RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 

- Jeg var mest spent på om VM-pokalen skulle forsvinne i tollen

Sist oppdatert:
Magnus Carlsen ble hyllet på Gardermoen.

GARDERMOEN / OSLO (Nettavisen/NTB): Onsdag ettermiddag landet omsider sjakkverdensmester Magnus Carlsen i Oslo.

Det ble fullstendig kaos da han kom ut døra til ankomsthallen for å møte fans og presse. Han fikk blomster og gratulasjoner i bøtter og spann, og marsipankake med «verdens beste mester» påskrevet.

På spørsmål om hvor han skal plassere den enorme VM-pokalen, svarte verdensmesteren følgende:

- Det vet jeg ikke. Jeg var mest spent på om den kom gjennom tollen, sa sjakkongen.

- Du tjente 9 millioner kroner på seieren. Hva skal du bruke pengene på?

- Først skal jeg gi en liten bonus til mine gode hjelpere, både i teamet og sekundanter.

Det er også klart at den suverene verdensmesteren får en kvinnelig superstjerne ved siden side når han skal være toppmodell for klesmerket G-Stars neste kampanje. Hvem som skal stå ved Carlsens side er foreløpig ikke kjent, men det skal være snakk om en stor celebritet.

– De to skal være sammen og gå på rød løper på et moteshow G-Stars skal ha i London 9. desember. Foreløpig er det hemmelig hvem den kvinnelige motparten blir, sier Agdestein til NTB. Han forteller også at kolleksjonen det er snakk om skal lanseres i februar neste år.

- Du skal på nytt Gstar-oppdrag niende desember, kan du nå avsløre hvem din kvinnelige motpart blir?

- Nei, det er kunne jeg ikke gjort selv om jeg hadde hatt lyst til å gjøre det heller. Det må du spørre Espen om, sier Carlsen med et lurt smil.

- Hvordan ser hun ut, da?

- Nja, det husker jeg ikke.

LES OGSÅ: Nå skal Carlsen jobbe med enda en superstjerne

(Saken fortsetter under bildet og videoen)

- Hvor viktig blir det å få sjakk-VM til Norge?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, men det er klart det ville vært veldig morsomt, sier Carlsen til Nettavisen.

Om sin egen sjakk-framtid, sier han følgende:

- Jeg ser fram til å forsvare tittelen min. Men det er fortsatt turneringer jeg ikke har vunnet og mange motstandere jeg har spilt uavgjort med, det er mye jeg har igjen å lære på sjakkbrettet.

- Blir det fri fra sjakken nå fremover?

- Ja, jeg kommer ikke til å spille turneringer på en stund. Men jeg kommer fortsatt til å følge med på sjakk. Det er noen sterke turneringer som blir spilt nå, så helt fri blir det ikke sånn sett. Men jeg kommer til å følge med som en sjakkfan, men ikke som sjakkproff.

En tydelig fornøyd og lettet Carlsen løftet den store VM-pokalen over hodet og smilte til fotografene og alle frammøtte, før han gjorde intervjuer med horden av pressefolk som ventet. Etter et kvarter satte han seg i en vendende bil og forlot hovedflyplassen.

Magnus Carlsen fløy fra Chennai, der VM-kampen mot Viswanathan Anand ble spilt, via Doha til Oslo. Etter planen skulle han lande på Gardermoen klokken 13.10, men flyets ankomsttid ble utsatt til 13.17.

- Gleder seg
I ankomsthallen kunne han vente seg en skikkelig velkomstkomité bestående av kjente, fans, presse og Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

I tillegg til et fullt norsk pressekorps, var flere utenlandske team på plass, blant annet fra Russland, melder Nettavisens journalist på stedet.

Nettavisen snakket med Carlsen-manager Espen Agdestein på Gardermoen i 12.45-tiden. Han sier følgende om VM-finalen:

- Det har vært slitsomt, men det er klart man får mye energi når det har gått så bra som det har gjort. Det er klart det har vært krevende å stå mellom verdenspressen og Magnus Carlsen. For Magnus sin, har turen vært intens, så han gleder seg til å komme hjem til mer normale tilstander, sier han til Nettavisen.

- Stolte av deg
Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) snakket kort med Nettavisen i 13.10-tiden på Gardermoen. På spørsmål om hva hun skal si til Carlsen, svarte hun følgende:

- Ja, hva sier man til en verdensmester? Hjerteligste gratulasjoner. Vi er så stolte av deg. Men samtidig skal jeg ønske ham litt ro, sier hun til Nettavisen.

- Var det viktig for deg å komme hit?

- Det var helt naturlig for meg å komme i dag. Jeg tenkte ikke én eneste tanke om å ikke komme. Det er en fin måte å hedre ham på, på vegne av innbyggerne våre. Vi har mange verdensmestere og olympiske mestere i kommunen, men dette er trolig det aller største. Vi tok bølgen i rådhuset, forteller Hammer Krog.

Carlsen ble ny verdensmester sist fredag da han slo tittelforsvarer Anand på hans egen hjemmebane i Chennai i India. Nordmannen tok en knusende seier over Anand og vant 6,5-3,5. For VM-triumfen fikk han cirka 9 millioner kroner.

Sjakkfeber
I Norge har sjakkfeberen herjet under VM-kampen, og Carlsen har nådd superstjernestatus når han nå kommer hjem. I tiden framover venter trolig en rekke markeringer for å hedre mesteren.

VI FULGTE HJEMKOMSTEN DIREKTE HER:

Carlsen selv er glad for den store oppmerksomheten sjakksporten har fått den siste tiden.

– Jeg gleder meg til å komme hjem. Det er flott at interessen har tatt seg opp, sa bæringen i helgen.

Bursdag
Etter hjemkomsten skal han ta seg en velfortjent pause fra sjakkspillingen. Noe feiring blir det nok også, for førstkommende lørdag fyller han 23 år.

Første turnering blir sannsynligvis i Zürich i månedsskiftet januar/februar. Han kommer trolig også til å stille i ytterligere et par turneringer i løpet av våren.

I august neste år er det sjakk-OL i Tromsø som står på programmet. Det er en turnering med fem spillere på hvert lag, og Carlsen er med på det norske landslaget. VM-tittelen skal han også forsvare om et års tid. Motstander blir klar først etter kandidatturneringen i Russland i mars.

– Jeg frykter ingen, har Carlsen sagt om mulige motstandere i VM-kampen.

Hvor VM-kampen skal spilles, er ikke klart, men Norge kan være et alternativ. Paris kan også være aktuelt. Den franske hovedstaden forsøkte å sikre seg årets kamp mellom Carlsen og Anand, men tapte mot India selv om Paris la inn høyere bud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere