- Jeg var anorektisk og overvektig

Foto: Anders Skjerdingstad, Nettavisen

Mandag satte Pølsa Pettersen seg på skolebenken for å lære om spiseforstyrrelser i idretten.

27.04.09 23:20

SOGNSVANN (Nettavisen): Hva er verst, å la en frisk og sunn 13-åringer gå mot seniorer i NM, eller å la senior med kropp som 13-åringer gå det samme rennet? Kjør debatt!

Omtrent sånn lød utfordringen Øystein Pettersen, populært kalt Pølsa, la ut på Sprintgutta.no i slutten av januar.

Og debatt fikk han. Eller ordkrig, nærmere bestemt. Med Pølsa og langrennslandslagets sportssjef Åge Skinstad i hver sin verbale skyttergrav.

Beordret til å lære
- Målet var å skape mer oppmerksomhet rundt spiseproblemer i idretten, og spesielt i langrenn. Sett i ettertid vet jeg ikke om jeg lyktes helt med det. Om det var jeg som uttrykte meg feil, eller om det var måten det ble framstilt på i media, vet jeg ikke. Men det ble mer en drittkasting enn saklig debatt, erkjenner Pettersen tre måneder senere.

På kammerset fikk han beskjed av sportssjefen om å skaffe seg mer kunnskap om temaet. Derfor benket Pølsa seg mandag i auditoriet på Norges idrettshøgskole da organisasjonen Sunn Jenteidrett arrangerte seminar om nettopp sunn jenteidrett. På plass var også sportssjefer og trenere på landslagsnivå (deriblant Åge Skinstad), trenere/lærere fra toppidrettsgymnasene (NTG) rundt om i landet og representanter fra media.

Homofili og spiseforstyrrelser
De fikk høre to av landets fremste eksperter på spiseforstyrrelser i jenteidretten, Jorunn Sundgot-Borgen og Runi Børresen, fortelle om hva spiseforstyrrelser egentlig er, hvorfor utøvere får problemer med matinntaket, hva konsekvensene av spiseforstyrrelser er, hvilke tegn som tyder på at en utøver har problemer – og ikke minst hvordan man som trener bør forholder seg til en utøver som sliter.

- Det var egentlig ingenting av det som kom fram som var så nytt for meg, bortsett fra at problemet kanskje er enda større enn jeg har trodd, sier Øyestein Pettersen til Nettavisen etterpå.

- Men jeg synes det er utrolig positivt at det arrangeres et slikt seminar, både for at trenere skal lære, og for at man skal få mer oppmerksomhet rundt problemet. Det er på tide at det blir litt mer åpenhet rundt dette. Det er to gjenværende tabuer i toppidretten. Det ene er homofili, og det andre er spiseforstyrrelser. Det er latterlig i 2009, sier Pølsa og rister på hodet.

Anorektisk og overvektig
Samtidig som han er glad for at problematikken settes på dagsorden, har han ingen ambisjoner om å slutte å ytre sine egne meninger i sakens anledning.

I løpet av den siste vinteren har han skaffet seg personlig erfaring med apparatet som settes inn når fysiologiske sender ut et varsku om fare på ferde.

- En test i oktober viste faktisk at jeg både var overvektig og anorektisk. Jeg hadde en BMI på godt over 25, som er grensa for overvekt. Samtidig hadde jeg en fettprosent på 4,9, som er et anorektisk nivå. Da ble det ordnet med time hos ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, forteller Linderud-gutten.

For å finne ut hvorfor fettprosenten var så lav, ble Pettersen bedt om å føre en nøye oversikt over hva han spiste.

- Plutselig måtte jeg begynne å veie og måle opp alt jeg skulle putte i meg. Jeg var vel nærmere å få spiseforstyrrelser da, enn jeg var før jeg begynte, sier 26-åringen, som vil fram til følgende poeng:

- Man skal ikke henge seg altfor mye opp i tall og målinger. Og det viktigste er at folk har et uanstrengt forhold til å spise.

- Hent inn kompetanse
Øystein Pettersen har selv trenerutdannelse fra Norges idrettshøgskole. I et tidligere intervju med Nettavisen har han uttalt ambisjoner om både å bli lærer ved NTG og trener for det norske kvinnelandslaget i langrenn.

- Hvordan ville du som trener ha angrepet situasjoner hvis du hadde mistanke om at noen på laget slet med spiseproblemer?

- Jeg tror det aller viktigste for en trener er å vite hva man har kompetanse på, og å sørge for å hente inn nødvendig tilleggskompetanse. Per i dag er det helt normalt at en landslagstrener henter inn eksterne ressurser både på styrketrening og teknisk trening, og etter hvert mental trening. Jeg mener det bør bli like naturlig å hente inn personer med kunnskaper om spiseforstyrrelser, sier Pettersen, som nå kommer med følgende oppfordring til Sunn Jenteidrett:

- Reis rundt og hold det samme foredraget for utøverne. Det er kanskje de som trenger denne kunnskapen aller mest.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.