*Nettavisen* Sport.

- Jeg var mest spent på om VM-pokalen skulle forsvinne i tollen

Magnus Carlsen ble hyllet på Gardermoen.

28.11.13 09:24

HTML EMBED

GARDERMOEN / OSLO (Nettavisen/NTB): Onsdag ettermiddag landet omsider sjakkverdensmester Magnus Carlsen i Oslo.

Det ble fullstendig kaos da han kom ut døra til ankomsthallen for å møte fans og presse. Han fikk blomster og gratulasjoner i bøtter og spann, og marsipankake med «verdens beste mester» påskrevet.

På spørsmål om hvor han skal plassere den enorme VM-pokalen, svarte verdensmesteren følgende:

- Det vet jeg ikke. Jeg var mest spent på om den kom gjennom tollen, sa sjakkongen.

- Du tjente 9 millioner kroner på seieren. Hva skal du bruke pengene på?

- Først skal jeg gi en liten bonus til mine gode hjelpere, både i teamet og sekundanter.

Det er også klart at den suverene verdensmesteren får en kvinnelig superstjerne ved siden side når han skal være toppmodell for klesmerket G-Stars neste kampanje. Hvem som skal stå ved Carlsens side er foreløpig ikke kjent, men det skal være snakk om en stor celebritet.

– De to skal være sammen og gå på rød løper på et moteshow G-Stars skal ha i London 9. desember. Foreløpig er det hemmelig hvem den kvinnelige motparten blir, sier Agdestein til NTB. Han forteller også at kolleksjonen det er snakk om skal lanseres i februar neste år.

- Du skal på nytt Gstar-oppdrag niende desember, kan du nå avsløre hvem din kvinnelige motpart blir?

- Nei, det er kunne jeg ikke gjort selv om jeg hadde hatt lyst til å gjøre det heller. Det må du spørre Espen om, sier Carlsen med et lurt smil.

- Hvordan ser hun ut, da?

- Nja, det husker jeg ikke.

LES OGSÅ: Nå skal Carlsen jobbe med enda en superstjerne

(Saken fortsetter under bildet og videoen)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

HTML EMBED

- Hvor viktig blir det å få sjakk-VM til Norge?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, men det er klart det ville vært veldig morsomt, sier Carlsen til Nettavisen.

Om sin egen sjakk-framtid, sier han følgende:

- Jeg ser fram til å forsvare tittelen min. Men det er fortsatt turneringer jeg ikke har vunnet og mange motstandere jeg har spilt uavgjort med, det er mye jeg har igjen å lære på sjakkbrettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

- Blir det fri fra sjakken nå fremover?

- Ja, jeg kommer ikke til å spille turneringer på en stund. Men jeg kommer fortsatt til å følge med på sjakk. Det er noen sterke turneringer som blir spilt nå, så helt fri blir det ikke sånn sett. Men jeg kommer til å følge med som en sjakkfan, men ikke som sjakkproff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En tydelig fornøyd og lettet Carlsen løftet den store VM-pokalen over hodet og smilte til fotografene og alle frammøtte, før han gjorde intervjuer med horden av pressefolk som ventet. Etter et kvarter satte han seg i en vendende bil og forlot hovedflyplassen.

Magnus Carlsen fløy fra Chennai, der VM-kampen mot Viswanathan Anand ble spilt, via Doha til Oslo. Etter planen skulle han lande på Gardermoen klokken 13.10, men flyets ankomsttid ble utsatt til 13.17.

- Gleder seg
I ankomsthallen kunne han vente seg en skikkelig velkomstkomité bestående av kjente, fans, presse og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

I tillegg til et fullt norsk pressekorps, var flere utenlandske team på plass, blant annet fra Russland, melder Nettavisens journalist på stedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nettavisen snakket med Carlsen-manager Espen Agdestein på Gardermoen i 12.45-tiden. Han sier følgende om VM-finalen:

- Det har vært slitsomt, men det er klart man får mye energi når det har gått så bra som det har gjort. Det er klart det har vært krevende å stå mellom verdenspressen og Magnus Carlsen. For Magnus sin, har turen vært intens, så han gleder seg til å komme hjem til mer normale tilstander, sier han til Nettavisen.

- Stolte av deg
Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) snakket kort med Nettavisen i 13.10-tiden på Gardermoen. På spørsmål om hva hun skal si til Carlsen, svarte hun følgende:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

- Ja, hva sier man til en verdensmester? Hjerteligste gratulasjoner. Vi er så stolte av deg. Men samtidig skal jeg ønske ham litt ro, sier hun til Nettavisen.

- Var det viktig for deg å komme hit?

- Det var helt naturlig for meg å komme i dag. Jeg tenkte ikke én eneste tanke om å ikke komme. Det er en fin måte å hedre ham på, på vegne av innbyggerne våre. Vi har mange verdensmestere og olympiske mestere i kommunen, men dette er trolig det aller største. Vi tok bølgen i rådhuset, forteller Hammer Krog.

Carlsen ble ny verdensmester sist fredag da han slo tittelforsvarer Anand på hans egen hjemmebane i Chennai i India. Nordmannen tok en knusende seier over Anand og vant 6,5-3,5. For VM-triumfen fikk han cirka 9 millioner kroner.

Sjakkfeber
I Norge har sjakkfeberen herjet under VM-kampen, og Carlsen har nådd superstjernestatus når han nå kommer hjem. I tiden framover venter trolig en rekke markeringer for å hedre mesteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

VI FULGTE HJEMKOMSTEN DIREKTE HER:

HTML EMBED

Carlsen selv er glad for den store oppmerksomheten sjakksporten har fått den siste tiden.

– Jeg gleder meg til å komme hjem. Det er flott at interessen har tatt seg opp, sa bæringen i helgen.

Bursdag
Etter hjemkomsten skal han ta seg en velfortjent pause fra sjakkspillingen. Noe feiring blir det nok også, for førstkommende lørdag fyller han 23 år.

Første turnering blir sannsynligvis i Zürich i månedsskiftet januar/februar. Han kommer trolig også til å stille i ytterligere et par turneringer i løpet av våren.

I august neste år er det sjakk-OL i Tromsø som står på programmet. Det er en turnering med fem spillere på hvert lag, og Carlsen er med på det norske landslaget. VM-tittelen skal han også forsvare om et års tid. Motstander blir klar først etter kandidatturneringen i Russland i mars.

– Jeg frykter ingen, har Carlsen sagt om mulige motstandere i VM-kampen.

Hvor VM-kampen skal spilles, er ikke klart, men Norge kan være et alternativ. Paris kan også være aktuelt. Den franske hovedstaden forsøkte å sikre seg årets kamp mellom Carlsen og Anand, men tapte mot India selv om Paris la inn høyere bud. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.