*Nettavisen* Sport.

- Jeg var stor, feit og ukoordinert

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Nå er Fredrik Amundgård (21) klar for EM – og drømmer om verdensrekord.

26.05.10 07:07

SOGNSVANN (Nettavisen): Han rager nesten 210 centimeter over bakken. Vekta stopper på rundt 145 kilo. Joggeskoene er størrelse 51.

Et strålende utgangspunkt for å bli en strålende diskoskaster, og det er akkurat det 21 år gamle Fredrik Amundgård fra Lesja er blitt.

Du har sikkert ikke hørt så mye om ham, men det kommer du til å gjøre. Tirsdag ble han nemlig uttatt til friidretts-EM i Barcelona.

- Målet blir å komme seg til finale. Jeg tror jeg i så fall må kaste rundt 62 meter. Men det viktigste for meg er å gjøre et optimalt kast. Klarer jeg det, får vi bare se hva det holder til, sier Amundgård.

Les også: - Seks som kan kjempe om medalje

Fersk rekord
Nettavisen møter gudbrandsdølen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo, der de 17 første navnene i den norske EM-troppen ble presentert.

Amundgårds navn var altså på lista, og ikke uten grunn. Han har nemlig allerede klart A-kravet. Det skjedde da han noterte seg for 63,72 meter World Record Challenge i Chula Vista i California tidligere i vår.

- Det var under gode forhold, på et åpent treningssenter. Det blir neppe så gode forhold inne på stadion i Barcelona, erkjenner kasttalentet, som helst vil ha sidevind fra høyre. Da flyter diskosen best.

Begynte sent
Som EM-deltaker satser naturligvis Amundgård for fullt på idretten sin. Men at han skulle ende opp som toppidrettsutøver, var langt fra noen selvfølge. Det var først etter at han ble konfirmert han oppdaget at han hadde talent for kast, og begynte å satse skikkelig.

- Før det, var jeg egentlig stor, feit og ukoordinert, sier han ærlig og med et smil.

Med tanke på at han vokste 20 centimeter i året tidlig i tenårene, er det knapt noen overraskelse at han slet med koordinasjonen.

Sånn sett er det heller ingen overraskelse at kjempen ikke fant seg til rette på fotballbanen.

Upopulær på fotballbanen
- Jeg prøvde meg, men jeg hadde ikke en sjanse. Jeg var mye større og sterkere enn de andre, og hadde ikke helt kontroll. Det kunne gå for hardt for seg, så jeg ble upopulær, mimrer han.

Fotballen var uansett ikke noe savn.

- Jeg er nok ingen lagspiller. Fotball passet ikke for meg, konstaterer Amundgård.

Kast, derimot, passet bedre – enten det dreide seg om spyd, kule eller diskos. 21-åringen takker den lokale entusiasten Roy Fjerdingby for at han havnet i friidretten.

- Det var han som skjønte at kroppen min kunne brukes og ville ha meg til å prøve. Han fulgte meg opp de første årene, og brukte kontaktene sine i Oslo til å få meg inn på Wang Toppidrettsgymnas, forteller han.

På rekordjakt
På Wang traff han Trond Ulleberg, som han fortsatt har som trener, og som legger lista for eleven skyhøyt.

- Han mener målet bør være ny verdensrekord. Det er selvfølgelig jævlig usannsynlig, men hvorfor ikke, smiler Amundgård.

Verdensrekorden på 74.08 ble satt av østtyskeren Jürgen Schult i 1986. Tar man årstallet, nasjonaliteten og grenen i betraktning, er det naturlig i det minste å stille spørsmål ved om rekorden ble oppnådd uten ulovlig stimuli.

Sånn sett er kanskje den norske rekorden til Knut Hjeltnes på 69,52, satt i 1985, en mer realistisk målestokk. Neppe allerede under årets EM, for i så fall «risikerer» Lesja-gutten å ta medalje.

- Jeg regner med man må kaste cirka 70 meter for å ta gull i EM. Jeg tipper 69,5, spår han overfor Nettavisen.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.