- Jeg ville fortsatt å dope meg

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Thomas Frei er åpenbart ikke flau over EPO-jukset.

07.05.10 14:04

25-åringen Thomas Frei ble sendt hodestups ut av Giro del Trentino etter at han injiserte mikrodoser av EPO underveis.

I etterkant av den pinlige sortien, har sveitseren fortalt åpent om dopingbruken i flere medier. Lengst har han kanskje gått i et intervju med Neue Zürcher Zeitung.

BMC-rytteren har en holdning til problematikken mange sykkelelskere nok håpet var avleggs.

- Det høres kanskje dumt ut, men når man først har startet med doping, er den eneste måten å slutte på at man blir tatt, sier Frei til nzz.ch.

- Selvsagt hadde jeg fortsatt å dope meg. Pengene lokket meg og jeg tror alle tenker på den måten, legger han til.

Fra rent amatørlag til Astana
Frei ble sveitsisk U23-mester på landeveien i 2002. Fra 2004 og 2006 syklet han for det anerkjente Bürgis-laget i hjemlandet.

Les også: - Bør ikke spørre om B-prøve

Amatørlaget har ord på seg for å ligge langt framme når det gjelder antidopingarbeid.

- Kurt (Bürgi, manageren for laget) ga oss hver eneste nyhetsartikkel om doperne. Det fungerte for meg i begynnelsen, sier Frei som hevder at han fortsatt var ren da han ble proff i 2007.

Hva gutten lærte seg i Kasakhstan, skal forbli usagt. Men etter to år i Astana-laget, dukket Frei opp i det hardtsatsende BMC Racing Team.

Startet med vann og brød
Der gjorde han seg ikke spesielt bemerket, annet enn seieren under fjerdetappen under GP Tell i hjemlandet. Kanskje var det derfor at BMC-rytteren også havnet på «feil side» i feltet.

- I starten gikk jeg lenge på vann og brød, men så kom de harde rittene. Da så jeg hvordan rytterne restituerte seg ved hjelp av injeksjoner: Vitaminer, næringsstoffer, glykogen og magnesium. Jeg nektet å la dem injisere lovlige preparater, men til slutt fikk legen lov til å sette en sprøye. Derfra gikk det ikke langt tid før jeg satt den første sprøyten selv.

Les også: - Dårlig periode for sykkelsporten

- Jeg kan forsikre deg om at jeg aldri har opplevd at en sjef har bedt meg om å dope meg, men jeg har heller aldri vært vitne til at noen har spurt en rytter om hvorfor han plutselig kjører så godt, forteller Frei.

Kjempet for lukrativ avtale
For hans egen del ble han forespeilet en ny og mer lukrativ avtale med laget sitt. Derfor ble det også viktigere for ham at resultatene sto i stil med forventningene.

- Alt gikk bra. Før jeg ble tatt under Giro del Trentino, lå jeg på sjetteplass i rittet. Og etter Tirreno-Adriatico ble jeg ansett som den viktigste hjelperytteren til Cadel Evans. Inntil nå tjente jeg 120.000 (i overkant av 650.000 norske kroner) sveitsiske franc i året, men hvis jeg hadde fortsatt framgangen, hadde jeg fått mye mer i 2011.

Freis problem var at han så gjerne ville bli sett på som mer enn en hjelperytter.

- Du står foran et stort fjell og vet ikke hvordan du skal passere det. Det er ambisjonene som bedrar deg. Du vil være mer enn en hjelperytter.

- Manglet én liter vann
Etter den positive A-prøven, har Frei selv avslått å få B-prøven analysert. Han har blitt sparket ut av BMC-laget og vil ventelig ryke på en toårig utestengelse for udåden sin.

Foreløpig har han ikke villet oppgi leverandøren og andre bakmenn.

- Jeg må tenke på det. Treneren min sier at den eneste måten å bli ferdig med saken på, er ved å navngi leverandøren min. Kanskje han har rett, men vi sverget på at vi ikke skulle angi hverandre.

Det mest skremmende med denne saken er kanskje sitatet Frei leverte på den pressekonferansen i forrige uke. Da innrømmet han bruken av mikrodosert EPO – og hevdet det var en ren tilfeldighet av han ble tatt:

- Hadde jeg drukket én liter vann etter injiseringen, hadde jeg forberedt meg for Giro d’Italia nå, uttalte Frei.

Heldigvis dukket dopingkontrollørene opp allerede klokka 06.00 den morgenen. Da var det fortsatt ferske sport av juks i den morgentrøtte kroppen.

Les flere saker på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.