RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg sendte et brev til læreren og beklaget meg voldsomt

TAR LIVET MED RO: Frode Johnsen har et avslappet forhold til landslaget. FOTO: Simen Carlesen Strande (Mediehuset Nettavisen)
TAR LIVET MED RO: Frode Johnsen har et avslappet forhold til landslaget. FOTO: Simen Carlesen Strande (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frode Johnsen om da han fikk 60.000 til å være helt stille, den stusselig feiringen av seriegullet i Rosenborg og hans dårlige oppførsel på skolen.

LA MANGA (Nettavisen): Fire og et halv minutt over ti på kvelden, fredag 11. oktober 2013, jogger Mohammed Abdellaoue av banen på Ljudski Vrt-stadion i Maribor.

Cirka 15 sekunder og et klapp på skulderen senere jogger Frode Johnsen inn på banen og blir tidenes eldste norske landslagsspiller - 39 år og 209 dager gammel.

Det var bråk rundt uttaket av Johnsen til landslagstroppen.

Mange sa det var et skritt i feil retning, og mente vi heller burde satse på yngre krefter.

Men Frode Johnsen var hentet inn, ikke for å sette rekord, men for å bidra.

Han stilnet ingen på jubileumskvelden, men det har han gjort før.

474 dager etter at han ble tidenes eldste norske landslagspiller, sitter Johnsen på La Manga og sier han ikke har landslaget til daglig i tankene, men melder seg til tjeneste om Per-Mathias Høgmo skulle trenge Norges beste hodespiller.

LOMMEKJENT: Denne utsikten på La Manga har Frode Johnsen sett mange ganger før. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Jeg sier aldri nei til å spille fotball, jeg, svarer Johnsen på spørsmålet om han igjen vil ikle seg den røde landslagsdrakta til Nettavisen.

Timingen har alltid vært en del av spisskompetansen til Johnsen. Det merkes også i det heisdøren glir opp og Johnsen ankommer intervjuet på sekundet.

Nylig skrev han under på en ny ettårskontrakt med Odd. Hva som er motivasjonen og hvordan han holder kroppen ved like har mange lurt på.

- Jeg spiser stort sett sunt, men jeg har jo stort sett unngått skader. Jeg merker ikke noe fysisk forskjell fra jeg var 25 år, og jeg har fortsatt gleden ved å spille fotball - det fortsatt er moro å vinne på trening.

Aldersforskjell

At Odd har drevet klubben sunt og fått frem egne talenter er det ingen tvil om. Noe Odd-trener Dag-Eilev Fagermo passet på å understreke under cupfinalen mot Molde i 2014.

- Vi møter Norges beste lag, men vi er nesten like gode og har utviklet det sjæl, var Fagermos melding til NRK med klare stikk til at Molde er et «kjøpelag» rett før kampstart under fjorårets cupfinale.

Med det utspillet fikk Fagermo mange til å reagere, men han har i hvert fall rett i at Odd har utviklet mange spillere selv.

Lagkamerat og blant lagets yngste spillere, Fredrik Oldrup Jensen, har følgende å si om Johnsen.

- Vanskelig å si noe nytt. Litt sprøtt å tenke at han er 20 år eldre. Jeg ser på han som alle andre lagkamerater og en god fotballspiller.  Han har spilt fast og presterer på trening. Både på og utenfor banen er han en av våre viktigste spillere. Han er flink til å ta vare på alle spillerne. Og han tør å si fra til trenerene på vegne av spillergruppa hvis det er noe ville ha gjort annerledes. Også er han veldig laidback. Før en cupfinale er det ikke noe stress. «Slapp av gutta, det er ikke så farlig om vi taper - vi dør ikke». Han er flink til å avdramatisere.

Muligens litt for flink før cupfinalen i 2013 ...

Fra Odds yngste gutter på 17 år og opp til Johnsen er det 23 år forskjell. Det er helt uproblematisk både på banen og sosialt skal vi tro hovedpersonen selv.

- Det går knirkefritt, det er null problem. Vi har en fin miks av aldersgrupper i laget og alle oppfører seg som folk, sier Johnsen.

(saken fortsetter under bildet)

FORTSATT MED: Frode Johnsen er fortsatt motivert for å spille fotball. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Det ble helt stille

Det var faren og broren til Odd-spissen som fikk han til å begynne med fotball. Men også miljøet og gutta han hang med var avgjørende.

- Jeg hoppa jo også på ski frem til jeg var tolv-tretten år, men det var fotball som var det morsomste, forklarer han.

En prioritering som har gitt han en innholdsrik karriere. Det begynte i Skotfoss før profflivet startet for alvor i Odd. Etter det gikk Johnsen til Rosenborg, her hadde Johnsen noen fantastiske år som endte med at han ble solgt til japansk fotball. Først til Nagoya Grampus Eight og deretter Shimizu S-Pulse.

- Tiden i Japan var helt fantastisk bra. Fotball på første klasse. Mye større enn jeg hadde regna med, jeg visste ikke noe om japansk fotball. Flere av lagene hadde 40-50 000 tilskuere på tribunen hver kamp. Nivået var jo også veldig bra. Jeg har bare positive ting å si om japansk fotball, men snakker ikke noe japansk, sier Johnsen og humrer.

- Ikke Odd-Bjørn Hjelmeset-japansk engang?

Ha-ha, nei ikke det en gang. Ingenting.

(Se Odd-Bjørn Hjelmesets måte å snakke japansk på i video under)


Selv om Johnsen forteller at det er mye show og styr rundt kampene, og at alt er mye større, så beskriver han hverdagen som relativt lik den norske fotballhverdagen.

- Når du driver med fotball så blir jo hverdagen veldig lik, selv der borte. I den perioden jeg var der, så ble det hentet del trenere fra Europa, derfor ble det ganske likt opplegg som jeg var vant til. Når det ikke var fotball var det jo selvfølgelig litt annerledes. Jeg fikk jo venner der nede, de var enormt sosiale og ringte stadig vekk for å ha meg med på et eller annet. Også var det fantastisk god mat, da, oppsummerer han.

Det var mye nytt å oppleve for Johnsen i Japan, men det minne som sitter sterkest igjen er da han scoret i en bortekamp mot erkerivalene.

SLITT: Det kommer tydelig frem av skiltet til Odd at det ikke er første gang klubben er på La Manga. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)

- Det var helt vill stemning på tribunen. Det var fullsatt stadion og de som var der skapte et enormt liv. De fleste av dem var jo hjemmefans. Da jeg scoret ble 60.000 mennesker helt stille. Helt stille. Det var i hvert fall det morsomste jeg opplevde der borte, forteller Johnsen engasjert.

Johnsen scorer fortsatt mål, men det spørs om det kan sammenlignes å stilne norske stadioer. Det er i hvert fall planen hans denne sesongen - som i fjor.

Odd hadde en knallsterk sesong i fjor med tredjeplass i Tippeligaen og sølv i cupen.

- Målet i år blir å prestere opp mot det vi gjorde i fjor. Da kom resultatet av måten vi har jobba på i lang tid.

Den høyreiste spissen har i hele sitt voksne liv levd av fotballen. Likevel har begynte han på utdanning før han han flyttet til Trondheim.

- Jeg gikk to år på politihøyskolen før jeg gikk til Rosenborg. Det har bare blitt med de to årene, så da får jeg være detektiv i stedet, sier Johnsen med et smil, og svaret kommer på en sånn måte at det ikke virker som det er første gang han kjører den vitsen.

16 kjappe om Johnsen:

- Beste motspiller?

- Det er mange som har vært gode, men jeg lurer på om jeg spilte mot Zindine Zidane i Champions League.

Det viste seg riktig . I 2005 møtte Frode Johnsen og Rosenborg Real Madrid på Santiago Bernabeu i gruppespillet i Champions League. Johnsen kom på banen for Torstein Helstad i det 63. minutt. Han rakk å spille mot Zidane i sju minutter før den franske fotballlegenden ble byttet ut. Real Madrid vant kampen 4-1.

- Beste medspiller?

- Ørjan Berg og Erik Hoftun ... og Bent Skammelsrud, det er jo umulig å velge.

Beste spiller i Tippeligaen i år?

- Espen Ruud.

- Hva gjør du når du ikke spiller fotball?

- I øyeblikket er det nok å gjøre med unger. De skal på fotballtrening og turning, så det tar mye av tiden.

- Hva gjør du når du legger opp?

- Jeg har jo bare to år på politihøyskolen, så da må jeg fortsette å være detektiv. Neida, jeg vet ikke, har ikke bestemt meg for hva jeg vil gjøre. Men det som er sikkert er at jeg ikke går rett på trenerjobben selv om jeg er veldig glad i fotball. Jeg kan kan tenke meg å ha en jobb hvor jeg har litt fri i helgene og litt lengre sommerferier enn det jeg har hatt til nå.

- Hvis du hadde blitt plassert ved siden av Barack Obama, hva ville du snakket med han om?

- Om det virkelig er han som bestemmer. Jeg ville spurt han rett ut, for det lurer jeg på.

- Ferieminne du aldri glemmer?

- Feriene jeg vokste opp med. Vi hadde en hytte ved en innsjøen Norsjø, de minnene der sitter hardt. Bade, kjøre båt og dra på tur var ting jeg virkelig satte pris på.

- Drøyeste anmerkning?

- Svært Negativ i oppførsel. Første halvår i sjetteklasse. Da var det meg og tre andre som oppførte oss idioter. Det var ikke én spesiell hendelse, men det var generelt tåpelig oppførsel i et halvt år. Da fikk vi jeg en krass melding fra skolen. Jeg husker jeg sendte brev til lærerinna og beklaget meg voldsomt.

(saken fortsetter under bildet)

SLAPPER AV: Frode Johnsen (t.v) på en kort restitusjonsøkt på La Manga. Selv hevder Johnsen at kroppen er som da han var 25 år. Lars Kristian-Eriksen dytter i seg litt rask energi ved siden av. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Andre talenter?

- Jeg kan stå på i bakken (slalåm og snowboard). Jeg er også brukbar på alt med ball, egentlig. Tennis og golf, det ligger liksom i blodet når du er fotballspiller.

- Handicap i golf? (Betegnelse på ferdighetsnivå)

- Mellom 15 og 20 da jeg spilte i Rosenborg. Nå har jeg ikke spilt på lenge.

- Hvor drar du helst på ferie?

- På hytta i Rauland. Stå på ski i fjellet.

- Beste film?

- Jeg har ikke sett film på 15 år, det har jeg ikke hatt tid til.

- Beste musikk?

- Elvis. Alle som har greie på musikk liker Elvis.

- Beste fotballminne?

- Når vi slo Vålerenga på flere scorede mål i 2004. Champions League-kampene henger jo høyt, men det var noe spesielt med den siste serierunden der. Vi slo vel Lyn 4-1 og jeg scora tre av målene samtidig som Vålerenga spilte mot Stabæk. Det er første gang jeg var med på å feire et seriegull i RBK. Før det så gikk det av seg selv. Det var bare Arni, Basma og meg som tok oss bryet med å dra ut og feire seriegullet. De andre hadde liksom ti fra før av.

- Verste fotballminne?

- Folk spør meg om hvor ille det var å tapte 7-1 mot Rosenborg, men det går ikke inn på meg. Det er bare en fotballkamp og det er en uke til neste kamp. Resultater i fotball går ikke inn på meg.

- Mat?

- Jeg er glad i alt der så lenge det er lagd på den rette måten.

I fjor snittet Tippeligaen på 6961 tilskuere per kamp. Dersom snittet blir likt i år kan Johnsen med 15 bortekamper få 104 415 mennesker til å være helt stille - totalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere