*Nettavisen* Sport.

- Jeg var hjelpesløs

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Med kyssesyke og skulderbrudd trente Rein Taaramäe fire timer daglig for å komme i Tour de France-form.

17.11.12 13:23

Det var mange som spådde at estiske Rein Taaramae skulle få sitt definitive gjennombrudd denne sesongen.

Etter å ha blitt nummer 11 i Tour de France i 2011, var Cofidis-rytteren storfavoritt til å vinne den hvite ungdomstrøyen. Men han hadde også forhåpninger om å vinne noen av de litt kortere etapperittene.

Og formen kom grytidlig for den sterke klatreren. Allerede i starten av februar sikret han seg en pallplass, da han ble nummer tre sammenlagt i Etoile de Bessèges.

Tom allerede i februar
Resultatet ble fulgt opp i Vuelta a Andalucia, og da han tok en sterk sjuendeplass på åpningstempoen i Paris-Nice så alt veldig lyst ut. Men plutselig var det noen som slukket lyset.

- Det var en veldig god start, men allerede i slutten av februar følte jeg meg veldig sliten, sier Rein Taaramäe til velochrono.fr.

Estlenderen presset seg gjennom resten av Paris-Nice og klarte å kapre en andreplass på den siste fellesstartetappen, etter at feltet hadde gitt han og Thomas De Gendt et gigantisk forsprang.

Varsellampene gikk likevel av i Cofidis-leiren. Deres store stjerne slet og man fant ut at han hadde en lett variant av kyssesyken.

Samtidig brakk han et bein i skulderen. Plutselig virket drømmen om suksess i Tour de France fjern, men den stae syklisten nektet å gi opp og presset seg gjennom flere timer på rulla.

- I en måned trente jeg fire timer om dagen med skaden. Jeg gjorde det for å være best mulig forberedt til Tour de France, slik at jeg kunne kjempe om den hvite trøyen.

Kort opptur
Og det virket som at alt det harde arbeidet skulle gi full effekt. I oppkjøringen til touren ble han estisk tempomester, og på den første fjelletappen i touren viste han styrke.

Med en femteplass på etappen til La Planche des Belles Filles tok han ikke bare føringen i kampen om hvitt, han kjørte seg også inn i det ypperste favorittsjiktet i sammendraget.

Men Cofidis-rytteren var ikke lenge i paradis. Allerede dagen etter kom nedturen. Da Thibaut Pinot tok sin storslagne soloseier slet Taaramäe og tapte to minutter til favorittene. Den gode formen var som blåst vekk over natten.

- Jeg gjorde en veldig god førsteuke og etappen til La Planche des Belles Filles ga meg mye selvtillit. Men jeg følte en enorm utmattelse etter det. Jeg hadde ingenting igjen i beina. Jeg var helt hjelpesløs.

Resten av rittet ble en eneste lang nedtur og estlenderen innrømmer at han hadde mer enn nok med å fullføre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Gleder seg over forsterkninger
Sykdommen og skaden hadde satt han så mye tilbake at han ikke klarte å komme tilbake i form. Resten av høsten gikk uten noen topplasseringer, og i en tynn Cofidis-stall betød det at høydepunktene kom med stadig lengre mellomrom.

- Jeg følte meg veldig alene da rittene ble harde i år. Slik sykkelsporten er organisert i dag er man avhengig av flere ledere. Heldigvis hadde vi David Moncoutie også, men da vi begge slet ble det en dårlig sesong for laget.

Derfor er Taaramäe glad for at laget har signert flere sterke ryttere foran neste sesong. Jerome Coppel, Christophe Le Mevel og Daniel Navarro blir forsterkninger i fjellene, og gir laget flere kort å spille på.

- I flere år har vi mistet kapteiner som Sylvain Chavanel og Nick Nuyens, uten helt å ha klart å erstatte dem. Det har gjort meg bekymret, så jeg er glad for å se alvoret til vår nye sportssjef når det kommer til nysigneringer, sier Taaramäe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.