RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg tror ikke han har full kontroll

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Men ekspertene tror likevel Petter Northug kommer i form til OL.

Petter Northug (27) har ikke overbevist til nå i sesongen og heller ikke i Tour de Ski, men ekspertene tror han kommer i form til OL i Sotsji i februar.

Etter to etapper i Tour de Ski er Northug nummer seks i sammendraget. Det er ikke sikkert at han fullfører Touren. Han kan komme til å gjøre det, men han kan også komme til å hoppe av allerede 1. nyttårsdag etter den 4. etappen i sveitsiske Lenzerheide.

Trener Eirik Myhr Nossum vil ikke at han skal brenne ut batteriet helt. Det er viktig at han kan trene igjen bare etter en par dagers pause etter Tour-slutt.

NRK-ekspert og tidligere herrelandslagstrener Carl Henning Gran (46) er foreløpig ikke bekymret for Northug.

Han tror at langrennsesset kan slå tilbake etter virustrøbbelet som holdt ham unna trening i rundt to måneder.

- Ja, jeg tror ikke han har full kontroll, men jeg tror han kommer i form til Sotsji-OL. Han er nok på god vei, men at det holder til gull i OL er jeg ikke helt overbevist om. Det svaret får vi nok først under NM i Molde i januar, sier Gran til NTB.

- Det er helt avgjørende at han holder seg frisk framover. Han har ikke råd til å miste mer trening. Nå er det slik at han hele tiden balanserer på en knivsegg, sier Gran.

Erfaring
Gran har erfaring med en lignende episode. I likhet med Petter Northug denne sesongen, gikk Thomas Alsgaard glipp av mye trening foran VM i Val di Fiemme i 2003. Under NM i Molde i januar det året havnet Alsgaard på en 34.-plass. I VM slo han kraftig tilbake i sitt siste mesterskap og ble dobbel verdensmester.

- Det som er skjedd med Northug ligger nært opp til det som skjedde med Alsgaard. I etterkant av problemene har Northug hatt arbeidsro til å gjøre det han har kunnet. Uansett tror jeg ikke Northug reiser til OL om han føler at han ikke har noe der å gjøre.

Tidligere landslagstrener for herrene og nåværende assistenttrener under Trond Nystad, Steinar Mundal, tror også på Northug.

- Hvorfor ikke? Han er en smart skiløper, og vi har sett før at tre måneder med trening er nok til å gå godt i enkeltrenn. Jeg er nokså sikker på at dette går bra og har i hvert fall troen på at det kommer til å gjøre det, sier Mundal til NTB.

Må vise seg fram
Landslagssjef Vidar Løfshus nekter å skrive ut en OL-plass til Northug allerede nå, men lar det skinne igjennom at mye rart skal skje for at det ikke blir et faktum.

- Det gjenstår å se om han kommer i form. Jeg håper selvsagt det, for vi har bruk for ham. Han sier selv at han skal greie det, og jeg håper at han har rett, sier Løfshus.

Northug er allerede formelt kvalifisert med plasseringer innen de 12 beste i verdenscupen.

- Men det er det også mange andre som er. Til slutt vil nok uttaket koke ned til hvor anvendelig den enkelte løper er.

- Northug er vel sikret plass da? Få er vel mer anvendelig?

- Han er ikke sikret plass ennå. I øyeblikket ligger han bak menn som Chris Jespersen og Martin Johnsrud Sundby for å si det sånn.

Solid jobb
Det er fortsatt tid igjen til OL. Det vet også landslagssjefen.

- Petter har lagt ned et solid stykke arbeid siden i slutten av oktober, og jeg har gjentatt til det kjedsommelige at Petter er Petter. Jeg regner med at dette løsner litt etter litt. NM i Molde blir veldig avgjørende. Der blir det en sprint der alle de beste norske er med, og da bør Petter minimum ta seg til finalen.

- Og om han dummer seg ut i Molde?

- Da blir det en samtale mellom meg, Petter, Trond (Nystad) og Eirik (Myhr Nossum). Det vi har lyst til å se er litt av den gamle gnisten til Petter, en som retter blikket opp og vil framover. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere