RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg trente aldri for å bli en god junior

Sist oppdatert:
Sven Erik Bystrøm om U23-debuten, Edvald-sammenligningen og fremtidsplanene. Se video!

KØBENHAVN (procycling.no): En 19-åring fra Haugesund har ført de beste norske sykkellagene i budkrig denne høsten.

Sven Erik Bystrøm fra Stavanger SK er førsteårssenior, men han sykler som om han aldri har gjort noe annet.

Han tok en råsterk 6.-plass under fellesstarten i NM og noterte seg ti UCI-poeng for femteplassen i GP Himmerland.

I det siste oppkjøringsrittet før VM ble han best av de norske. Bystrøm ble nummer fire i Viane-Geraardsbergen. Han er selvskreven på det norske U23-laget i VM – og igjen må vi minne om at dette er hans debutsesong på seniornivå.

- Som junior trente jeg aldri for å bli en god juniorsyklist. Jeg trente for å bli en god seniorsyklist. Jeg hadde et mål om å komme meg til VM og gjøre det bra i min første sesong som senior. Det har jeg klart, og jeg er fornøyd med det, sier Sven Erik Bystrøm til procycling.no.

Ut av Avenir i form
Han er i ferd med å gjøre seg klar til den siste gjennomkjøringen i VM-løypa sammen med Vegard Robinson Bugge, Vegard Stake Laengen, Filip Eidsheim og Bjørn Tore Hoem.

Bildesak: Den siste testen i VM-løypa

Den samme kvartetten (i tillegg til Johan Fredrik Ziesler) han kjørte Tour de l’Avenir sammen med for noen uker siden.

Bystrøm har allerede rukket å pådra seg sammenligninger med det beryktede Boasson Hagen-navnet, og derfor var det knyttet seg litt forventninger til hva han kunne stille i stand i rittet.

Selv om de mest iøynefallende resultatene uteble denne gangen, dro Stavanger SK-rytteren med seg nyttig lærdom ut fra rittet.

- Selv hadde jeg ikke så store forventninger. Det var kanskje det tøffeste løpet jeg noen gang har syklet. De holdt på i åtte dager, noe som er uvanlig for meg. Vegard (Stake Laengen) kjempet helt i toppen, og det i seg selv er utrolig sterkt. Vi andre slet litt, men vi kom ut av rittet i meget god form, derfor tror jeg alle kommer til å prestere godt under morgendagens fellesstart, resonnerer han.

- Et godt sykkelhode
Til tenåring å være, virker Bystrøm reflektert i svarene sine. Selv om han var den første, norske førsteårssenioren siden Boasson Hagen som tok UCI-poeng, er det ikke dermed sagt at han kan dominere ungdommens Tour de France i første forsøk.

Sportsdirektør Morten Hegreberg i Team Østerhus-Ridley har latt Bystrøm og treningskompisen Fredrik Strøm Galta hospitere i kontinentallaget siden i sommer.

Den tidligere sykkelproffen tegner et bilde av en rytter som har en svært velutviklet forståelse for sykkelsporten.

- Noen har et fysisk talent, mens andre har en følelse for sykling i fingerspissene. Sven Erik har begge deler. Han leser spillet godt, og selv om han ikke kjenner alle han sykler mot, løser han det som foregår underveis.

- Han har et godt hode for taktikk. Han forstår den (taktikken), utfører den til punkt og prikke og kan ta det et steg lenger underveis. Som sportsdirektør kan man godt forsøke å legge en taktikk i forkant, men fra start til mål er det rytterne som har det reelle ansvaret. Ikke alle ryttere er like sterke taktisk, men Sven Erik ligger definitivt langt framme på dette området, sier Hegreberg.

Sterke prestasjoner
Deretter forteller han om en episode som utspant seg under fjorårets Thüringen rundt. Der kjørte Bystrøm og Strand Galta sammen, og førstnevnte fikk problemer med sykkelen sin underveis.

- I løpet av to sekunder – uten at det var avtalt noe på forhånd – ga Fredrik bort sykkelen sin til Sven Erik. Det er svært sjelden man ser slikt blant 17-18-åringer, men det sier litt om hvor langt de har kommet i sykkelforståelsen sin. De har allerede forstått at det er laget som er viktigst, og at man må gjøre alt man kan for å legge ting til rette for rytteren som har størst sjanse til kjøre inn et godt resultat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLAR FOR NORGE: Sven Erik Bystrøm debuterer i U23-VM som 19-åring.
KLAR FOR NORGE: Sven Erik Bystrøm debuterer i U23-VM som 19-åring.

Under gaterittet i årets NM, stakk 19-åringen fra hovedfeltet etter halvkjørt ritt. Den ledelsen holdt han hele veien inn til mål, og da Alexander Kristoff og Roy Hegreberg spurtet inn til de to neste plassen – var det plutselig tre ryttere med bakgrunn i Stavanger SK som tronet øverst på pallen.

Da Thor Hushovd klinket til under fellesstarten i det samme mesterskapet, var Bystrøm en av de aller siste seniorene som ble tvunget til å slippe hjulet hans.

Faktisk var hen den mest toneangivende av ikke-proffene i den siste delen av konkurransen.

Takket nei til Joker Merida
Med slike prestasjoner pådrar man seg selvsagt interesse fra andre norske sykkellag.

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i Joker Merida, kunne ikke unngå å legge merke til den uredde gutten fra Haugesund.

Ettersom både han og Galta har figurert som hospitanter hos Østerhus-Ridley denne sesongen, ble det tolket som om rogalendingene lå godt an i kampen om å sikre seg ungguttens signatur.

I forkant av U23-fellesstarten spurte procycling.no rett og slett og hva rytteren planlegger i forhold til 2012-sesongen.

- Det er vel ikke helt offisielt ennå, og alle brikker er ikke på plass, men det blir et lag i Stavanger-regionen som blir videreført etter Østerhus-laget. Det kommer jeg til å støtte meg til. Jeg tror det blir bra med lokal tilknytning. Det blir et fint lag å fortsette utviklingen i.

- Er det viktig for deg å kjøre med Fredrik?

- Ja, vi har syklet sammen i hele juniorklassen. Vi har kjent hverandre lenge og for meg er det viktig at vi går til det samme laget. Det har mye å si for treningsmiljøet.

- Hva kan du si om interessen rundt deg for øvrig?

- Jeg fikk et tilbud fra Joker Merida. Det er vanskelig å si nei takk til dem. De har vært utrolig gode de siste årene. Når jeg får en slik mulighet til å være med på noe lokalt, og når de folkene som har vært rundt meg helt siden juniorklassen, har lyst til å starte noe rundt meg, Fredrik og de andre lokale talentene, så kan jeg ikke la den muligheten gå fra meg.

- Hva er det med miljøet i Stavanger?

- Vi har et utrolig godt miljø. Det er mange syklister der. Vi har Stavanger SK, vi har Sandnes SK, vi har Alexander Kristoff og vi har Christer Rake. Vi har trent med dem siden vi var juniorer. Det har bare bygd på seg. Det har blitt en utrolig godt treningsmiljø. Du trener aldri alene i Stavanger.

Hegreberg: - Har kontroll på dem
I Østerhus-leiren er det forsiktige med å bekrefte signeringen av den svært talentfulle Stavanger-rytteren.

- Vi har god dialog med disse to rytterne, og vi har kontroll på dem. De har hospitert hos oss denne sesongen, og vi er i ferd med å legge opp en finansieringsplan for de neste tre årene. Jeg forstår at alle andre norske lag er superinteresserte i å komme med tilbud til de to, men fremdeles er det opp til dem selv hvor de sykler neste år, forteller Hegreberg.

Han forteller videre at laget har «positiv dialog med det lokale næringslivet» og de «håper å ha finansieringen for 2012-sesongen klar innen kort tid».

Toner ned «Edvald-forventningene»
Neste punkt på programmet er uansett fredagens fellesstart. Og igjen heves forventningene til U23-debutanten.

- Jeg holder ham som en skikkelig outsider på fredag. Han viste på mandag at han er i form, og han kan stå distansen. Dessuten har Sven Erik selvtillit og legger igjen respekten for konkurrentene hjemme, mener Hegreberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLIR I ROGALAND: Sven Erik Bystrøm har takket nei til Joker Merida i denne omgang.
BLIR I ROGALAND: Sven Erik Bystrøm har takket nei til Joker Merida i denne omgang.

Selv svarer han slik om utsiktene til en god plassering oppover Geels bakke i Rudersdal kommune.

- På en god dag tror jeg det er muligheter for en topplassering. Aller helst topp 10. Løypa passer meg bra. Den er flat, men den er også teknisk. Det gjelder å holde seg langt foran. Jeg tror alle de norske har muligheten til en god plassering på en god dag.

- Hva slags ryttertype tar du sikte på å bli i årene som kommer?

- En allroundsyklist som kan være med i forskjellige løp. Erfaringene jeg har gjort som førsteårssenior, tilsier at jeg verken blir en ren spurter eller klatrer. Jeg må spille kortene mine på å være en angrepshissig rytter og allroundsyklist.

- Flere ynder å sammenligne deg med Edvald, føles det som noen naturlig sammenligning for deg?

- Det er jo som å bli sammenlignet med den beste. Det er utrolig kjekt, men jeg tror ikke folk skal ha like store forventninger til meg som de hadde til ham. Jeg vil roe det litt, for å si det sånn.

PS! U23-fellesstarten begynner 13.00 fredag, og rytternes målgang er estimert til 17.15. Sven Erik Bystrøm & Co. skal kjøre 12 runder à 14 kilometer, og vi anbefaler at du holder deg til procycling.no for den beste dekningen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere