RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vet det høres «cocky» ut

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen
Denne 17-åringen skal bli verdens beste.

OBERSTDORF (Nettavisen): Phillip Sjøen markerte seg i hoppmiljøet allerede som 16-åring, da han sammen med Mats Berggaard, Simen Grimsrud og Espen Røe ble juniorverdensmester i laghopp i 2012.

Sjøen var sett på som Norges kanskje største hopptalent, og høsten samme år markerte han seg igjen, da han ble beste nordmann med fjerdeplass i et kontinentalcuprenn på Lillehammer. Da slo han for eksempel Anders Jacobsen.

Så kom nedturen for hopptalentet.

Under en turnøkt skadet unggutten kneet og måtte senere under kniven for å få orden på plagene. Det resulterte i at 17-åringen måtte holde seg vekk fra hoppbakken i flere måneder.

Tilbake for fullt
Denne høsten er han tilbake for fullt. For Phillip Sjøen er ikke typen til å gi opp.

- Jeg måtte operere kneet i fjor. Det var tungt. Jeg var på vei opp og ting begynte å fungere skikkelig, så det var kjipt. Men skader er en del av idretten – det passer aldri. Samtidig har jeg fått et år med veldig mye god trening. Jeg har fått utrolig mange timer i gymmen, som de andre gutta ikke har. Jeg er sterkere enn noen gang, så jeg får bare se det positive i det og få det beste ut av hver situasjon, sier Sjøen til Nettavisen.

Skihopping er kanskje ikke et vanlig førstevalg for unggutter som skal prøve å finne seg en idrett. Men for Sjøen var det aldri noen tvil om at det var skihopper han skulle bli.

- Jeg har en farfar som har vært i miljøet i over 40 år nå. Han dro meg med i bakken da jeg var 10 år gammel. Det ga mersmak med en gang. Jeg var innom mange idretter før det, men det var kult å finne noe litt eget. Det er ikke som fotball, hvor alle møtes på løkka. Så jeg tror det var det som gjorde at jeg ble interessert i det, sier 17-åringen.

- Det har vært ekstremt i perioder
Hopperen fra Bækkelaget vet godt hvorfor han har kommet dit han er i dag.

- Jeg har enkelt og greit jobbet veldig hardt. Skihopping er en sånn sport. Hvis man legger ned mye arbeid, så kommer resultatene. Jeg har vært med på alt som er å være med på av renn, og det har vært ganske ekstremt i perioder som guttunge.

- Jeg har en pappa som er ganske ekstrem. Han har drevet med mange idretter selv, og trent mye mer enn veldig mange andre, så vi har vært med på alt av hopprenn og treningsøkter. Vi har vært i bakken fem ganger i uken siden jeg var ti, men jeg trives med det. Jeg er oppdratt sånn, forklarer Sjøen.

Og målet til 17-åringen er klart.

- Jeg skal bli verdens beste skihopper. Jeg vet det høres «cocky» ut, men det er derfor jeg er på gymmen hver dag. Det er ikke for å bli listefyll i verdenscupen. Jeg skal stå på for å bli verdens beste skihopper. Jeg ønsker å prege hvert eneste verdenscuprenn i flere sesonger, sier Sjøen.

- Jeg har lyst til å vinne alt som er å vinne; hoppuka, VM, OL, Holmenkollen. Det er målet jeg har satt meg. Det høres hårete ut, men plutselig er man der, sier Bækkelaget-hopperen.

- Lærer av de beste
I oktober har Sjøen vært på samling med Norges beste hoppere i tyske Oberstdorf. 17-åringen er strålende fornøyd med å kunne lære av de beste.

- Det er kjempebra. Bakkene er helt strøkne, beliggenheten er strålende, jeg er med masse hyggelige karer og jeg lærer kjempemye.

- Tom (Hilde) er en veldig fin fyr som lærer bort masse. Og så bor jeg på rom med Bjørn Einar (Romøren). Han har jo vært med i «gamet» i veldig mange år. Så jeg graver så mye jeg kan. Jeg er her for å lære, så det er viktig å spørre om så mye som mulig, sier 17-åringen.

- Talent er ikke alt
Også landslagstrener Alexander Stöckl er imponert over det Sjøen har prestert, men er klar på at han fortsatt må jobbe hardt for å ta nye steg.

- Han har et par ting han kan jobbe med. Fysisk kan han bli enda bedre. Teknisk er han ganske nærme, men det er fortsatt et par småting i satsbevegelsen som ikke er helt riktig. Spesielt i konkurranser, så kommer disse feilene litt lettere fram, sier Stöckl til Nettavisen.

- Jeg ser at han må få orden på disse tingene før han er klar for å være med i en verdenscupkonkurranse. Jeg tror også at det er lurt å ta veien gjennom kontinentalcup. Jeg tror det er bra å ha flere gode konkurranser der, før verdenscupen. Han er et talent. Men det å ha et talent er bare én del av det som skal til for å bli god, sier østerrikeren.

17-åringen er glad han kan lære av «den ultimate treneren».

- Han er glad i unge skihoppere. Han jobbet mye med dem i Østerrike. Han synes det ser bra ut og sier at jeg må fortsette å jobbe. Jeg lærer mye av ham. Han er nok den ultimate treneren. Han sitter inne med masse bra. Hver gang jeg er på tur med ham, lærer jeg mye, forklarer Sjøen.

- Alt kan skje i skihopping
Juniorverdensmesteren er riktignok klar over at han fortsatt er litt unna verdenscupnivå.

- Jeg trenger nok litt mer tid i bakken. På grunn av skaden, så har jeg ikke fått hoppet like mye som jeg har ønsket. Men jeg tror absolutt at jeg skal kunne hoppe verdenscup i vinter, jeg tror det bør gå.

- Alt kan skje i skihopping. Det er det som er litt fascinerende. Plutselig dukker det opp folk man aldri har hørt om, som preger verdenstoppen, sier Sjøen.

Verdenscupen i hopp starter i tyske Klingenthal 23. november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere