RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Jeg tok en sjanse

Sist oppdatert:
Alessandro «Ale-jet» Petacchi med sin andre etappeseier for året i Tour de France.

I 2009 slo Alessandro Petacchi Mark Cavendish i en mann mot mann duell i Giro d’Italia. Sammen med Tyler Farrar var han den eneste som slo «The Manx Man» i en spurt mann mot mann hele sesongen.

Giroen i 2010 endte omtrent før de hadde begynt for «Ale-jet». På den åttende etappen stod han av på grunn av bronkitt.

Les også: - Edvald vil bare bli bedre

Brutalt god
Tidlig på 2000-tallet steg Petacchi ut av skyggen til Mario Cippolini som den nye spurtkongen. Ikke bare i Italia, men i hele verden.

Den nå 36 år gamle Petacchi vant sine første store seire i Spania rundt i år 2000, før han i 2003 endelig lykkes på hjemmebane. Samme året skulle han også ta sine første etapper i Tour de France. Som daværende Fassa Bortolo-rytter vant han fire etapper på seks dager.

Totalt vant Petacchi femten etapper i giroen, touren og vueltaen i 2003.

I 2004 vant han hele ni etapper i giroen. Hans opptrekk var så veldrevent at opptrekkeren ofte kom inn i topp ti, og ved noen anledninger også som nummer to eller tre. Det var heller ikke sjeldent å se at lagkameratene hans kjørte så hardt at feltet sprakk opp på slutten, og at bare en håndfull ryttere var på hjulet til Petacchi.

I det tyske rittet Oddset-Rundfahrt, vant han i 2006 alle fem etappene og sammenlagtseieren.

Les også: Christer Jensen fjerdemann i Sverige

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN OG TRE: Alessandro Petacchi markerer hvor fornøyd han er med opptrekket, og spesielt sisteopptrekker Marco Velo. Fred Rodriguez må se seg slått, men han var den eneste som slo Petacchi i giroen i 2004.
EN OG TRE: Alessandro Petacchi markerer hvor fornøyd han er med opptrekket, og spesielt sisteopptrekker Marco Velo. Fred Rodriguez må se seg slått, men han var den eneste som slo Petacchi i giroen i 2004.

Tilbake i det gode selskap
I 2010 er Petacchi tilbake der han hører hjemme, hos et Pro Tour-lag. Etter et par sesonger hos LPR Brakes, som aldri ble invitert til de store rittene utenfor Italia, har han endelig sjansen til å konkurrere med de store gutta i touren.

Og det har endt med suksess. Både seieren på den første fellesstarten til Brussel, og onsdagens seier til Reims har vært rene maktdemonstrasjoner.

- Oscar Freire sa til meg at Tour de France for min del alt var en suksess, hva mer som måtte komme er en bonus.

- Han har nok rett i det, forklarte Petacchi til TV-seerne etter seieren.

Petacchi har med andre ord all grunn til å være fornøyd etter to seire, og selv om han er gammel, er det ikke direkte sensasjonelt. Italieneren har hatt en problemfri oppkjøring til Tour de France, i motsetning til mange av konkurrentene.

Les også: Boasson med plass på podiet

Skader og press
Vår egen Hushovd viser at han har mye å gå på i spurten, og lider nok under mangelen på spurttrening. Mark Cavendish er tydelig preget av alt presset, og er helt ute av det. Oscar Freire har vi ikke sett noen ting til, mens Gerald Ciolek sliter med å ta steget.

Dermed var banen måket for Petacchi, og han berømmer også sine lagkamerater.

- Hondo gjorde det han skulle når HTC-Columbia begynte (opptrekket, jorun. anm.) for tidlig, han tvang fram Mark Renshaw for fort.

Dette ble helt avgjørende. Renshaw, med Cavendish og Hushovd etter seg, hadde helt klart lavere fart i det Petacchi åpnet spurten.

Nordmannen og briten var sjanseløse, og så hjelpeløse ut, i det Petacchi starten spurten med 250 meter igjen til mål.

- Jeg tok en sjanse, forklarte Petacchi.

Torsdag er det duket for ny massespurt, og nå blir ingen overrasket om vinneren heter Petacchi.

PS: Petacchi står nå med 46 etappeseire i de «tre store». Det er kun Eddy Merckx (64) og Mario Cippolini (57) som er bedre.

Les også: - Det hjelper med litt respekt

Alt du trenger til Tour de France!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055-0

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere