RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg overrasket meg selv litt

IMPONERTE: Alexander Kristoff, her fra lørdagens åpningsetappe i Tour de France, slet seg gjennom klatreetappen på søndag på imponerende vis.
IMPONERTE: Alexander Kristoff, her fra lørdagens åpningsetappe i Tour de France, slet seg gjennom klatreetappen på søndag på imponerende vis. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Alexander Kristoff imponerte alle i Tour de France.

Thor Hushovd har gitt oss nordmenn mye moro i Tour de France-sammenheng det siste tiåret, med ti individuelle etappeseiere og to grønne trøyer fra 2002 til 2011.

Og det er ikke bare seierne hans vi husker:

For hvem glemmer vel grimstadguttens smått utrolige rykk i den knallharde 17. etappen over Alpene i 2009, der han på mange måter sikret den grønne poengtrøya ved å vinne de innlagte spurtene over fjellet, eller da han bet seg fast i hovedfeltet over fire massive fjell i 2010 og knuste hovedfeltet i spurten før mål?

Vel, søndagens andreetappe av årets Tour de France gir oss noen små varsler om at vi kan ha «en ny Hushovd» å glede oss over i årene som kommer.

For Alexander Kristoff leverte en meget imponerende klatreetappe mellom York og Sheffield, som til slutt ble vunnet av italienske Vincenzo Nibali.

Trodde den var for hard
For ikke engang Kristoff selv hadde helt troen på en sterk prestasjon før søndagens etappe.

- Normalt sett tror jeg den er for hard, i hvert fall ut ifra det jeg så på trening, sa Kristoff til procycling.no før etappen.

Men nordmannen, som fylte 27 år i går, bet seg fast i hovedfeltet gjennom stigning etter stigning på den knallharde etappen.

Drøyt to mil før mål, på en 1,5 kilometer lang bakke med 9,1 prosent stigning, så det ut til at Kristoff måtte gi slipp, men nordmannen karret seg fast gjennom hele stigningen.

- Mektig imponert
Det betydde at Kristoff kom med et samlet felt til den siste styrkeprøven: En fjerdekategoribakke på «bare» 800 meter, men med 10,8 prosent stigning.

- Uansett hva som skjer på slutten nå, må jeg si at jeg er mektig imponert over det Alexander Kristoff har levert i dag, sa TV 2s Johan Kaggestad før den siste stigningen.

SEIERHERRE: Vincenzo Nibali rykket fra resten av feltet på oppløpet, og sikret seg seieren på andre etappe og dermed også den gule ledertrøya.


Og det holdt nesten for Kristoff, men bare nesten.

I mål var han 35 sekunder bak vinneren Nibali, etter at farten ble litt for stor de siste hundre meterne.

- Overrasket meg selv
- Jeg satt ikke helt inn, men nesten. Og det var bedre enn forventet, sier Kristoff til TV 2 etter målgang.

27-åringen innrømmer at den siste bakken var i det tøffeste laget.

- Når jeg satt så lenge hadde jeg håpet at jeg skulle klare det hele veien, men det gikk litt for fort i de siste bakkene, og jeg slet litt med tendenser til krampe, sier Kristoff, som tok seg til lårene etter å ha passert mållinjen.

Likevel endte altså etappen meget oppløftende for nordmannen sin del.

- Det er lenge siden jeg har kjent på krampe, og lenge siden jeg har gått så dypt. Men jeg følte at jeg satt bra med. Jeg overrasket meg selv litt.

Brukte mye krefter
Før rittet ramset TV 2s Johan Kaggestad opp etappene han mente at Kristoff kunne gå helt til topps på.

Søndagens etappe var ikke én av dem.

TRANGT OM PLASSENE: Hovedfeltet på vei opp gatene i den engelske byen haworth under søndagens andreetappe.


Det var imidlertid de fem kommende etappene i rittet. Spørsmålet er bare om Kristoff svidde av for mye krutt opp bakkene i Nord-England.

- Ja, det er fare for det. Men det er sånt som dette man blir sterkere av, så i det lange løp er det godt å kjøre som det her, sier Kristoff til TV 2.

Nibali i gult
Etappen ble altså vunnet av den italienske Astana-rytteren Vincenzo Nibali, med belgiske Greg Van Avermaet (BMC) og polske Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) på plassene bak.

Nibali overtar med det også den gule ledertrøya.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere