg husker jeg ble ringt opp av en folkehøgskole fra Nord-Trøndelag, som skulle trykke opp t-skjorter med sitater fra forskjellige folk, og lurte på om de kunne bruke mitt kvinnefotballsitat. Det gjør dere ikke, sa jeg, for det har jeg aldri sagt. Hvis dere går ut med det, så får dere et problem.

Han rister oppgitt på hodet.

- Akkurat det der irriterer meg.

- Føler du at du er mer seriøs enn kanskje folk tror?

- Ja, det gjør jeg.

- Irriterer det deg at folk ikke er mer klar over det?

- Nei, det kan de ikke gjøre, for det er jo jeg som har skapt det inntrykket. Sitatene har bare kommet, og når det kommer en «serve» er jeg alltid kjapp til å returnere serven verbalt. Den evnen har jeg hatt siden jeg gikk på folkehøgskolen i 1967, sier han.

Han lyver ikke, Ivar Hoff. På den første halvtimen vi har sittet og snakket sammen, er jeg blitt ti gode historier rikere. Nå skulle det vise seg at den ellevte var rett rundt hjørnet.

- Jeg husker da jeg gikk fransk på videregående. Der fikk vi en nyutdannet kvinnelig vikar fra universitetet, som etter min oppfatning ikke hadde et gram pedagogiske evner. Da lånte jeg en båndopptaker og la den under pulten hennes. Da timen var over, reiste jeg meg og sa at jeg ville si noe. På fransk, spurte hun. Nei, jeg har hatt deg som lærer, så det klarer jeg ikke, sa jeg. Jeg sa at jeg kom til å gå til Dagbladet med opptaket, og fortelle omverdenen hvor dårlige lærerkrefter vi på gymnaset egentlig har. Da begynte hun å gråte, og det gjorde nesten jeg også. Der har du meg i et nøtteskall. Jeg har alltid stilt spørsmål til mine omgivelser. Hvorfor er det sånn, og hvordan kan vi bli bedre. Jeg er utålmodig, påpeker han.

Det tar ikke lang tid før smilet er tilbake.

- Det er farlig å prøve å være morsom. Jeg husker jeg kommenterte Kolbotn mot Asker på Sofienmyr Stadion sammen med Ernst A. Lersveen for mange år siden. Bakgrunnen var en brun gressmatte. På planketribunen satt det én mann. Det er litt av en setting på TV. Det skjedde heller ingenting verdt å snakke om fra kampen. Bak tribunen så man veien, der det stadig kjørte biler. Da sa Lersveen på lufta: «Ivar, jeg vedder 50 kroner på at neste bil er en Golf». Det fortalte egentlig hvor forbasket kjedelig dette var, men det kom brev fra sanitetsforeninger og husmorlag, det var ikke måte på hvor nedverdigende de mente vi hadde vært. Nei, det er farlig å være morsom, altså.

- Men jeg synes det var en kjempereplikk, legger han til.

- Hva er det verste du har lest om deg selv som ikke stemmer?

- Det er nok kvinnefotballsitatet. Jeg har sagt mye rart, og når jeg har lest det kan det virke dumt sagt, men det må jeg stå for.

Bestefar
Nå bruker han dagene på jobben som salgssjef for Hydro Aluminium, en bedrift han har jobbet for i snart 15 år. Han spiller mye golf med kona Bente, som han har vært gift med i over 40 år. Han har to voksne døtre, og nå er han bestefar. Det er en rolle han trives i.

- Veldig. Døtrene mine kjenner meg ikke igjen. Du vet, bestefarsrollen er spesiell, og jeg er kanskje den snilleste bestefaren som er blitt skapt. Jeg skjemmer dem bort på alle måter. Det er ja til alt.

Til tross for at tiden brukes på jobb som salgssjef, bestefarrollen og TV-jobbing, går han med planer om å gjøre et comeback i toppfotballen.

- Når du ser ut i den store verden, er de relativt voksne, de beste trenerne. Jeg har jobbet aktivt med toppfotball hele tiden, og fulgt med på det som rører seg. Men skulle jeg gått inn i et prosjekt nå, kunne jeg tenkt meg en treårsavtale som sportsdirektør i et av topplagene. I det siste har jeg gått og småtenkt på at det begynner å bli en del ledige sportsdirektørjobber. Det tror jeg hadde passet meg, med den erfaringen jeg har på alle fronter. Jeg har jobbet på alle nivåer i kretsene, klubbene, forbundet og media.

- Så du er ikke vond å be om tilbudet fra en tippeligaklubb skulle dukke opp?

- Jeg har et inntrykk av at det snart er mange ledige jobber i Tippeligaen, når jeg leser avisene. De blir jo hentet inn til avhør alle sammen, smiler han.

Intervjuet går mot slutten, lunsjen er spist opp og kaffen drukket opp.

Båndopptageren er varm etter halvannen time med fotballprat. Men det er én ting til han gjerne vil få sagt, og det lar vi bli siste ord fra Ivar Hoff i denne omgang.

- Hvis noen føler seg brydd for noe jeg har sagt, beklager jeg det. Jeg mener ikke å være stygg.

Her kan du lese tidligere utgaver av «Det store intervjuet»:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!